mai nocive, potrivit mai multor psihologi si psihiatri, care estimeaza ca un jucator din opt este dependent. Studii stiintifice pe aceasta tema nu prea s-au realizat, dar un exemplu elocvent este „Halo 2”, joc care are peste un milion de utilizatori pe Internet. La inceputul acestui an, numarul de ore petrecute online de pasionatii de „Halo 2” se apropia de o suta de milioane.
Caracterizata de tendinta de retragere din viata sociala, aceasta dependenta prezinta asemanari cu cea determinata de droguri sau alcool, subliniaza psihologul David Walsh, care conduce Institutul National de Studii privind Presa si Familia de la Minneapolis, Minnesota.
„Jocurile in retea creeaza cea mai puternica dependenta pentru ca te supun unei mari presiuni din partea coechipierilor. Daca vrei sa renunti, te ameninta ca gasesc pe altcineva in locul tau”, explica Walsh, care crede ca unul din cele mai periculoase jocuri de acest gen este EverQuest. Walsh citeaza cateva exemple extreme: „O femeie tanara mi-a marturisit ca isi lasa bebelusul sa planga ore intregi in timp ce ea se joaca, o alta a divortat pentru ca sotul ei isi petrecea tot timpul jucandu-se, un barbat a pierdut doua locuri de munca din cauza jocurilor in retea”.
Unii adolescenti joaca pana la 70 de ore pe saptamana, spune psihologul. Unul din cazurile cele mai grave e cel al unui baiat care se joaca toata noaptea si adoarme in zori. „Cand mama lui ii cere sa inceteze, copilul ameninta ca o omoara sau se sinucide. El este monitorizat de un psiholog care, pentru moment, a recomandat sa fie lasat sa se joace”, povesteste Walsh.
Adolescentii sunt atrasi de jocurile video pentru ca acestea plaseaza jucatorul in centrul actiunii, permitandu-i sa-si compenseze lipsa de incredere in sine proprie varstei.
Specialistii isi fac griji si in ceea ce priveste efectul violentei din jocurile video asupra comportamentului jucatorilor. Din 81 de jocuri destinate adolescentilor, analizate in 2004 de cercetatorii de la Harvard si spitalul pediatric de la Boston, violenta era prezenta in 98% si reprezenta 36% din timpul de joc. in 77% din ele apareau morti violente, la un ritm mediu de 122 de morti pe ora. in plus, 90% din jocuri isi obliga jucatorul sa ucida sau sa raneasca pentru a castiga puncte.