„Libertatea” a făcut o analiză a ultimelor cinci județe din topul vaccinării, care vor avea și cel mai mic procentaj de școli deschise începând de luni: Suceava, Covasna, Bacău, Botoșani și Giurgiu. Cu excepția județului Giurgiu, toate celelalte au rata de infectare sub 6 la mie.
În același timp, municipiul București, județele Cluj și Constanța, care stau cel mai bine la imunizare, dar au rate mari de infectare, vor putea să-și deschidă în număr mai mare școlile.
Decizia de a redeschide școlile în aglomerări urbane cu mulți vaccinați și să le ții închise pe cele din rural, care au rată mică de imunizare a profesorilor, a fost criticată de medicul Octavian Jurma. „Este doar o măsură de a stimula vaccinarea, nu are nimic de-a face cu crearea unui grad de siguranță epidemiologică în școli”, a spus acesta într-o dezbatere cu ministrul Sorin Cîmpeanu, la TVR.
„Cred că nimeni nu-și imaginează că o școală în București, la 12 la mie, este mai sigură pentru că 60% din personalul școlar este vaccinat, în vreme ce copiii nu sunt obligați să se vaccineze sau nu este un criteriu pentru restul comunității. Și o școală de peste drum, cu 50%, este nesigură și trebuie închisă”, a replicat Octavian Jurma.
„Un prag trebuia stabilit undeva, cumva, și la 60% rată de vaccinare ești un pic mai sigur și un pic mai aproape de obiectivul de 70%”, a mai spus ministrul educației.
Medicul Octavian Jurma a spus și că în ultimele două săptămâni de vacanță a scăzut numărul cazurilor de copii internați, cu o cincime, și cel al copiilor la terapie intensivă cu 25%.
„Un pic mai bine, un pic mai sigur”
„Criteriile de urgență epidemiologică au fost clar stabilite încă de anul trecut din vară. România a făcut un studiu de lungă durată, în 24 de pagini, în care se justifica foarte clar de ce România nu-și permite – și asta era pe tulpina ancestrală, de patru ori mai puțin infecțioasă decât Delta – să țină școlile deschise după 3 la mie”, a mai spus specialistul.
Nu pretind că este varianta perfectă, clar este varianta de compromis. Dar când ai de ales între a nu deschide nicio școală și a deschide unele școli pe criterii, trebuie să ai acele criterii. Un pic mai bine, un pic mai sigur, asta a fost ideea.
Ministrul Sorin Cîmpeanu:
În Covasna se deschid doar 19 școli
Libertatea a analizat situația din județele în care sunt puțini profesori vaccinați și prin urmare, vor fi și puține școli cu cursuri față în față.
Suceava este județul cu cei mai puțini vaccinați din populația generală: 26%. Profesorii suceveni sunt vaccinați în proporție de 46%, aproape dublu, dar insuficient pentru a asigura în cele mai multe cazuri deschiderea școlilor. Asta chiar dată infectarea în tot județul este de doar 3 la mia de locuitori.
Practic, de luni, în doar 25% dintre școlile sucevene se va face învățământ față în față, adică doar în 57 din cele 229 de unități de învățământ. În plus, 19 școli din județ nu ating o rată de vaccinare de nici măcar 20%.
Sunt campioanele județului la vaccinarea profesorilor Școala postliceală FEG Education și Școala postliceală sanitară Centrul de studii Ștefan cel Mare și Sfânt, ambele cu 100% și Școala postliceală sanitară Centrul de Studii European Fălticeni, cu 95%.
Codaș la vaccinare per total este și județul Covasna, care are 27% din populația generală imunizată și 45% dintre profesori. Aici se deschid de luni doar 16 din cele 84 de unități școlare, adică nici 20% dintre ele. Infectarea este de 5,62 la mie în județ.
Un singur liceu are 8 din 10 profesori vaccinați, și anume „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe.
Școlile sanitare, cu cel mai mare procent al personalului vaccinat
Peste jumătate dintre profesorii din Bacău au ales să se vaccineze, în contextul în care procentul din populația generală este de 30%. De luni se vor deschide doar 42% dintre școli.
Rata de infectare în Bacău este de 5,34 la mie. Ca și în alte județe, unitatea de învățământ campioană la vaccinare este una cu profil sanitar – Școala postliceală Carol Davila din Onești – 86%.
Botoșaniul are 62% dintre profesori vaccinați, dublu decât populația generală, și o rată de infectare de 3,84 la mie. De luni, vor veni la școală elevii din 85 de școli botoșănene, adică 63% din totalul unităților de învățământ. Campioană la vaccinarea personalului în județ, cu 100%, este Grădinița Sandy Bell, urmată de Școala Postliceală Prof. dr. doc. Enescu Longinus, cu 94%.
Și Giurgiu este la coada vaccinării populației, cu un procent de 29%. Profesorii sunt însă vaccinați în proporție de 59% și de luni se vor deschide jumătate dintre ele. Una dintre școlile unde tot personalul s-a vaccinat este Clubul Sportiv Școlar Giurgiu.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro