Mergi direct la conținut »
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > La Sulina a avut loc Parastasul piraților nepomeniți | GALERIE FOTO

La Sulina a avut loc Parastasul piraților nepomeniți | GALERIE FOTO

Sulina a fost ieri gazda a două evenimente deosebite. Unul a fost Festivalul Scrumbiei Albastre, prin care locuitorii marcheaza, în fiecare an, momentul migrației bancurilor de scrumbie din Marea Neagră pe Dunăre. Cel de-al doilea, Parastasul piraților nepomeniți, ajuns la a doua ediție.

De Cătălin Schipor,

În Sulina se află un cimitir de patrimoniu – Cimitirul Comisiei Europene a Dunării, cunoscut atât pentru multitudinea religiilor, cât și pentru personalitățile vremurilor apuse înmormântate aici, pentru poveștile fermecatoare și monumentele funerare deosebite.

Aici sunt înmormântați oameni datorită cărora canalul Sulina a devenit navigabil, prinţesa Ecaterina Moruzi, nepoata domnitorului Moldovei Ioan Sturza, marinari, iar un mormânt poartă chiar însemnul piraților.

Sulina a fost o zonă frecventată de pirați, povestea din romanul Toate Pânzele Sus pornind de aici.

Un localnic a avut inspirația de a fructifica aceste povești, dar, în același timp, de a-i și pomeni pe cei care își dorm somnul de veci aici, dar nu mai au rude ori prieteni care sa le aprinda o lumnare.

„Am început de anul trecut, este a doua ediție. Ideea mi-a venit vizitând cimitirul. Aici sunt înmormântați căpitani de vase, prințesa Moruzi, și este și un mormânt cu însemnele piraților. El de fapt nu era chiar pirat… era un fel de haiduc. Din ce pirata, ajuta și populația din zonă“, ne-a spus Tușu Gelu, inițiatorul acestui eveniment.

În cimitirul din Sulina sunt îngropati creştin-ortodocşi, catolici, protestanţi, dar şi musulmani sau evrei.

Close
Închide
  Close