Mergi direct la conținut »
VIDEO 360°/ JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 1: Drumul spre război
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > VIDEO 360°/ JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 1: Drumul spre război

VIDEO 360°/ JURNAL DE FRONT DIN AFGANISTAN. Ziua 1: Drumul spre război

Reporterii Libertatea au aterizat la baza din Kandahar, Afganistan. Au zburat alături de aproximativ 140 de soldați români, care vor fi staționați timp de șase luni la unitatea militară. Este un moment critic al războiului din Afganistan, început în urmă cu mai bine de 16 ani. Prezența talibană este puternică, iar atacurile teroriste în zone urbane s-au înmulțit.

Foto: Ionuț Iordăchescu

Soldații români din batalionul ,,Vulturii Carpaților” au fost îmbarcați într-un avion american de tip C-17. Armata română îl folosește la comun cu alte state NATO. Zborul până la Kandahar durează aproximativ cinci ore. Un drum scurt, pentru o misiune lungă. Unii dintre soldați sunt la a patra misiune. Alții calcă pentru prima oară în Afganistan. În cazul celor mai tineri dintre ei, războiul a început când aveau zece ani sau mai puțin.

Foto: Dragoș Sasu

La aterizare, semeții munți afgani de-abia se puteau zări din cauza prafului. Nu vârfurile stâncoase sunt primul lucru pe care ochii soldaților l-au văzut la deschiderea trapei, ci zidurile bazei militare. Sunt din beton, înalte de aproximativ trei metri și proiectate pentru a proteja baza în fața atacurilor cu rachete. O fortăreață ridicată în inima fiefului talibanilor. Kandahar se află în sudul țării, la granița cu Pakistanul. Orașul a fost unul dintre ultimele orașe eliberate de trupele NATO de sub control taliban, după începerea războiului, în 2001.

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația
Recomandări

Reacția lui Adrian Năstase după ce a aflat că Iohannis vrea să-i retragă decorația

Aterizarea pe aeroportul din Kandahar/Foto: Dragoș Sasu

România continuă să fie unul dintre cei mai importanți contributori ai misiunii NATO din Afganistan, având al patrulea contigent de soldați. Circa 600 de soldați sunt staționați prin sistem de rotație.

Citește și:

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro
Recomandări

Cadoul lui Dragnea de care Orban nu s-a atins. De la cine a primit Sevil Shhaideh 170.000 de euro

 


Îi puteți urmări pe reporterii noștri şi pe paginile lor de Facebook:
Dragoş Sasu – https://www.facebook.com/paginadragossasu/
Ionuţ Iordăchescu – https://www.facebook.com/ionut.iordachescu.731


Reporerii Libertatea vor căuta povești pe care le veți putea citi în următoarele săptămâni pe www.libertatea.ro.

Început în urmă cu 17 ani, războiul din Afganistan şi-a dorit să alunge de la putere grupările extremiste care protejau zeci de organizații teroriste. Încă nu s-a reușit asta. Dimpotrivă. Luptele s-au intensificat în ultimele luni. Alianța Nord-Atlantică (NATO) face eforturi uriașe pentru a susține guvernul afgan şi armata locală. Talibanii, inamicii principali, se dovedesc a fi greu de învins. Recent, o ambulanță capcană a ucis peste 150 de oameni în Kabul, capitala Afganistanului. Războiul a costat până acum NATO aproape două trilioane de dolari.

Close
Închide
  Close