MENIU CAUTĂ
28 Aug. 2018 13:07 , de Valentina Postelnicu

Klaus Iohannis, mesaj către Guvern: „Are obligația să se sigure că România va câștiga, prin preluarea președinției Consiliului UE”

Distribuie

Klaus Iohannis trasează Guvernului axele de acțiune pentru preluarea președinției Consiliului UE. Președintele a declarat, marți, în cadrul întâlnirii cu ambasadorii și consulii români, că președinția Consiliului Uniunii Europene este o provocare, dar, în același timp, pentru noi și o oportunitate și a transmis că Guvernul are obligația să se asigure că exercitarea Președinției va reprezenta un exercițiu din care România va câștiga în relațiile sale cu instituțiile europene. 

”Avem ocazia de a demonstra, pentru prima dată de la momentul aderării la Uniunea Europeană, cum traducem în fapte viziunea politică pro-europeană a țării noastre și cum vom folosi capacitatea administrației publice din România pentru a lucra direct în favoarea interesului european de data aceasta. Că avem abilitatea de a gestiona agenda Consiliului și de a facilita negocierile dintre statele membre ale Uniunii în vederea identificării pozițiilor comune și a formulelor de compromis bazate pe interesul comun al tuturor statelor membre. Că avem capacitatea de a reprezenta Consiliul în dialogul inter-instituțional cu celelalte instituții europene. Că avem credibilitatea și priceperea de a reprezenta Uniunea în dialogul cu partenerii săi externi, completând la nevoie demersurile Serviciului European de Acțiune Externă”, a spus președintele în discurs.

Potivit șefului statului, timp de șase luni, interesul național al României va fi acela de a lucra pentru consolidarea Uniunii Europene, dar vom avea și ocazia de a promova teme europene de interes particular pentru noi, pentru România.

Klaus Iohannis a anunțat că România a stabilit o serie de priorități pe care le va promova din poziția de Președinție a Consiliului Uniunii Europene, în acord cu agenda Uniunii.

”Cele patru axe de acțiune vor fi: (1) asigurarea unei creșteri durabile și echitabile pentru toate statele membre, prin intermediul unui nivel sporit de convergență, coeziune, inovare, digitalizare și conectivitate; (2) salvgardarea securității europene; (3) consolidarea rolului global al Uniunii Europene și (4) promovarea valorilor comune”, a afirmat Iohannis, preciând că ”un element semnificativ este acela că programul Președinției noastre va avea în prim-plan cetățeanul”.

El a transmis un mesaj către Guvernul Dăncilă: ”Guvernul are obligația să se asigure că exercitarea Președinției va reprezenta un exercițiu din care România va câștig”, a spus șeful statului.

El a menționat că ”eforturile noastre vor trebui să se concentreze cu precădere pe dosarele legislative și nelegislative cu impact direct și imediat asupra vieții de zi cu zi a cetățenilor”.

” Prin acest exercițiu, România își poate consolida statutul său de stat membru al Uniunii și va fi în poziția de a-și asuma atribuții importante la nivel european și de a contribui, de pe o poziție de mediator imparțial (honest broker) – la consolidarea proiectului european. Avem, astfel, oportunitatea de a crea o imagine pozitivă și pe termen lung a României în rândul partenerilor noștri europeni. Și am face bine să folosim această oportunitate, fiindcă cele pe partea negativă le-am folosit din plin!”, a spus el.

Șeful statului a atras atenția că conducerea Consiliului Uniunii Europene nu va fi unul simplu, ținând seama de dosarele importante aflate în negociere la nivel european, fie că ne referim la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027 sau la negocierile pentru retragerea Marii Britanii din Uniune.

De asemenea, în mai 2019 se vor desfășura alegerile pentru Parlamentul European, moment ce va marca finalul unui ciclu politic de cinci ani și începerea unui nou ciclu.

”Nu este o sarcină facilă, va trebui să dăm dovadă de o temeinică cunoaștere a dosarelor, dar și a procedurilor. Dar, mai presus de toate, va trebui să demonstrăm că angajamentul nostru pro-european este mai presus de toate îndoielile. Îmi doresc ca Romania să poată asigura o Președinție eficientă a Consiliului Uniunii Europene”, a mai declarat Klaus Iohannis.

Citește și: Jocuri la nivel înalt, racolări KGB și vizite în Rusia aranjate. Dezvăluirile misteriosului domn Popa

 

 

Citește mai multe despre Mesaj pe Libertatea.

Comentarii