Rămâne un semn de întrebare dacă planul aprobat de cabinetul de la Berlin va merge mai departe, deoarece guvernul vrea mai întâi să se asigure că acesta este compatibil cu legislația Uniunii Europene.
Ministrul sănătății, Karl Lauterbach, a declarat că va merge mai departe cu dezincriminarea utilizării canabisului doar dacă această compatibilitate legislativă va exista.
Planul prevede vânzarea de canabis pentru adulți în puncte autorizate, iar scopul este de a combate crima organizată și piața neagră, a precizat Lauterbach. El a adăugat că guvernul intenționează să reglementeze strict piața.
În conformitate cu legislația propusă, cultivarea canabisului la domiciliu ar fi permisă într-o măsură limitată (până la trei plante), iar vânzarea va fi posibilă în magazinele autorizate și, eventual, în farmacii. Vânzarea de canabis medical este permisă în farmaciile germane încă din 2016.
Consumul de canabis va fi permis doar adulților, în timp ce va rămâne interzis din punct de vedere legal pentru persoanele care au sub 18 ani.
Potrivit lui Lauterbach, patru milioane de persoane din Germania au consumat canabis anul trecut, iar un sfert dintre tinerii germani cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani au consumat această substanță.
Legalizarea vânzărilor controlate de canabis face parte dintr-o serie de reforme prevăzute în acordul de coaliție încheiat anul trecut între cele trei partide social-liberale care alcătuiesc guvernul cancelarului Olaf Scholz.
Formațiunile politice spun că planul va asigura un control al calității, protejându-i în același timp pe tineri, și au fost de acord ca „efectele sociale” ale noii legislații să fie analizate după patru ani.
Reforma, despre care Lauterbach a spus că nu va intra probabil în vigoare înainte de 2024, dacă va fi în conformitate cu legislația UE, ar face din Germania una dintre cele mai liberale țări din Europa în ceea ce privește legislația privind canabisul.
„Aceasta ar fi, pe de o parte, cea mai permisivă liberalizare a canabisului din Europa și, pe de altă parte, ar fi cea mai strict reglementată piață”, a spus Lauterbach, adăugând că reforma ar putea constitui „un model” pentru Europa.
Guvernul nu va stabili un preț, a precizat Lauterbach, dar va urmări să impună cerințe de calitate.
În cadrul Uniunii Europene, Malta este prima ţară care a legalizat canabisul, la sfârşitul anului 2021. Pe lângă Germania, Luxemburgul intenţionează şi el să legalizeze folosirea recreativă a canabisului. În alte zone ale lumii, Canada, Uruguay şi mai multe state federale din componenţa Statelor Unite au făcut deja acest lucru, notează Agerpres citând AFP.
Cât despre folosirea în scopuri medicale a canabisului, această practică este mai răspândită: aproximativ 30 de ţări au autorizat-o deja. Ţările de Jos au devenit un pionier din acest punct de vedere, în 2003, în cadrul blocului comunitar, fiind urmate de peste alte 20 state membre ale UE din totalul celor 27.
Foto: EPA