metri si va avea o autonomie de circa doua ore. Aventurile capitanului Nemo si ale echipajului de pe Nautillius, imaginate si transpuse in volume de succes de vizionarul Jules Verne, au agitat dintotdeauna fantezia copiilor, adolescentilor sau chiar si a adultilor din intreaga lume. Magia adancurilor, universul fascinant ce se desfasoara sub luciul apelor maritime sau oceanice au reprezentat intotdeauna un miraj pentru amatorii de aventura si nu numai.
Bucuresteanul Liviu Ciubotariu, o simpla coincidenta de nume cu celebrul fotbalist dinamovist, se poate spune ca nu a renuntat nici la cei 49 de ani la visele copilariei. El doreste, nici mai mult, nici mai putin, sa isi construiasca propriul submarin cu care sa iasa in largul Marii Negre si cu care sa isi plimbe sotia. si cum se intampla de multe ori, de la un vis pana la fapte concrete nu este neaparat o cale atat de lunga.
"Prima oara m-am gandit la o macheta, adica ceva la scara mai mica, dar care sa functioneze normal, sa stea sub apa, sa se se deplaseze, sa se scufunde si sa se ridice la suprafata la comanda mea. in patru luni l-am terminat, radiocomandat, vopsit frumos, cu balasturi din tuburi de spray, dupa schitele unui model rusesc, Akula; torpilele ii mai lipseau. L-am lansat pe Herastrau. A fost frumos ca era sa-l pierd, noroc ca m-am jucat cu el la mal, si nu m-am luat dupa baiatul meu sa-l "plimbam" cu hidrobicicleta. Apoi i-am agatat o pluta de pescuit ca sa vad unde se duce. O dupa-amiaza intreaga l-am tot testat. Dupa aceea, din cauza unor probleme am lasat-o mai moale cu modelismul, pana cand, intr-o zi, sotia m-a intrebat ce-ar fi sa plecam in concediu cu propriul submarin? Normal, am ras, dar apoi mi-am zis ca nu se poate sa fie intr-atat de complicat", povesteste Liviu.
Fire putin excentrica, viseaza sa faca ocolul Pamantului cu un iaht si sa-si petreaca un Craciun pe gheturile de la Polul Nord, Liviu este convins ca daca va avea suficient timp, in doi ani va reusi sa termine proiectul micului sau submarin. Deja materialele sunt stranse, planurile trasate si o mica parte din submersibil este construita. "Nu vreau sa ma grabesc pentru ca totul trebuie sa iasa perfect. Nu va fi ceva mare, probabil vor incapea in el maximum doua persoane, insa va fi foarte rapid. Cele mai mari probleme ar putea sa apara la etanseizare, la sistemul de navigatie si la asigurarea unei rezerve de oxigen care sa ma tina sub apa cel putin doua ore. asta e pragul pe care doresc sa il depasesc, nu as dori sa ies la suprafata si sa cobor in adancuri la fiecare 15 minute. Nu e economic si din cauza faptului ca rezervele de energie vor consta practic in baterii de mare putere, iar aceste manevre le-ar putea consuma relativ repede".
Liviu considera ca o adancime de 100 de metri este ideala. "Nici foarte adanc din cauza faptului ca presiunea apei va fi foarte mare cu fiecare 10 metri pe care ii depasesc, dar nici foarte aproape de suprafata, pentru a nu ma intersecta cu rutele turistice sau de agrement".
Constructia submerisbilului a fost demarata acum trei ani, intr-un mic garaj din statiunea 2 Mai. Pentru ca serviciul sau este in Bucuresti, are o mica firma de productie mase plastice, Liviu merge la casa parintilor de pe malul Marii Negre o data sau de doua ori pe saptamana.
„Ma duc ca bolovanul pe fundul marii?”
„Dar si atunci imi petrec destul de putin timp cu mesteritul. Dar asta e, de la un punct e bine, pentru ca am avut timp suficient de gandire si am calculat de trei ori totul, pana in cele mai mici detalii. O singura problema nu si-a gasit inca rezolvare: trebuie sa mesteresc si o solutie de salvare pentru cazuri de urgenta. Daca, Doamne fereste, se intampla ceva? Ma duc ca bolovanul la fundul marii? Asta inseamna ca imi trebuie in primul rand un sistem de comunicatii cu cineva de la mal si o trapa de iesire care sa nu poata fi blocata in nici un fel din exterior”, spune Liviu.
in momentul actual, submarinul se afla in faza preliminara de asamblare. „Am taiat corpul principal dintr-o conducta de otel cu diametrul de doi metri si am realizat partea din fata, hubloul, de la o masina veche de spalat. Va avea o constructie putin atipica, o sa stau pe burta, cred ca e mai comod. Am motorul, elicea, transmisia si pompele pentru evacuarea apei, ce asigura ridicarea si coborarea. Mai trebuie sa le asamblez”, ne-a mai declarat Liviu.
Daca nu arboreaza drapelul face puscarie
Ceea ce nu stie Liviu este faptul ca navigarea in apele teritoriale romanesti fara arborarea drapelului national ii poate aduce necazuri mari. Potrivit Rozicai Stanculea, seful Departamentului inmatriculari Nave din cadrul Autoritatii Navale Romane, in cazul in care va fi prins de vreo patrula fara formele legale, Liviu Ciubotariu risca inchisoarea – de la trei luni la 2 ani. „Legea nu-l opreste sa construiasca astfel de mijloace de deplasare. El ar fi trebuit sa inceapa constructia submersibilului insa pe baza unui proiect tehnic de constructie, care ar fi trebuit sa fie vazut si de specialistii nostri. Apoi are nevoie de o autorizatie de constructie iar constructia propriu-zisa trebuie supravegheata obligatoriu de noi. Odata finalizata, nava intra in teste pentru a verifica daca sunt indeplinite normele de siguranta, iar apoi este inmatriculata, adica primeste drept de arborare a drapelului national. Nearborarea acestuia in apele teritoriale se considera infractiune”, ne-a mai declarat Rozica Stanculea.
GSP.RO
„Să o întrebe pe soția dânsului cine sunt”. Dan Șucu, înțepat de un important om de afaceri din România
Playtech.ro
ȘOC! Țara din Europa în care va urma la război, după ce Rusia termină cu invazia din Ucraina. Declarațiile făcute la Davos
Observatornews.ro
Zâmbitori și plini de speranță: Ultima fotografie de grup a copiilor ucişi în masacrul din Texas. Mărturia terifiantă a unui coleg
HOROSCOP
Horoscop 26 mai 2022. Capricornii sunt în plină revoluție în familie, pornită de ei și continuată de alții sau invers
Știrileprotv.ro
Liderul cecen Ramzan Kadyrov: Ucraina este deja o problemă închisă. Sunt interesat de Polonia
Orangesport.ro
Răzbunarea oligarhului pedepsit de Putin. A dezvăluit următoarele 3 ţări europene atacate de Rusia: "Societatea rusă se pregăteşte"
PUBLICITATE
Ce s-a aflat despre abonamentele medicale, analizând 1 din 3 abonați
Urmărește cel mai nou VIDEO
Comentează
Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.