Mergi direct la conținut »
Laboratorul antidoping de la București a fost suspendat. Nu s-au respectat standardele internaționale
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Laboratorul antidoping de la București a fost suspendat. Nu s-au respectat standardele internaționale

Laboratorul antidoping de la București a fost suspendat. Nu s-au respectat standardele internaționale

Laboratorul antidoping de la București a fost suspendat provizoriu, după ce au fost descoperite neconformități de către Agenția Mondială Antidoping (AMA/WADA). Astfel, forul mondial a interzis desfășurarea activităților antidoping, inclusiv a analizelor de probe de sânge și de urină.

Suspendarea laboratorului de la București a început de miercuri și va fi menținută pe durata procesurilor disciplinare care vor fi efectuate de o comisie independentă, conform Agerpres.ro.

„Suspendarea provizorie, care a intrat în vigoare la 29 noiembrie 2017, interzice laboratorului de la Bucureşti efectuarea oricăror activităţi antidoping, incluzând toate analizele de urină şi sanguine. Suspendarea rămâne în vigoare până când procedurile disciplinare vor fi efectuate de o comisie independentă de disciplină, care va fi mandatată să facă recomandări preşedinţiei Comitetului Executiv al WADA, cu privire la situaţia acreditării WADA a laboratorului. În perioada suspendării provizorii, probele care nu au fost încă analizate la Bucureşti, probele aflate în procedură de confirmare şi orice probă pentru care a fost raportat un Rezultat Analitic Pozitiv trebuie transportate în singuranţă la alt laborator acreditat WADA. Acest lucru este necesar pentru a asigura o analiză continuă de înaltă calitate a probelor, care ajută la păstarea încrederii sportivilor în acest proces şi în largul sistem antidoping”, se arată în comunicatul WADA.

Pe durata suspendării, probele care nu au fost analizate vor fi trimise la alte laboratoare acreditate „a asigura analize de calitate și a păstra astfel” încrederea sportivilor în acest proces și în sistemul antidoping.

Laboratorul de Control Doping din România era singurul laborator din Europa de Est acreditat de Agenţia Mondială Antidoping. Fondat în august 1983, a funcţionat în cadrul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport din subordinea Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Laboratorul de Control Doping din România a primit acreditarea internaţională din partea WADA la 29 iulie 2009.

Laboratorul de la București este al cincilea laborator suspendat de Agenția Mondială Antidoping, după cele de la Bogota, Ciudad de Mexico, Lisabona și Paris, conform AFP.


Citește și Care au fost în trecut zilele naționale ale României și ce impact psihologic au avut asupra românilor


 

Close
Închide
  Close