De Monica Ciuperca,

In anii ’80 erau doar doua firme de jucarii din lemn in toata tara, una in Cluj si alta in Sfantu Gheorghe, judetul Covasna. Pe atunci nu prea se vorbea de concurenta si  Kiss Zoltan (56 de ani) s-a gandit ca e momentul sa dea lovitura in domeniu. Azi face, anual, zeci de mii de jucarii din lemn pentru piata nemteasca.


Covasneanul Zoltan descoperea, la 5 ani, tainele prelucrarii lemnului, confectionand mult-cautatele prastii, apoi trecand la ceva mai complicat: arbaletele. Prin ’84 comercializa primul si singurul bumerang fabricat vreodata in Romania. Iar in ’91, ca tot omul, s-a privatizat si si-a facut firma, avand prima comanda de la un neamt, care vindea anvelope uzate in Romania si cumpara, in schimb, jucarii din lemn pentru a le duce in Germania. Am luat un pret foarte bun pe ele si asa am reusit sa strang niste bani ca sa-mi dezvolt afacerea. Cred ca le-am vandut la o valoare de vreo opt ori mai mare decat mi se oferea pe piata interna.

Incet-incet, comenzile au inceput sa curga si au venit la el si americanii, in 1992. Voiau 500 de jeep-uri si 300 de locomotive din lemn. Cu 50 $, respectiv 60 $ bucata nu a fost o problema sa le dea pe toate. In paralel cu jucariile din lemn, din 1992 pana in 1999 a lucrat strungarie si cuiere pentru renumita firma Ikea.


Face si mobilier pentru cei mici


Cand intri in atelierul din curtea lui Zoltan, in Sfantu Gheorghe, te impiedici peste tot de utilaje profesionale prafuite, marturie ca datorita lor au fost posibile atatea cantitati de produse din lemn. Pentru Valentine’s Day a avut de onorat 3.000 de miniscuturi la 1 euro si si-a continuat simultan productia de mobilier pentru copii: scaunele (7 euro), bancute (20 de euro),  masute (18 euro), case de marcat (6 euro), masini de spalat (30 de euro).


„Fac obiecte cat pentru 10.000 de copii, in fiecare an”


In copilarie, facea prastii si arbalete. Acum, lui Kiss Zoltan putem sa-i zicem si Geppetto pentru ca, in urma cu sapte ani, l-a facut si pe Pinocchio intr-o serie de 3.000 de bucati. Fac obiecte cat pentru 10.000 de copii, in fiecare an, ne povesteste Zoltan. Dar cel mai mandru e de bradutii pe post de suport pentru ciocolata, cel mai bun produs al meu in ultimii 5 anih, pe care i-a vandut cu 180 de euro bucata  inainte de Craciun.


Parintele papusii Pinocchio


Povestea spune ca a fost odata ca niciodata un tamplar batran pe nume Geppetto, care s-a hotarat sa sculpteze un baietel din lemn. Un spiridus i-a dat viata papusii, iar batranul l-a considerat pe baietelul din lemn copilul sau, dandu-i numele Pinocchio.


 

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”
GSP.RO

Țiriac și Halep, dialoguri incredibile: „Să-ți fie rușine când te uiți în oglindă! Du-te acasă!”

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri
HOROSCOP

Horoscop 17 noiembrie 2019. Este o zi încărcată de sensibilitate, pentru Tauri