MENIU CAUTĂ
12 Oct. 2018 13:30 , de Valentina Postelnicu

Klaus Iohannis, apel către coaliţia PSD-ALDE. Solicită de urgență reluarea procesului legislativ pe Legile justiţiei!

Distribuie

Este al doilea apel al şefului statului către PSD şi ALDE de a reua procedura legislativă pe cele trei legi ale justiţiei. Două legi din pachet au fost deja promulgate, organizarea judiciară şi statutul procurorilor şi judecătorilor.

Președintele României a promulgat, vineri, Legea Statutului magistraţilor.

Şeful statului a fost obligat să promulge legea, după ce a epuizat toate căile de atac. Actul normativ reduce atribuţiile şefului statului în domeniul numirii şefilor Parchetului General, DNA şi DIICOT. Proiectul a fost retrimis în Parlament şi a fost contestat la CCR în mai multe rânduri.

Preşedintele subliniază că modificările aduse cadrului legal existent în materie judiciară reprezintă un regres pentru democrația din România, pericol semnalat și de partenerii noștri europeni, de Comisia Europeană și de GRECO.

În acest context, Președintele României solicită coaliției majoritare reluarea de urgență a procesului legislativ cu privire la toate cele trei legi ale justiției, prin consultări reale cu profesioniștii din domeniu și preluarea expertizei acestora pentru a alinia legislația la standardele Comisiei de la Veneția.

În luna iulie, Klaus Iohannis a promulgat, săptămâna trecută, legea 304 privind organizarea judiciară. Este prima dintre legile justiției care intră în vigoare. La pachet, șeful statului a transmis un ultimatum coaliției PSD-ALDE, cerând ca legile justiției să fie revizuite conform recomandările Comisiei de la Veneția.

Citeşte şi: Cât de buni sunt românii când ajung într-un mediu sănătos! La 23 de ani, angajată la The New York Times!

Citește mai multe despre apel și legile justitiei pe Libertatea.

Comentarii