ALEGERI PARLAMENTARE 2016: La ce secție votez? Peste 6000 de români și-au propus să ajungă pentru 4 ani deputați sau senatori, fapt pentru care s-au înscris în lupta pentru un loc de parlamentar. Candidații vor putea să fie aleși de cei aproape 19 milioane de români care sunt așteptați la urnele din miile de secții de votare din întreaga țară sau de peste hotare.
La alegerile parlamentare pot vota cetățenii români care au împlinit 18 ani, inclusiv cei care împlinesc această vârstă în ziua alegerilor, iar la întrebarea ”La ce secție votez?” răspunsul se găsește foarte simplu apelând la siteul oficial al Registrului Electoral.
Cum aflu la ce secție votez la parlamentare?
Alegătorii care nu știu la ce secție votează, pot afla online unde trebuie să meargă să își exprime votul, accesând siteul Registrului Electoral. Registrul electoral este o bază de date în format electronic administrată de AEP, cu toţi cetăţenii români, inclusiv cei cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, care au împlinit 18 ani şi care au drept de vot.
Registrul cuprinde numele şi prenumele alegătorului, data naşterii, adresa de domiciliu şi adresa de reşedinţă, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate.
Acest registru este actualizat permanent la nivelul primăriilor, fiind introduşi cetăţenii care au împlinit 18 ani şi fiind radiaţi cei care au decedat sau şi-au pierdut dreptul de a alege.
Astfel, pentru a afla răspunsul la întrebarea ”La ce secție votez”, trebuie să introduceti CNP-ul și numele de familie și un cod de verificare afișat pe site, iar portalul va afișa, imediat, numărul și adresa secției de votare la care sunteți arondat la aceste alegeri parlamentare.
Dacă în ziua votului ești în localitatea de domiciliu atunci trebuie să mergi obligatoriu la secția la care ești arondat. Dacă nu ești în localitatea de domiciliu, atunci poți să mergi la orice secție de vot din localitatea în care ești, iar acolo vei fi înscris pe listele suplimentare. În ambele situații, trebuie să ai la tine cartea de identitate valabilă.
Dacă ești în străinătate, Ministerul Afacerilor Externe va deschide secții de vot în sediile ambasadelor, consulatelor sau ale Institutului Cultural Român. Lista completă a secțiilor, inclusiv adresele acestora, se găsește pe site-ul MAE.
La alegerile parlamentare din 2016, alegătorii vor primi două buletine de vot: unul pentru Camera Deputaților și unul pentru Senat. Nu se vor mai vota candidați, cum s-a întâmplat la scrutinurile din 2008 și 2012, ci liste de partid cu mai mulți candidați.
Citește și: Alegeri parlamentare 2016. Ordinea partidelor pe buletinele de vot
Citește și: Alegeri parlamentare 2016. 2.000 de copaci vor fi sacrificaţi pentru buletinele de vot
Procesul de votare va fi supravegheat audio-video se arată înt-un proiectul Hotărârii de Guvern privind stabilirea măsurilor tehnice necesare bunei organizări și desfășurări a alegerilor pentru Senat și Camera Deputaților din anul 2016, publicat marți pe site-ul MAI.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro