Iulia Hîrleșteanu, vicepreședinte al PMP Galați și șefa organizației județene de femei a partidului, a fost numită la conducerea ANIF Galați, deși nu are studii sau experiență în domeniu. Potrivit presei locale, aceasta este jurist și are experiență ca director la firma de hidroizolații a soțului.

Aceasta a fost numită temporar, cu mandat de un an, până la ocuparea postului prin concurs, în contextul în care România traversează cea mai gravă secetă din 1947 încoace.

“Numită în baza studiilor și a experienței”

ANIF se află în subordinea Ministerului Agriculturii, așa că am întrebat instituția ce o recomandă pe Iulia Hîrleșteanu să conducă ANIF Galați.

“Doamna Iulia Hîrleșteanu a fost numită în funcție pe baza studiilor și a experienței profesionale”, a răspuns ANIF, la o solicitare Libertatea.

Aceasta nu detaliază care sunt acele studii și care este experiența profesională anterioară respectivă.

Potrivit informațiilor publice existente, Hîrleșteanu are un birou de mediator și a urmat cursurile organizate de Fundația pentru Schimbări Democratice, pe care le-a absolvit în anul 2014.

Jurista de la irigații. Șefa organizației de femei PMP Galați conduce Agenția de Îmbunătățiri Funciare din județ, deși n-are studii în domeniu, nici experiență
Sursa: FaraMogul.ro

Firmă cu un singur angajat

Firma soțului se numește Program Hidro Instal Galați și se ocupă cu hidroizolații în domeniul construcțiilor, potrivit site-ului FaraMogul.ro.

Conform Ministerului Finanțelor, aceasta a avut în anul 2019 vânzări de 299.840 de lei și un profit net de 139.700 de lei.

Compania avea, la finele anului trecut, un singur angajat și are ca obiect de activitate principal lucrări de învelitori, șarpante și terase la construcții, conform site-ului Finanțelor.

Salariul de director la o filială teritorială a ANIF nu este nici el mic, fiind de aproape 9.000 de lei net pe lună.

“Aceste întrebări sunt de cancan”

Libertatea a contactat-o pe Iulia Hîrleșteanu, pentru a lămuri cum a ajuns să fie numită la conducerea ANIF Galați.

Iată cum a avut loc dialogul:

Iulia Hîrleșteanu: Alo, bună ziua! Haideți că am ajuns la birou că
n-aveam semnal, bătea și vântul și nu ne puteam înțelege.

Reporter: Să o luăm cu începutul. Am citit în presa locală că ați fost numită la conducerea ANIF Galați. Vrem și noi să știm pe cât aveți mandatul în primul rând, am înțeles că este temporar.
Iulia Hîrleșteanu: Dar eu sunt la interogatoriu acum? Vreau să știu… Mai am și o ședință. Dacă nu durează mult, sunt în sala de ședințe domnii cu care am fost pe teren acum.

-Două minute.
Bun. Avem în curs de desfășurare o analiză solicitată de conducerea de la București și nu suferă amânare.

-Am înțeles. Haideți să vedem rapid. Am înțeles că aveți un mandat temporar.
Da, temporar, pe un an de zile.

-Întrebarea noastră este cum ați ajuns să fiți numită în acest post? Am văzut în presa locală că aveți experiență doar ca jurist și director la firma de hidroizolații a soțului.
Nu. Aia e ce am vrut eu să dau. Deci, credeți-mă, mai am o facultate tehnică, am lucrat în mai multe locuri. Nu cred că privește pe nimeni acest lucru.

-Ba privește, că e vorba de o instituție publică.
Da, dar nu fac nici o ilegalitate, să știți.

-Noi vrem să știm exact cum ați ajuns să fiți numită. Dumneavoastră sunteți vicepreședinte la PMP și șefa organizației de femei (la PMP Galați – n.r.).
Da, da, exact.

-Dar PMP nu este la guvernare. Cum ați ajuns să fiți numită?
Nu mă întrebați pe mine. La aceste întrebări nu vă pot răspunde eu. Acestea sunt întrebări de cancan.

-Cum a ajuns domnul director de la București (Ștefan Constantin, directorul general al ANIF – n.r.) să vă numească pe dumneavoastră?
-Întrebați-l pe domnul director. De ce mă întrebați pe mine? Eu nu vorbesc în numele altuia. Am probleme prioritare care privesc instituția. La întrebările de cancan nu răspund.

-Nu este problemă de cancan. Este problemă de interes public. Să vedem cum se fac numirile în statul român.
Dar nu mă întrebați pe mine. Că nu fac eu numirile în statul român.

-Păi nu, dar dumnevoastră ați ajuns acolo cum?
… (apelul se oprește brusc).

Ulterior, aceasta a trimis un SMS prin care lasă înțeleagă că a rămas fără baterie și că “pentru probleme legate de instituție vă stau oricând la dispoziție”.

Hîrleșteanu transmite apoi un al doilea SMS: “Nu v-ați prezentat și cred că știți că nu aveți dreptul să mă înregistrați fără acordul meu”.

Dezastru la irigații în Galați

Adrian Oros, ministrul agriculturii, declara în data de 28 aprilie că în județul Galați există infrastructură pentru irigații de 122.989 de hectare și nu s-a reabilitat până acum nimic din infrastructura principală.

Fermierii din zonă irigă doar 21.500 de hectare, conform oficialului.

Întrebată de presa locală care sunt prioritățile sale, Hîrleșteanu a spus:

Păi, ce să zic? Vreau să fac multe… Sunt multe de făcut acolo. De exemplu, ANIF-ul deține 31 de stații de pompare, din care doar 14 sunt funcționale. Cele mai multe sunt scoase din uz. Din 1990, nu au mai funcționat datorită costurilor energetice foarte mari. Probleme serioase reprezintă și starea digului de la Brateș, care Doamne ferește să se rupă. Apoi, stațiile de irigare trebuie adaptate nevoilor fiecărui fermier. Încercăm să accesăm și fonduri europene, ce să vă spun… am doar două săptămâni și jumătate de când am fost numită.

“Lumea este condusă de bărbați, dar femeile conduc bărbaţii!”

În data 10 februarie 2019, Iulia Hîrleșteanu dădea un interviu pentru StirideGalati.ro pe teme legate de feminism și politică în care concluziona că “lumea este condusă de bărbați, dar femeile conduc bărbații”.

“Personal, susțin, cred şi promovez rolul şi importanţa femeii în politică. Femeile, prin capacitatea de a empatiza, reprezintă conexiunea cu societatea, ele pot conduce prin capacitatea lor de a acționa multifuncțional. Vreau ca vocile femeilor să fie auzite şi ascultate, nu neglijate şi ignorate. (…) Se spune că lumea este condusă de bărbați, dar femeile conduc bărbaţii!”

Prietenia PNL-PMP la nivel guvernamental

Iulia Hîrleșteanu nu este singurul membru PMP ajuns în funcții înalte în guvernarea PNL.

Ioana Constantin, secretarul general adjunct al PMP, a fost numită în decembrie secretar de stat în Ministerul Muncii. Aceasta și-a dat demisia în februarie pentru a se concentra pe campania electorală în alegerile locale.

În aprilie, Gabriela Lenghel, candidat în cursa internă a PMP pentru Primăria Galați, a fost numită la conducerea Autorităţii Naţionale pentru Cetăţenie.

Potrivit unor surse politice, PNL și PMP au avut discuții inclusiv pentru o posibilă fuziune.

PMP a votat atât primul, cât și al doilea Guvern Orban.

Citeşte şi:

Virgil Păunescu, controversatul șef al clinicii OncoGen, spune că și-a administrat vaccinul neomologat pentru COVID-19. Spitalul Județean Timișoara anunță anchetă internă

Consul român, despre cum sute de muncitori din România sunt infectați în abatoarele din Germania, dar informația nu e publică: ”De obicei, companiile camuflează lucrurile astea”

INTERVIU | Viorel Cataramă îşi explică gestul: „Am îmbrăţişat un bolnav cu coronavirus. Dar nu sunt un sinucigaş. Dacă voi avea simptome, mă tratez”

Urmărește-ne pe Google News
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
PARTENERI - GSP.RO
Arbitra de la Australian Open: „Aveţi vreo întrebare înainte de meci?” » Ce a putut să întrebe Kyrgios
Planurile lui Vladimir Putin cu România în războiul cu Ucraina. S-a aflat acum: „Asalt cu tancuri“
Playtech.ro
Planurile lui Vladimir Putin cu România în războiul cu Ucraina. S-a aflat acum: „Asalt cu tancuri“
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Observatornews.ro
Cod Rutier 2022. O nouă propunere de modificare îi revoltă pe şoferi: "Sub nicio formă, este inutilă!"
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Știrileprotv.ro
Maxim a fost răpit de lângă bunica sa. Poliția i-a găsit cadavrul îngropat într-un 'mormânt' de beton
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat