Mergi direct la conținut »
VIDEO | Aceasta este cea mai sigură clădire din România în caz de cutremur: Rezistă şi la un seism catastrofal!
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România

VIDEO | Aceasta este cea mai sigură clădire din România în caz de cutremur: Rezistă şi la un seism catastrofal!

De Radu Țuțulan,

  • Se află la 12 kilometri de Bucureşti, în Măgurele

  • Rezistă la un seism de 9 grade pe scara Richter

  • A fost construită între 2013 şi 2016

  • Are o suprafaţă totală de 33.000 m2

  • E construită pe un sistem format din peste 1.000 de arcuri şi amortizoare

  • Valoarea totală a investiţiei: 311 milioane de euro

Laserul de la Măgurele, considerat cel mai modern centru de cercetare din lume în domeniul laserilor este, totodată, şi cea mai sigură clădire din România în caz de cutremur. Camera principală a ELI – NP este construită pe o fundaţie formată din peste 1.000 de arcuri şi amortizoare, menită să contrabalanseze un cutremur de până la 9 pe Richter.

„Întreaga pardoseală a camerei laserilor este complet decuplată de pardoseala reală a clădirii. Pardoseala amortizată garantează o orizontalitate perfectă a suprafeţei dintr-un capăt în celălalt şi pe diagonală. Abaterea permisă este de un micron. Gândiţi-vă că firul de păr are în jur de 1,5 microni”, a explicat Răzvan-Silviu Ştefan, managerul clădirii ELI-NP.

Acesta a precizat că a fost nevoie de aceste măsuri antiseismice pentru a preveni distrugerea celor doi laseri, cu o putere de 10 Petawatti fiecare. Astfel, un seism de până la 9 pe scara Richter nu va afecta deloc incinta în care a fost construit cel mai puternic laser din lume, la Măgurele.

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație
Recomandări

Saga umilinței continuă: 36 de muncitori srilankezi, abandonați pe Otopeni, fără bani, mâncare sau apă. Autoritățile române, depășite total de situație

 

„Este una dintre cele mai sigure clădiri. Este vorba despre un sistem foarte scump, format din 1.084 de arcuri şi amortizoane, ce fac parte dintr-un sistem unicat. Activarea şi dezactivarea lor se face diferit, respectând planeitatea camerei”, adică sistemul antiseism contrabalansează mişcarea pământului astfel încât camera laserilor să rămână nemişcată, în timp ce restul clădirii se cutremură, a mai explicat Silviu Ştefan.

Investiţia în această clădire ultramodernă, în facilităţile complexului de cercetare, în laseri şi în echipamentele de testare a acestora a fost de aproximativ 311 milioane euro şi s-a realizat în perioada 2013-2016. Astfel, la Măgurele a fost construit cel mai important centru de testare a leserilor din lume.

Deja aproximativ 200 de cercetători, din peste 20 de ţări, inclusiv România, au fost angajaţi la ELI-NP. În luna martie 2019 vor începe testele laserilor de mare putere. Iar odată cu aceste teste, specialiştii vor încerca să găsească noi modalităţi de a utiliza raza laser în domeniul medicinei, al producţiei de componente IT sau, de ce nu, în domeniul militar.


CITEȘTE ȘI:

VIDEO | Libertatea a intrat în camera unde va funcţiona cel mai puternic laser din lume! Uşa are 120 de tone, zidurile 2 metri grosime

Close
Închide
  Close