Liderul nord-coreean, Kim Jong-un, a revizuit planurile de a lansa rachete către Guam, a transmis presa, dar va urmări cu atenție acțiunile SUA înainte de a lua o decizie.

Deși este pregătit pentru a deschide focul asupra Guam, liderul de la Phenian a spus că așteaptă să vadă ce mai fac ”proștii de yanchei”.

Totodată, Coreea de Nord a transmis marţi că acum nu este momentul să discute despre cetăţenii americani pe care îi deţine, a relatat agenţia de presă oficială nord-coreeană KCNA, transmite Reuters.

Amenințarea de săptămâna trecută împotriva Guam-ului a dus la un schimb de replici și amenințări între Washington și Phenian, dar această decizie indică o pauză pe care ar putea să o ia cele două.

Agenția de știri KCNA a anunțat că Kim Jong-un „a examinat planul mult timp” și l-a discutat cu înalți oficiali militari. Între timp, comandantul forțelor strategice nord-coreene aștepta doar ordinele „după ce a definitivat pregătirile pentru incendierea Guam-ului”. Dar Kim Jong-un a decis să privească mai întâi spre americani, înainte de a lua o decizie, acest lucrur fiind văzut ca un decelerare în retorica provocatoare.

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă
Recomandări

Rezultate oficiale parțiale BEC după numărarea a 99% din voturi. Ce procent are Viorica Dăncilă

Totuși părerile specialiștilor se înpart în două tabere atunci când vine vorba de interpretarea acestei decizii. Unii spune că după amenințările din ultimele zile, Kim Jong-un pare pregătit să ia o pauză, dar într-o națiune atât de secretă precum Coreea de Nord, nu se poate niciodată sigur. Analiștii spun, însă, că ar putea pur și simplu să însemne că Pheninaul nu este pe deplin pregătit să lanseze un atac asupra Guamului, așa că ar putea doar să tragă de timp.

Secretarul american al apărării, Jim Mattis, a dat asigurări, luni, că SUA vor ști „în cîteva momente” traiectoria oricărei rachete lansate spre Guam și o vor doborî. El i-a avertizat pe nord-coreeni că „dacă trag asupra Statelor Unite, situația ar putea escalada foarte rapid, până la un război”.

„Dacă deschid focul asupra Statelor Unite, presupun că lovesc Statele Unite. … Dacă fac asta, atunci începe jocul”, a insistat Mattis de la Pentagon, potrivit CNN. „Nu deschizi focul asupra oamenilor din lumea asta decât dacă vrei să suporţi consecinţele”, a adăugat el.


ANALIZĂ/ Ce s-ar întâmpla dacă izbucnește un război în Coreea de Nord


 

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore
GSP.RO

"Cum poți fi cu cineva care arată ca un bunic pe lângă tine?". Replica genială dată de noua iubită a lui Flavio Briatore

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze
HOROSCOP

Horoscop 12 noiembrie 2019. Balanțele au tendința să exagereze