„CCR a decis să anuleze alegerile prezidențiale care s-au desfășurat în aceste zile. Decizia CCR este obligatorie pentru toată lumea și noi toți ne conformăm. Este o situație nemaiîntâlnită până acum și este bine să ne amintim un pic cum s-a ajuns aici”, a spus Klaus Iohannis, la câteva ore după ce Curtea Constituțională a decis să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale.
Și a continuat: „La scurt timp după primul tur al alegerilor prezidențiale, am primit semnale, la început doar telefonice, de la servicii, că anumite lucruri sunt ciudate”.
„Am dispus imediat să se aprofundeze, să se verifice tot ce poate fi verificat și în scurt timp am primit informările scrise. Am fost foarte îngrijorat de ce am citit acolo și am convocat de urgență ședința CSAT”, a explicat Iohannis.
Președintele a precizat că a primit 4 materiale, de la SRI, SIE, STS și MAI. „CSAT a luat act de aceste materiale, le-a discutat și concluziile au fost grave. Am dat un comunicat în sinteză a chestiunilor găsite atunci. Un candidat (n.red. – Călin Georgescu) a beneficiat nelegal de promovare electorală masivă în cele două zile când, conform legii, acest lucru este interzis”, a continuat Iohannis.
El a spus că serviciile secrete i-au transmis că această campanie a lui Călin Georgescu „a fost sprijinită dintr-un stat străin de interesele României” și că acestea „sunt lucruri grave”. După câteva zile, a povestit Iohannis, mai multe ONG-uri i-au cerut declasificarea și publicarea materialelor din ședința CSAT, ceea ce a și făcut.
Iohannis a precizat că semnalele care au parvenit CSAT privind influența externă asupra primului tur al prezidențialelor „au dus la concluzia că aici avem de a face cu o chestiune de securitate națională”.
„După mai multe contestații din diverse părți trimise către Curtea Constituțională, astăzi, Curtea Constituțională a decis că se anulează toată procedura alegerilor președintelui”, a punctat Klaus Iohannis.
Șeful statului a mai afirmat că, potrivit articolului 83 din Constituție, va rămâne în mandat până la depunerea jurământului de învestitură a noului președinte, adică până anul viitor, și că nu își dorește să fie premier în viitorul Guvern care se va forma până pe 21 decembrie.
„Ce fac eu? În Constituția României, citim la Articolul 83, alineatul 2: „Președintele României își exercită mandatul până la depunerea jurământului de președintele nou ales”. Concluzie, eu rămân în mandat până când va fi ales un nou Președinte al României. Când noul Președinte va depune jurământul, eu voi pleca de aici. Și nu, nu voi fi Prim-ministru al României, nu doresc să fiu Prim-ministru al României, nu doresc decât să duc acest mandat la un bun sfârșit”, a spus Iohannis.
În final, Klaus Iohannis a ținut să asigure că România „nu este în dificultate”.
Știrea inițială: Preşedintele Klaus Iohannis, al cărui mandat expiră pe 21 decembrie, va susține o declaraţie de presă în această seară, la ora 19.00, după decizia Curții Constituționale de anulare a alegerilor prezidențiale.
Declarația de presă va avea loc la Palatul Cotroceni și va putea fi urmărită pe Libertatea.ro. Jurnaliștii nu vor avea acces și, prin urmare, nu vor putea pune întrebări.
Ultimul mesaj al lui Klaus Iohannis a fost cu o zi înaintea alegerilor parlamentare din 1 Decembrie. „Știu că am făcut greșeli, vă cer iertare”, a spus atunci șeful statului.
CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale câștigat surprinzător de Călin Georgescu
Curtea Constituțională a României a decis vineri, 6 decembrie, după o ședință care a durat mai bine de 5 ore să anuleze primul tur al alegerilor prezidențiale care a avut loc pe 24 noiembrie și a fost câștigat neașteptat de Călin Georgescu.
Decizia Curții, una fără precedent în istoria României, a fost luată prin vot, în unanimitate, de toți cei 9 judecători, cu doar două zile înaintea turului 2 al alegerilor prezidențiale și va intra în vigoare după publicarea în Monitorul Oficial.
„Procesul electoral pentru alegerea Președintelui României va fi reluat în integralitate, Guvernul urmând să stabilească o nouă dată pentru alegerea Preşedintelui României, precum și un nou program calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare”, a transmis Curtea Constituțională.
Decizia este definitivă și obligatorie.
În turul 2 al alegerilor prezidențiale, programat pentru duminică, 8 decembrie, urmau să se înfrunte Călin Georgescu (independent) și Elena Lasconi (USR).
Decizia CCR de anulare a alegerilor prezidențiale, luată după desecretizarea documentelor din CSAT care arătau cum a fost sprijinit Călin Georgescu
Administrația Prezidențială a desecretizat pe 4 decembrie documentele serviciilor secrete prezentate în şedinţa CSAT din 28 noiembrie în care s-au făcut dezvăluiri despre sprijinirea candidatului independent Călin Georgescu.
Concret, SRI și SIE au raportat activități care pun în pericol securitatea națională a României. SRI a identificat o campanie agresivă de promovare a lui Călin Georgescu pe TikTok, desfășurată cu încălcarea legislației electorale și prin manipularea algoritmilor rețelelor sociale pentru a-i crește rapid popularitatea.
În paralel, SIE a semnalat că România este o țintă pentru acțiuni hibride orchestrate de Rusia, inclusiv atacuri cibernetice, scurgeri de informații și acte de sabotaj pentru destabilizarea și influențarea opiniei publice din România în preajma alegerilor.
Pe 25 noiembrie, Administrația Prezidențială a transmis, la solicitarea Libertatea, că președintele Klaus Iohannis nu a primit informări de la serviciile secrete despre riscuri de influențare a alegerilor prezidențiale, imixtiuni ale Rusiei în procesul electoral sau promovări suspecte ale lui Călin Georgescu pe rețelele de socializare, inclusiv TikTok.
tomitan • 06.12.2024, 21:26
Dacă principalii vinovati ptr bresa de securitate si tot acest circ , sefii SRI,SIE,STS& MAI nu vor fi destituiti si bagati in anchete , atunci Simion va iesi din primul tur fara Tik Tok, Facebook etc. Procurorul general & DIICOT trebuie sa vina cu vinovatii până la depunerea dosarelor la BEC. PS. Băi Florența vezi ca sunt poze si filmări cu Șpagoveanu al Tomisului , alături de legionari , cum le da binecuvantarea.Dacă Patriarhul are nisip in ochi din cauza Sinodului ( mai mult de 50% dintre ei sunt fosti informatori si putiniști) macar procurorii sa-l vada.Propaganda legionara este interzisa prin lege si se pedepseste,nu?
lpgrig • 06.12.2024, 20:24
Monseur ,nu ai înțeles nimic din democrație,iar prin dreptul meu la vot voi folosi adevărul pentru a opri manipularea și minciuna.
Inteleptul_SRL • 06.12.2024, 20:16
Ce fac eu?…ce am făcut vreme de 10 ani: îmi continui somnul liniștit…