De Tibi Puiu,

Există trei tipuri principale de raze ultraviolete: UVA, UVB și UVC. Razele UVA pot penetra pielea în straturile sale cele mai interioare și sunt responsabile pentru îmbătrânirea prematură a pielii, precum și pentru cancerul de piele. 

Solarele de bronzare pot emite de două până la cinci ori mai multă radiație UVA decât Soarele, motiv pentru care medicii nu recomandă folosirea lor.

Fatală pentru virusuri, inofensivă pentru oameni

Care222, o lampă UVC fabricată de Ushio, o companie japoneză. Credit foto: Ushio

UVB afectează în principal straturile exterioare ale pielii, provocând arsuri solare, îmbătrânire prematură a pielii și cancer de piele.

Radiația UVC este cea mai puternică formă de lumină UV. Dar nu trebuie să vă faceți griji pentru această ultimă clasă de raze ultraviolete, deoarece ele sunt blocate de atmosfera planetei și nu ajung niciodată la piele.

Cu toate acestea, lămpile cu raze UVC au fost folosite de ceva timp în spitale și în alte spații unde dezinfectarea este necesară, deoarece sunt foarte eficiente în a ucide bacterii, virusuri și mucegaiuri.

Deși razele UVC sunt, de obicei, extrem de periculoase, razele UVC “îndepărtate” (far-UVC) au o lungime de undă de 222 de nanometri. La această frecvență, razele nu pot pătrunde în piele și nici în ochi, astfel încât oamenii ar trebui să fie în siguranță atunci când sunt expuși la ele. Expunerea este însă letală pentru virusuri.

Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
Recomandări
Cazul Floyd de România. Un bărbat din Vatra Dornei a murit după ce un jandarm l-a presat la pământ. Ce a urmat
 

Cercetătorii de la Centrul de Cercetare radiologică al Universității Columbia din New York au experimentat cu astfel de lămpi UVC împotriva virusului SARS-CoV-2, care cauzează boala COVID-19.

Testele au fost efectuate la un laborator biologic de grad înalt de securitate de la Universitatea Columbia, care au arătat că coronavirusul este distrus în câteva minute de la expunerea la razele ultraviolete.

Pentru a determina cât de sigure sunt aceste radiații, cercetătorii au expus, de asemenea, șoareci la razele UVC îndepărtate timp de opt ore pe zi, cinci zile pe săptămână. Asta înseamnă o expunere mult mai mare decât orice om se poate aștepta atunci când merge într-un restaurant sau când folosește transportul public. 

Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
Recomandări
Se conturează o nouă alianţa electorală. De ce a anunţat Victor Ponta că va candida la prezidenţialele din 2024
 

Mai mult, intensitatea radiațiilor la care au fost expuse rozătoarele a fost de 20 de ori mai mare decât ceea ce se așteaptă cercetătorii să vadă oamenii.

“Nu am găsit absolut nimic; șoarecii sunt foarte fericiți – și foarte drăguți”, a declarat pentru AFP David Brenner, directorul Centrului pentru Cercetări Radiologice din Columbia.

Pentru a fi complet validate, lămpile ar trebui, de asemenea, să fie testate pe oameni. Astfel de studii sunt deja în curs de desfășurare. Deocamdată, rezultatele preliminare înregistrate de Brenner și de colegii săi au fost transmise revistei Nature pentru peer review (revizuire sub observația experților independenți). 

Nu doar pentru coronavirus

Laboratorul condus de Brenner experimentează de ani cu lămpi UVC împotriva germenilor. Anterior, ei au arătat că o astfel de radiație ar putea ucide bacteriile MRSA, responsabile pentru infecțiile asociate intervențiilor chirurgicale, fără a dăuna pielii umane sau de șoarece.

David Brenner experimentează de ani cu lămpi UVC împotriva germenilor

De asemenea, au arătat că radiațiile ucid virusurile influenza responsabile pentru gripă.

Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
Recomandări
Cum a reușit Primăria Sector 1 să ocolească o licitație din bani publici de 54 de milioane de lei
 

Cercetătorii cred într-un viitor în care iluminatul cu lămpi UVC plasate pe tavan în spațiile publice va fi noua normă, pentru a limita transmiterea și răspândirea microbilor.

Folosirea pe scară largă a unor astfel de lămpi ar putea nu numai să împiedice răspândirea coronavirusului, dar ar putea să evite și alte pandemii în viitor. De asemenea, ar putea reduce drastic gripa sezonieră, care ucide anual sute de mii de oameni în întreaga lume.

Brenner a mărturisit că nu a putut dormi bine în timpul acestei crize știind că munca sa ar fi putut salva nenumărate vieți.

“Îmi petrec nopțile gândindu-mă – dacă acest proiect ultra-UVC ar fi început unu sau doi ani mai devreme, poate am fi putut să împiedicăm criza COVID-19”, a spus el.

“Nu complet, dar poate am fi împiedicat să fie o pandemie”.

Potrivit lui Brenner, lămpile cu 222 de nanometri costă între 500 și 800 dolari. Producția lor este intensificată pe măsură ce vorbim, deoarece autoritățile locale și companiile din întreaga lume sunt interesate și cresc exponențial cererea.


LIBERTATEA PUBLICĂ ARTICOLE DE ȘTIINȚĂ. În plină criză provocată de pandemia de coronavirus, mai mult ca oricând cititorii au nevoie de informație științifică de calitate, prezentată limpede. Libertatea a deschis o serie de colaborări cu jurnaliștii români de la publicația ZME Science, o platformă independentă de jurnalism de știință, alcătuită din experți care, în mod obișnuit, relatează pentru publicul avizat din străinătate. Ei scriu, în fiecare zi, mai multe articole în Libertatea, bazate pe cele mai recente date și studii despre epidemie.

La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
GSP.RO
La 4 ani era declarată„cea mai frumoasă fată din lume”.Cum arată la 18 ani fiica fostului fotbalist
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.
HOROSCOP
Horoscop 2 iunie 2020. Racii atrag bunăvoință din partea celor din jur, Fecioarele au accesul limitat la anumite plăceri.