Premierul Benjamin Netanyahu a ordonat la începutul lunii februarie Institutului Israelian de Cercetare Biologică (IIBR) să se alăture luptei împotriva epidemiei.
Într-o declarație oficială, biroul premierului a precizat că directorul IIBR, Shmuel Shapira, l-a informat cu privire la ”progresul semnificativ” în elaborarea unui prototip de vaccin, care este acum pregătit pentru testele pe animale.
O sursă familiară cu activitatea IIBR a declarat pentru Reuters că experții au început deja testele pe șoareci.
În vreme ce activitatea IIBR este în general învăluită în secret, se presupune că laboratorul a lucrat cu arme biologice și chimice, scrie Reuters. Oficial, Israelul nu a negat și nici nu a confirmat acest lucru.
Într-o rară declarație publică, un oficial al IIBR, Eran Zahavy, a confirmat săptămâna trecută că instituția s-a concentrat exclusiv pe lupta împotriva coronavirusului, cu trei grupuri de experți care încearcă să elaboreze un vaccin, iar altele care lucrează pentru găsirea unui tratament.
Zahavy a precizat că testele pe animale pot fi foarte dificile deoarece boala ”nu afectează animalele”.
”Nu este de ajuns să detectezi neutralizarea anticorpilor în organismul animalului. Vrei de fapt să îl vezi cum se îmbolnăvește și cum se însănătoșește apoi datorită vaccinului”, a spus oficialul.
IIBR, a mai spus Zahavy, folosește un anume animal pentru aceste teste și o tehnologie specială pentru a detecta cum interacționează organismul cu boala. Oficialul nu a oferit detalii suplimentare.
IIBR este implicat și în colectarea de plasmă de la pacienții care s-au recuperat după boală, în speranța că aceasta ar putea să ajute la elaborarea unui tratament.
Ministrul Apărării Naftali Bennett a mai precizat că laboratorul a verificat testele pentru depistarea bolii, înainte ca acestea să fie comandate în număr mare de la producătorii străini.
Israelul a anunțat până acum 4.473 de cazuri de infecție cu noul coronavirus și 17 decese. Guvernul a luat deja măsuri de izolare socială și ia în calcul acum impunerea carantinei în unele zone ale țării.
Mai multe companii private și instituții publice din lume, inclusiv din SUA, Germania și China, lucrează în prezent la elaborarea unui vaccin sau a unui tratament pentru COVID-19.
În vreme ce tratamentul ar putea fi obținut mai devreme, în toamnă, experții au avertizat că pentru obținerea unui vaccin este nevoie de cel puțin un an de teste.