Centrul de deradicalizare a fost creat ca un loc de tranziție între închisoare și libertate, potrivit sursei citate. Acesta se află în capitala Riad, fiind considerat un simbol al strategiei saudite privind reeducarea jihadiștilor.
Astfel, centrul de consiliere și orientare Mohammed Ben Nayef este supervizat de clerici și psihologi, având ca misiune principală să-i împiedice pe comandanții care și-au ispășit pedepsele să revină la jihad. În acest loc care arată ca un hotel de cinci stele, oamenii primesc consiliere religioasă și sunt supuși unei „detoxifieri ideologice”.
„Ne concentrăm pe corectarea ideilor false”, subliniază Yahya Abu Maghayed, unul din directorii centrului. Acesta a făcut, alături de jurnaliștii AFP, turul complexului cu o mașinuă de golf. Condițiile din acest centru pot fi comparate cu cele ale unui hotel de lux. Foști membri ai grupării Al-Qaida și foști talibani sunt cazați în căsuțe dotate cu televizoare uriașe. Aceștia se pot plimba liberi prin grădină, având acces și la o sală de sport bine echipată, la o piscină interioară.
„Facem așa încât beneficiarii să poată simți că sunt oameni normali și că mai au o șansă de a se reintegra în societate”, explică Abu Maghayed. În plus, centrul încearcă să „îi vindece” complet pe jihadiști încurajând legăturile familiale, căsătoriile și nașterile. „Clienții” primesc chiar și terapie prin artă.
Arabia Saudită a fost acuzată în repetate rânduri că „exportă” doctrina sunita radicală numită wahhabism. Prințul moștenitor Mohammed ben Salman încearcă să scadă influența clericilor ultraconservatori din țară. El a lansat o coaliție militară cu angajamentul de a „șterge extremismul de pe suprafața pământului”.
Prin centrul de reabilitare din Riad au trecut, din 2004 și până în prezent, peste 3300 de extremiști, inclusiv foști deținuți de la Guantanamo. Conducerea centrului se laudă că are o rată de succes de 86%. Mai precis, 86% dintre clienți nu au mai reluat legăturile cu jihadismul după plecarea din centru. Ceilalți 16% au manifestat „comportament deviant” și doar un număr infim au „recidivat”.
Un specialist american în terorism susține însă că rata de recidivă este mai ridicată, în timp ce alții consideră că aceasta nu poate fi estimată cu exactitate.
Citește și: VIDEO/Ruxandra Bulzan te duce în viețile anterioare prin hipnoză. Cum era viața în grotă sau cea de boier