Principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  • Ultimele săptămâni au fost foarte intense pentru România și dacă vorbim despre politică externă și despre politica de securitate a României, pot să spun că au fost săptămâni foarte bune.
  • Dacă ne gândim doar la ultimele întâlniri mari care au avut loc săptămâna trecută, summitul NATO de la Madrid și cu o săptămână înainte Consiliul European, cred că ne amintim majoritatea cu plăcere de rezultatele bune care au fost obținute de România.
  • Cred că este potrivit să repet că aceste întâlniri au făcut România mai sigură, mai vizibilă și au dovedit un lucru care a fost discutat de multe ori și acum cred că răspunsul este pe măsură: România este un actor foarte implicat în politica europeană și în politica de securitate.
  • Românii sunt mai bine apărați, România este mai bine protejată și dacă ne uităm și la vecinătate, faptul că Ucraina, dar remarcabil și Moldova au primit statutul de candidat pentru a intra în UE, ne dăm seama că și pe acest palier, pentru Romînia evoluția a fost pozitivă. Aceste rezultate nu au venit de la sine și nu au căzut din cer, sunt rezultatele unei echipe mari. Guvernul, ministerele, reprezentanțele au lucrat, au fost rezultate muncite. Îmi exprim mulțumirea față de toți cei care s-au implicat.
EXPERIMENT Libertatea: Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august. Factura a explodat
Recomandări
EXPERIMENT Libertatea: Am comparat prețurile din ianuarie la 30 de produse alimentare cu cele din august. Factura a explodat

Întrebările jurnaliștilor și răspunsurile președintelui

Jurnalist: Traversăm o perioadă dificilă. Ne confruntăm cu prețuri care au explodat, inflație, riscul să nu avem suficiente gaze. Se vorbește de criză economică, austeritate. Care sunt scenariile, măsurile pe care le luați în considerare? Există un scenariu al austerității?
Klaus Iohannis: Nu cred și nu avem un plan de a intra într-un procedeu de austeritate. Am avut criza economică din 2009, 2010, 2011, unde s-a încercat în plan european să se combată criza prin măsuri de austeritate. Rezultatul nu a fost bun și nu intenționez să accept un nou experiment de acest tip cu România.
Planul pe care îl avem este planul care a fost prezentat în repetate rânduri de Guvern. Este un plan care până acum a funcționat foarte bine. Guvernul pe de o parte alocă bani suficienți pentru investiții, dispunem și de fonduri europene substanțiale. Guvernul a reușit să vină cu pachete de sprijin succesive pentru a ajuta populația vulnerabilă să treacă mai ușor de șocul creșterii prețurilor, mai ales la energie și la inflație. Acestea vor continua, vom avea în continuare investiții semnificative,  dar și pachete de sprijin acolo unde e nevoie. Situația este complexă,. Criza energetică nu s-a terminat. Se vorbește de o criză a alimentelor care poate nu ne afectează direct, dar dacă prețurile cresc, ne va afecta și pe noi. Trebuie să ne pregătim.Aceste crize nu au fost generate de noi, ci de alții, în speță de Rusia care a atacat Ucraina. Trebuie să avem răbdare și guvernul să ia măsurile înțelepte, să sprijine populația vulnerabilă și să vină în sprijinul economiei. Acesta e planul și cu acesta vom trece peste aceste vremuri grele.

ÎNREGISTRĂRI cu întoarcerea lui Secureanu. 2016: „Bă idioato, eu sunt managerul, f*****-n cap!”. 2022: „Scrie, bă, demisia!”
Recomandări
ÎNREGISTRĂRI cu întoarcerea lui Secureanu. 2016: „Bă idioato, eu sunt managerul, f*****-n cap!”. 2022: „Scrie, bă, demisia!”

Jurnalist: Ați avut poziții publice pentru independența justiției. Cum vedeți dvs. o sentință dată recent, care vizează premierul, prin care judecătorul motivează prin decizia de stabilitate la nivelul conducerii. O astfel de sentință mai respectă principiul separației puterilor?
Klaus Iohannis: Libertatea presei, independența justiției sunt elemente de bază într-o democrației. Cred în ele, le-am promovat și am reușit să ajungem în acest punct în care putem să spunem că presa este liberă. Una dintre aceste valori este independența justiției, drept pentru care v-ați aștepta să comentez această hotărâre nu o voi face deoarece nu am comentat niciodată hotărâri ale justiției. Principiul separației puterilor în stat e funcțional în România.

Jurnalist: Parlamentul a adoptat recent legea avertizorilor de integritate, o lege care a primit critici, a fost atacată la CCR, iar procurorul șef al Parchetului European a anunțat că ia în calcul posibilitatea sesizării Comisiei Europene pentru activarea mecanismului de condiționare a fondurilor europene de statul de drept. Cum vedeți situația?
Klaus Iohannis: Această situație este una în evoluție, parcursul legii nu s-a terminat. Cunosc foarte bine ce s-a vehiculat în spațiul public, am o opinie despre aceste lucruri, însă acum, la momentul când vorbim, legea este la CCR pentru o analiză. A primit și un termen când se va dezbate, după care fie se întoarce în Parlament, fie vine la mine și atunci voi uza de instrumentele de care dispune președintele. Pentru mine este foarte important ca această lege să fie o lege bună, să transpună directiva nu doar în litera, ci și în spiritul legii. Orice altă discuție a prematură. Sunt convins că în final vom avea o lege care are o formă bună.

Până să cucerească Ucraina, Putin și-a înfrânt economia. De ce sancțiunile internaționale asupra Rusiei rămân esențiale
Recomandări
Până să cucerească Ucraina, Putin și-a înfrânt economia. De ce sancțiunile internaționale asupra Rusiei rămân esențiale

Jurnalist: La aproape o lună după ce pachetul de legi privind securitatea națională a ieșit în spațiul public, ne puteți spune când l-ați primit și cine l-a scris?
Klaus Iohannis: Acum cred că știți că nu președintele elaborează legi, nici măcar nu are drept de inițiativă legislativă, așa că pot să vă spun că eu nu le-am elaborat. Mai departe, cine a lucrat pe ele o să vă spună inițiatorii, atunci când prezintă legile respective. Interesul pentru a avea legi solide, moderne ale securității naționale a apărut de ani de zile și eu am solicitat din primul mandat ca o echipă de specialiști să lucreze pe ele pentru că unele sunt anacronice.Dacă ne gândim la legea SIE nu e compatibilă nici măcar cu Constituția. este clar că nu putem să funcționăm în secolul XIX cu legi ale Securității Naționale făcute în 1991 sau 1992. Cum vor arăta legile, vom vedea. Cert este că s-a început pe niște drafturi care au fost elaborate de specialiști în domeniu, așa mi s-a spus mie,dar ele nu nici măcar nu au intrat în circuitul legislativ. În momentul în care intră, politicienii se vor putea exprima și când vor ajunge la mine pot să mă exprim și mai clar și vă garantez că cel puțin aceste legi ajung de 2 ori la mine. O dată în CSAT, după care pentru promulgare sau altă procedură. Pot să vă asigur că în acest moment că de mine nu o să treacă nicio lege care conține prevederi care nu respectă prevederile de bază după care funcționează statul.

Jurnalist: În mediile politice interne și externă se discută despre posibilitatea să fiți secretar general al NATO. Ați accepta o asemenea propunere?
Klaus Iohannis: Dacă mi se face o astfel de propunere aș evalua-o și aș face o declarație publică.

Jurnalist: Ce părere aveți de taxa de solidaritate și impozitarea progresivă?
Klaus Iohannis: Opinia mea o știți, sunt pentru păstrare cotei unice și împotriva taxei de solidaritate. Această opinie nu am exprimat-o doar acum, ci în repetate rânduri. Taxa de solidaritate nu mi se pare corectă ca principiu, iar cota unica nu este neapărat cel mai bun mod de a impozita sau modern, dar pentru un sistem care nu este digitalizat ca al nostru are certe avantaje practice și până când nu există o digitalizare funcțională, nu cred că în România se poate introduce o altă cotă. Este o discuție care s-a purtat de-a lungul timpului și pentru a păstra o transparență și o formă de a pune în practică această politică ne-am exprimat pentru cota unică. Nu este o chestiune neapărat de principiu care nu poate fi niciodată schimbat,este o chestiune  de aplicabilitate și oportunitate,a cum nu văd altă soluție pentru România. Dă bine la televizor ca politicienii să discute despre impozite și taxe. Schimbările frecvente la Codul fiscal le-am criticat în nenumărate rânduri.

Jurnalist: Ați vorbit despre nevoia de reforme, despre o nevoie de resetare. Având în vedere pacea politică instalată la București credeți că este nevoie până în 2024 de o revizuire a Constituției? Dacă vedeți necesară nevoia unei consacrări la nivel constituțional a unui așa zis drept la avort?
Klaus Iohannis: Cred că e nevoie de o revizuire a Constituției, în sensul modernizării ei, însă și aici trebuie să fim realiști. Constituția nu se revizuiește de un grup de tehnicieni, ci este un proces politic amplu care în final ajunge în fața poporului care trebuie să se exprime prin referendum. Noi știm că aceste proceduri sunt complicate, greu de pus în practică și în acest sens o să îmi exprim o opinie care poate vă surprinde. Da, cred că este nevoie de revizuirea și modernizarea Constituției și nu, nu cred că este posibil politic până în 2024. 

Dacă această temă (avortul – n.r.) a devenit o complicație politică în SUA, nu înseamnă că și noi trebuie să facem o complicație din ea. Situația este rezonabil rezolvată prin legislația românească.

Jurnalist: La începutul conferinței, spuneați că de săptămâni sunt rezultate bune pentru România pe plan extern, ținând cont că persoana externă au două mari priorități: viză în SUA și intrarea în Schengen. Ce puteți spune despre cele două nevoi? Până la finalul mandatului dumneavoastră le obținem?
Klaus Iohannis: În ce privește chestiunea Schengen pot să vă confirm că am avut o activitate foarte intensă, încercăm să revergorăm discuția la nivel european, există câteva semne pozitive, nu vreau să promit ceva ce poate nu se realizează acum în viitorul imediat, dar ne preocupă.
În ce privește viza pentru America, nu cred că este o problemă care îi preocupă pe foarte mulți români, dar cei care sunt preocupați sunt și foarte interesați. Din păcate, regulile pentru viză sunt destul de clare și stricte și momentan România nu le îndeplinește, în speță rata de refuz este mult mai mare decât limita la care să poată să înceapă discuția politică pe renunțarea la aceste vize. Ministerul de Externe lucrează pe această speță, se caută o nouă abordare prin care se poate reduce rata de refuz. Sunt foarte multe probleme tehnice, avem un nou ambasador în SUA care este preocupat și lucrează intens. 
Nu cred că putem să ne așteptăm ca într-un viitor foarte apropiat să avem o soluție pe această temă.

Jurnalist: Se discută despre creșterea impozitelor pentru case și terenuri, creșterea TVA, raționalizarea livrării de gaze pentru companii, o serie de modificări. Cum priviți aceste măsuri?
Klaus Iohannis: Am discutat și cu premierul. Este important că aceste chestiuni vor fi puse în discuție publică și nu se vor hotărî peste noapte. Nu are rost să speculăm chestiuni care poate nu vor fi puse niciodată în practică, cum ar fi raționalizarea gazului, lucruri pe care nu și le dorește nimeni și dacă au fost discuții, ele au fost la nivel tehnic. Dacă se întâmplă o catastrofă, este bine să fi pregătit, dar nu lucrăm în acel scenariu. Este un lucru cunoscut că există o serie de impozite și taxe care au fost introduse în alte circumstanțe, poate fără a fi bine fundamentate. Se impune o modernizare a întregului cadru. La asta se lucrează. Vor fi prezentate de Guvern. I-am rugat să analizeze foarte bine, să nu apară o povară suplimentară pentru oameni sau o inhibiție pentru oamenii de afaceri. Să fie lucruri care duc la o mai bună colectare a banilor, care înseamnă că se reduce evaziunea fiscală.

Jurnalist: Un sondaj recent relevă că în nicio țară din Europa de est nu a existat o scădere atât de mare ca în România a încrederii în democrație. Aveți ceva să vă reproșați?
Klaus Iohannis:
Eu cred că românii au încredere în democrație și știu să facă diferența între un politician de bună credință și unul care a ajuns pentru a se afirma ca personalitate. Democrația nu rezolvă problemele fiecărui individ. Un politician clasic a spus că democrația nu e un sistem grozav, dar din toate e cel mai bun.
Pentru omul de rând, intervenția în democrație este atunci când sunt alegeri, să meargă și să voteze. Întotdeauna e mult de lucru într-o democrație pentru a o păstra funcțională și pentru a o face mai bună. Reținerea față de democrație și absenteismul înrăutățesc lucrurile, deschid larg ușile populismului. Democrația cere implicare și cere vot. Atunci funcționează. Nu cred că aceste modificări de opinie în ultimul an au de-a face cu ce face un anumit politician, ci din criza generată de Covid, criza generată de război și crizele au izvorât de acolo, criza energetică, inflația. Toată lumea, și noi ne simțim mai nesiguri în acest mediu volatil.

Jurnalist: În momentul de față, considerați că sunt suficient măsurile pentru COVID sau pot fi aplicate noi restricții?
Klaus Iohannis:
Este supărător să vedem că iar crește un val de infectări, se pare că la noile forme de virus vaccinul existent nu are rezultatul pe care l-am dorit. Statisticile spun că nu se produc forme mai grave. Am discutat cu ministrul Sănătății și mi-a spus că nu se gândește la măsuri restrictive, ci în continuare la recomandări. Eu sper să aibă dreptate. O grijă față de propria persoană și față de cei apropiați e de bun augur.

Jurnalist: De la începutul războiului din Ucraina, România a trimis arme grele în Ucraina, așa cum au făcut și vecinii noștri? Dacă da, de ce nu s-a anunțat public, la fel ca celelalte state?
Klaus Iohannis:  Eu pot să vă spun și ce am spus și cu alte ocazii. Suntem în război, nu suntem într-o situație pe care o povestim în liniște la o cafea. Războiul e lângă noi. Este înțelept să nu dai adversarului informații vitale. Noi declarăm public că ajutăm Ucraina cu tot ce putem și asta facem. Asta e abordarea noastră pentru că suntem vecini direcți cu Ucraina și credem că așa e mai bine pentru noi.

Jurnalist: Încercarea de mușamalizare a dosarului de plagiat a premierului poate să afecteze proiectul România educată și să afecteze acordarea fondurilor europene?
Klaus Iohannis: Eu cred în continuare  că autoritățile își fac treaba și dacă vorbim de plagiat, am discutat aceste spețe cu cei care se ocupă de ele și am primit asigurări că toate procedurile privind plagiatul sunt respectate. În rest, nu cunosc detalii despre ce se întâmplă acolo. Nu sunt eu chemat să analizeze lucrarea de doctorat a unui politician și cei care sunt chemați să analizeze își fac treaba cum trebuie.

Jurnalist: Cum ați evalua până acum colaborarea PSD-PNL?
Klaus Iohannis: Este o coaliție greu acceptată, dar pe atât de repede echipa s-a sudat și Guvernul lucrează bine. Sub linie, după câteva luni de când funcționează  pot să spun că și-au făcut treaba bine, s-au implicat și au rezolvat multe probleme. Multe sunt încă de rezolvat în viitor, dar semnele sunt bune.

Jurnalist: În 5 iunie ați spus că știți sursele G4Media.ro și le-ați amenințat. 45 de ONG-uri din România, dar și organizația internațională Reporteri fără frontiere, au criticat poziționarea dv. Având în vedere că sunteți garantul respectării Constituției, care include la articolul 31 și Dreptul la informație, și cu tot respectul pentru instituția prezidențială, cum v-ați permis să identificați sursele și să amenințați sursele unei publicații?
Klaus Iohannis: Cred că vă așteptați de la președintele României să știe puțin mai mult decât publicul general. Eu nu m-a referit nici la persoane sau la publicații. Am spus că e greșit ca în această fază foarte devreme a drafturilor să fie lumea agitată. Îmi pare rău că v-ați simțit amenințați cum nu cred că s-a simțit cineva amenințat care a lucrat pe aceste drafturi. Îmi mențin afirmația. Nu orice draft elaborat într-o zonă sensibilă înainte ca cei care lucrează pe ele să-și fi terminat treaba așa cum zice Constituția. A veni și a critica un draft care nu a fost pus în circuit legislativ. Nu trebuie să vă simțiți amenințați.

Jurnalist: România Educată este un proiect la care țineți. Sunteți mulțumit de cum arată?
Klaus Iohannis:  Este un proiect în pregătire, datele pe care le-ați citat arată de ce este nevoie de o reformă în sistemul educațional. La această reformă se lucrează.

Întrebare Libertatea: M-aș întoarce puțin la cazul plagiatului sau la cazul doamnei Emilia Șercan, care a fost amenințată de rectorul Academiei de Poliție, iar săptămânile astea e subiectului unui kompromat după ce a dezvăluit plagiatul premierului Nicolae Ciucă. Cum credeți că este posibil să pățească un jurnalist așa ceva? Nu v-ați pronunțat pe acest subiect, iar chestiunea asta are loc în timpul mandatului dvs și nu e o moștenire istorică, așa cum e în educație.
Klaus Iohannis:
Este o chestiune care a generat multe preocupări pe bună dreptate, însă nu cred că pot să fac eu lumină în această speță, însă sunt încredințat că autoritățile competente o vor face. Câteodată durează luni sau ani până când într-o speță avem claritatea și toate răspunsurile, însă trebuie să avem răbdare că autoritățile competente să-și facă treaba, dacă cineva a greșit mie mi se pare absolut corect să fie tras la răspundere și să plătească.
Sigur că se poate aștepta de la președinte să intervină în fiecare caz în parte,dar este mai bine ca președintele să se preocupe să existe un cadru bun pentru o presă independentă și liberă și după părerea mea este. Existența dumneavoastră aici, faptul că se desfășoară această conferință de presă cred că este un bun exemplu pentru libertatea presei în România, dacă există și există contraexemple ele trebuie tratate ca atare.

Urmărește-ne pe Google News
Moment năucitor pentru Simona Halep. A fost întrebată dacă va sărbători alături de fanii unguri. Cum a reacționat sportiva
GSP.RO
Moment năucitor pentru Simona Halep. A fost întrebată dacă va sărbători alături de fanii unguri. Cum a reacționat sportiva
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Playtech.ro
Gestul făcut de Iulia Vântur la un concert din America! Românii s-au simţit JIGNIŢI: 'Mascaradă grotească'
Momentul exploziei minei de război pe plaja din Odessa a fost filmat. Doi bărbați au fost aruncați în aer, în timp ce înotau
Observatornews.ro
Momentul exploziei minei de război pe plaja din Odessa a fost filmat. Doi bărbați au fost aruncați în aer, în timp ce înotau
Horoscop 15 august 2022. Gemenii pot găsi destule motive ca să fie prost dispuși, dar nu vor să caute motivele ca să fie bine dispuși
HOROSCOP
Horoscop 15 august 2022. Gemenii pot găsi destule motive ca să fie prost dispuși, dar nu vor să caute motivele ca să fie bine dispuși
Și-a demascat mireasa infidelă chiar în ziua nunții. Metoda inedită prin care un mire s-a răzbunat de față cu toți invitații
Știrileprotv.ro
Și-a demascat mireasa infidelă chiar în ziua nunții. Metoda inedită prin care un mire s-a răzbunat de față cu toți invitații
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Orangesport.ro
"Soldaţii ruşi se comportă ciudat". Un ucrainean a făcut descoprirea stranie în locuinţa proprie imediat cum a intrat pe uşă
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
PUBLICITATE
Gina Pistol a dezvăluit câte kg are. Ar vrea să mai dea jos 4, deși e deja ușurică ușurică
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
PUBLICITATE
Pssst!!! Ai auzit de Remixshop? Au zilnic reduceri de până la 90%
Comentarii (1)

cmlpop   •   05.07.2022, 20:36

Dezamagitor, dezonorant si tragic pt Romania. Toate raspunsurile si declaratiile trebuie citite si intelese exact invers fata de cum au fost prezentate. Un motiv in plus, foarte pertinent, sa revenim la Monarhia Constitutionala.

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.