La unul dintre centrele de examen din București pentru ocuparea posturilor didactice, cunoscut sub numele de examen de titularizare, în ziua concursului, în jurul orei 11.30, în fața Liceului Teoretic Nicolae Iorga erau mai mulți jandarmi și un echipaj de poliție.

Candidații trebuiau să înceapă examenul la ora 9.00, dar unii dintre ei, în loc să fie în sala de examen să rezolve subiectele, scriau un proces-verbal împreună cu poliția. 15 candidați au ajuns după ora 8.00 la centrul de examen și nu au mai fost lăsați să intre în școală, așa că au mai stat în fața școlii 4 ore pentru a reclama cele întâmplate. 

IT-iști care vor să devină profesori de informatică, despre examenul de titularizare: „E absurd să scriu despre iconițele de pe calculator”
Regulamentul examenului spune că toți candidații trebuie să intre în sală până la ora 8.00. Foto: Vlad Chirea

La „Iorga” au fost repartizați candidații care au susținut probe la matematica, informatică, fizică sau chimie.

În total, Ministerul Educației a scos la concurs peste 6.800 de posturi titularizabile la nivel național, pentru care s-au înscris aproape 32.000 de candidați. În total, există în sistem un număr de peste 72.000 de posturi, majoritatea (90%) pe perioadă determinată. 

Românul care trăiește la cea mai înaltă altitudine din Bucegi. Ce sfaturi le dă turiștilor surprinși de furtună pe creastă: „Sunt două lucruri banale care le pot salva viața”
Recomandări
Românul care trăiește la cea mai înaltă altitudine din Bucegi. Ce sfaturi le dă turiștilor surprinși de furtună pe creastă: „Sunt două lucruri banale care le pot salva viața”

Au ajuns cu câteva minute mai târziu

La examenul de titularizare pot participa absolvenți de studii superioare sau de licee pedagogice ori profesori suplinitori. Pentru a obţine statutul de titular, adică angajat la o școală pe perioadă nedeterminată, candidații trebuie să obţină minimum nota 7 la proba scrisă. Pentru a primi un post de suplinitor, adică angajat pe o perioadă determinată, candidaţii trebuie să obţină minimum nota 5 la proba scrisă.

Pe gardul de la intrarea în școală era lipită o foaie A4 cu mesajul „Accesul candidaților în centru este permis până la ora 8.00”.

„Eu am ajuns la 8.02”, „Eu am ajuns la 8.04”,  „Ni s-a închis ușa în nas” sunt mărturiile celor care aveau în zorii zilei speranța că vor deveni profesori titulari și au plecat acasă fără nicio șansă.

„Cum să îi las? Regula nu e regulă pentru toată lumea?”, spune omul de la paza instituției din ziua examenului, care afirmă că a respectat indicațiile comisiei. 

Candidații care nu au fost lăsați să intre în centru spun că pe site-ul Inspectoratului Școlar al Sectorului 1, unde se află liceul, nu se găsea această informație și nici nu i-ar fi anunțat cineva. Totodată, ei mai spun că foaia de pe gard în care se specifica ora fusese lipită în acea dimineață.

Voi ce viitor doriți pentru Uniunea Europeană?
Recomandări
Voi ce viitor doriți pentru Uniunea Europeană?

În comunicatul de presă aflat pe site-ul Inspectoratului Școlar al Municipiul București cu data de 11 iulie este precizat că „Accesul candidaților în centrele de concurs este permis până în ora 8.00. Identitatea candidaților se stabilește pe baza buletinului/cărții de identitate/cărții de identitate provizorii. Proba se va desfășura începând cu ora 9.00 și va avea o durată de 4 ore”.

Profesorii care nu au fost lăsați să mai intre în centrul de examen spun că vor acționa în instanță.

„Posturi sunt, dar e foarte greu să iei 7, n-ai cum. Dacă iei un 6 tras de coadă, e bine”

Virgil a susținut examenul, ba chiar a fost unul dintre cei care au ieșit primii din sală. A ajuns la 7.20 în sală, știe bine regulamentul fiindcă e a cincea oară când dă examenul de titularizare la Informatică și TIC: „A început să mi se ia de când tot dau examenul”. 

„Posturi sunt, dar e foarte greu să iei 7, n-ai cum. Dacă iei un 6 tras de coadă, e bine”, crede Virgil, care predă la gimnaziu. Tânărul profesor mai crede că examenul ar trebui defalcat pe gimnaziu și liceu, în funcție de ce predau profesorii suplinitori. 

IT-iști care vor să devină profesori de informatică, despre examenul de titularizare: „E absurd să scriu despre iconițele de pe calculator”
Virgil a dat examenul de titularizare pentru a cincea oară. Foto: Vlad Chirea
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor de la Colegiul „Brukenthal”, pe care l-a ţinut blocat 27 de ani
Recomandări
Klaus Iohannis și-a depus cererea de pensionare din postul de profesor de la Colegiul „Brukenthal”, pe care l-a ţinut blocat 27 de ani

Anca Dobre lucrează în industria IT și a dat examenul de titularizare pentru că dorește să își ia jumătate de normă la o școală, dat fiind faptul că atunci când a făcut practica la facultate i-a plăcut să predea: „E o pasiune. Aș vrea să îmi fac damblaua asta de a vorbi cu copiii, să contribui la educația lor”. Cu toate acestea, tânăra nu ar dori să aibă un post la o școală de la țară. 

Ștefania a fost așteptată de iubitul ei cu un buchet de flori în fața școlii. Lacrimile au podidit-o pe tânăra profesoară care dă examenul de titularizare a doua oară. Ștefania ar fi dispusă să predea la orice școală, chiar și la sat: „Consider că orice elev trebuie să aibă parte de aceeași pregătire și să aibă profesori pregătiți oriunde ar fi”.

„Pentru rezolvarea acestui subiect ar trebui să stai minim 6 ore în bibliotecă”

„Ne-au dat de ne-au julit”, exclamă un profesor ieșind pe poarta școlii alături de alți colegi de-ai lui care au dat examenul al fizică. La această materie, profesorii spun că a fost mai ușor decât în alți ani, când „problemele erau SF”, dar tot nu au apucat să termine. „Pentru rezolvarea acestui subiect ar trebui să stai minim 6 ore în bibliotecă ca să îl poți rezolva complet”, spune o profesoară care a dat a patra oară examenul de titularizare.

„Nu este materie de liceu. Este materie de facultate. Nu e ceea ce predai la clasă. La matematică, la fizică, la chimie îți prinzi urechile de calcule. I-aș ruga pe domnii din minister care concep subiectele să vină să rezolve subiectele timp de 4 ore. Apoi să se afișeze rezultatele, după aceea mai discutăm”, mai adaugă cadrul didactic.

Un profesor de fizică a dat examenul de titularizare de 20 de ori. Și anul acesta s-a prezentat și venea abătut dinspre intrarea în școală. „E obosit și stresat, nu a dormit toată noaptea”, spune paznicul de la școală care a vorbit cu profesorul și de dimineață, când candidații au intrat în săli.

La TIC trebuie să descrie în cuvinte cum se inserează un tabel 

Pentru cei care doresc să fie profesori pe post la materia informatică nu se susține inspecție la clasă. Aceștia susțin un examen practic, dar ponderea la nota finală este tot de 25%. Ștefania Croitoru, care predă de 6 ani și a susținut proba pentru titularizare la Informatica și TIC, crede că această probă ar trebui împărțită în două și să se pună accentul mai mult pe examenul practic: „să fie pe calculator, să programăm”. 

Profesoara explică faptul că la unul dintre subiecte a trebuit să descrie cum se inserează un tabel. Practic, pe foaie, profesorii au avut de scris pașii din programe precum Microsoft Word prin care fac anumite acțiuni în program: „E absurd să scriu despre iconițele de pe calculator”, adaugă Croitoru.

IT-iști care vor să devină profesori de informatică, despre examenul de titularizare: „E absurd să scriu despre iconițele de pe calculator”
Adela Croitoru și-ar dori ca examenul să se dea pe calculator. Foto: Vlad Chirea

Viața de profesor, o reconversie profesională

Unii candidați își doresc să devină profesori ca o reconversie profesională. Este cazul lui Octavian Georgescu, care la 47 de ani a venit să dea examenul de titularizare. Nu a mai predat înainte, dar crede că o poate face bine, pentru că are experiență și viziune. Totuși, de examen n-a fost prea încântat: „Pe piața muncii, un interviu e poate la jumătate ca dificultate față de examenul ăsta. Cine spune că examenul de titularizare e ușor, să-l dea”. 

IT-iști care vor să devină profesori de informatică, despre examenul de titularizare: „E absurd să scriu despre iconițele de pe calculator”
Octavian și-ar dori să intre în învățământ după o carieră în IT. Foto: Vlad Chirea

Viața l-a împins pe Octavian să intre în sfera psihopedagogică pentru că trebuia să învețe mai mult cum să se poarte cu copilul lui cu autism. Acum își dorește un alt stil de viață decât cel dintr-o firmă de IT și spune că „poate transmite ceva mai departe”. Nu îi place memoratul și crede că această parte din examen este inutilă: „Diplome, medii, dar în viața reală nu știi ce să faci”.

Primele rezultate la proba scrisă vor fi afișate în data de 18 iulie, la sediile inspectoratelor școlare şi pe site-ul dedicat. Contestațiile se depun la sediile inspectoratelor școlare județene sau pe adresele comunicate public de fiecare inspectorat școlar în data de 18 iulie, după afișarea rezultatelor, până la ora 21.00, respectiv în data de 19 iulie, până la ora 12.00.

Google News Urmărește-ne pe Google News


Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro

Comentarii (3)

bituca   •   13.07.2023, 20:18

Poate se doreste ca invatamantul din Romania sa ajunga la cel mai jos nivel. Interese si interese.

criu   •   13.07.2023, 14:50

Deci asa arata Romania educata cu 72000 de posturi de suplinitori?***

Acest comentariu a fost moderat pentru: intoleranță față de persoane cu boli/dizabilități.

laurlaur2180   •   13.07.2023, 12:18

S-a ales praful de invatamantul din Romania!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
FANATIK.RO
Câți mici a comandat un singur român la o terasă de 1 Mai. Numărul l-a uimit până și pe grătargiu
Ipostază rară! Andreea Esca, poze în costum de baie, la 51 de ani, în vacanța din Grecia: "Nu mă suna! Te sun eu"
Viva.ro
Ipostază rară! Andreea Esca, poze în costum de baie, la 51 de ani, în vacanța din Grecia: "Nu mă suna! Te sun eu"
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Libertateapentrufemei.ro
Acasă la Dana Nălbaru și la Dragoș Bucur. Uite-i cum muncesc pământul la Moșteni-Greci! Actorul ară cu tractorul, solista și fiica ei văruiesc pomii în livadă
Nadal, gest de mare campion. Cadou special pentru adversarul de la Madrid: „Ai făcut ca visul meu să devină realitate”
GSP.RO
Nadal, gest de mare campion. Cadou special pentru adversarul de la Madrid: „Ai făcut ca visul meu să devină realitate”
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
FANATIK.RO
Singurele zodii care vor avea noroc pe toate planurile în următoarele două luni. Primesc șansa unică să-și schimbe viața complet
Occidentul a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Zelenski a primit ce își dorea
Știrileprotv.ro
Occidentul a dat undă verde Ucrainei să atace Rusia. Zelenski a primit ce își dorea
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
Unica.ro
Jennifer Lopez, prinsă cu minciuna. Cum arată în realitate și cum e prezentată publicului / FOTO
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Orangesport.ro
"Cei mai mari fotbalişti ai României? Nici Dobrin, nici Hagi". Victor Piţurcă i-a numit pe cei mai tari: "Fantastici! Fiecare de la 50 de milioane în sus"
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Observatornews.ro
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a găsit acasă, dar el n-a vrut să iasă la poartă. Cum a fost convins să se predea
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate
HOROSCOP
Horoscop 2 mai 2024. Fecioarele intră într-o perioadă în care va conta orice gest pe care-l vor face pentru a-și proteja starea de sănătate

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI