MENIU CAUTĂ

„La puşcărie nu dai o palmă. Dai să cadă sau nu!”

Distribuie

0-191111-s.jpgDe 13 ani, de când îşi duce zilele între cei patru pereţi ai unei celule, Laurenţiu Cotea (34 de ani), soldatul dezertor care în 1996 a omorât doi poliţişti, încearcă să îşi găsească liniştea. Condamnat la închisoare pe viaţă, bărbatul, care s-a făcut cunoscut prin uşurinţa cu care a ucis doi oameni nevinovaţi, susţine că a învăţat să-şi controleze furia şi mărturiseşte că şi-ar dori să fie mutat din regimul de maximă siguranţă, în regim închis. În partea a doua a unui amplu interviu acordat jurnalistei Adriana Stoicescu, ce va fi difuzat duminică, la ora 19.30, în emisiunea Condamnaţii de la B1TV, dezertorul ucigaş vorbeşte despre viaţa în puşcărie, despre colegii de detenţie şi despre obsesia lui pentru femei.

 Laurenţiu Cotea (34 de ani), soldatul care în urmă cu 13 ani a dezertat din postul de santinelă, cu o mitralieră, şi a împuşcat doi poliţişti, s-a confesat, pentru prima dată de când se află în spatele gratiilor, jurnalistei Adriana Stoicescu, realizatoarea emisiunii „Condamnaţii”, de pe postul B1TV. „Eu am stat doi ani la Jilava, la periculoşi. După, am venit aici (n.r.- Penitenciarul Craiova), până în 1998, şi în ianuarie m-am dus iar la Jilava, o perioadă scurtă, pentru că am avut un proces cu soţia unuia dintre agenţii de poliţie. Pe cantină am fost cu ăştia de are Becali probleme cu ei. Fraţii Geamănu”, a povestit Cotea, care mărturiseşte că în cei 13 ani petrecuţi în puşcării a avut mai multe conflicte. „La puşcărie nu dai o palmă. Dai să cadă sau nu! Că dacă nu cade, dă el, şi nu-ţi mai convine. Eu eram agresiv. Dacă îmi ziceai ceva, imediat îmi sărea ţandăra. Înjuram. Mă certam cu gardienii zilnic. Aveam numai stări proaste, dar am avut noroc. Am reuşit să stau de vorbă cu psihologi. Am învăţat să îmi calmez furia, să caut să mă autocontrolez”, a mai spus deţinutul.

Vrea un regim de detenţie mai blând

Deşi susţine că regimul de maximă siguranţă din cadrul Penitenciarului Craiova, acolo unde îşi ispăşeşte pedeapsa pe viaţă îi conferă liniştea de care are nevoie, Laurenţiu Cotea îşi doreşte să ajungă într-un sistem de detenţie mai blând. „Eu acum sunt pe maximă siguranţă. În decembrie intru în comisie. În decembrie mă mută pe închis şi dacă acolo fac cea mai mică greşeală, mă aduce înapoi pe maxim. Dacă ajung pe semideschis şi fac o greşeală, mă întorc pe maximă şi mie nu-mi convine. Aşa că stau în banca mea”, s-a confesat dezertorul.

Nu a avut nicio prietenă

În ciuda temperamentului său vulcanic, Laurenţiu Cotea mărturiseşte că nu a avut niciodată curajul să abordeze o fată. „Nu eram sălbatic. Eu, de felul meu, sunt o persoană mai închisă, mai retrasă. Nu ştiam să vorbesc cu o fată. Eu, dacă era vorba de băut, da, dar să mă duc să stau de vorbă cu o fată… (…) Problema mea era alta şi sper să fi scăpat de ea după anii ăştia de puşcărie. Eu când vedeam o fată care-mi plăcea, nu mă îndrăgosteam de ea, făceam o obsesie. Devenea o atracţie mult prea fatală”, a mai spus bărbatul.

A ucis doi poliţişti

Pe 2 mai 1996, Bucureştiul a intrat în alertă de gradul zero, după ce Laurenţiu Cotea, un soldat de 21 de ani care a dezertat din postul de santinelă, cu un pistol mitralieră cu 60 de cartuşe, a împuşcat doi poliţişti, în zona Văcăreşti. Câteva minute mai târziu, câţiva oameni ai legii au omorât un alt soldat, pe care îl confundaseră cu dezertorul criminal. După 36 de ore de căutări ca în filme, tânărul a fost prins de oamenii legii şi condamnat la închisoare pe viaţă. În prezent, Cotea îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul Craiova, în regim de maximă siguranţă.

Comentarii