„Fac apel la posturile de televiziune şi posturile de radio care ar dori să ne susţină prin a transmite aceste activităţi pe care noi le creăm. Avem nevoie de voi pentru aceşti copii”, spune Raluca Ciulei, preşedinta asociației „Love for Life”, care sprijină demersul profesorilor.
Ea adresează acelaşi apel şi vedetelor care ar putea să ofere o mână de ajutor, sponsorizând prin imaginea lor acest proiect.
Și Ministerul Educației are un proiect cu TVR
Raluca Ciulei spune că a discutat proiectul şi cu ministrul educaţiei, Monica Anisie, care şi-a exprimat interesul pentru a-l dezvolta, având în vedere că şi ministerul face deja asta.
„Noi am susţinut orice resursă care vine în perioada asta în sprijinul elevilor, de orice natura. E bine-venită. Important e ca ele să fie utile şi corecte ştiinţific”, a spus şeful de cabinet al ministrului, Jean Badea, pentru Libertatea.
Ministerul are deja în desfăşurare cu TVR2 un program cu lecţii difuzate elevilor de clasa a VIII-a şi a XII-a, care au examene anul acesta, iar în ţară au apărut mai multe iniţiative locale.
Este un moment în care, cu cât mai multe iniţiative apar, cu atât mai multe şanse vor avea copiii pentru a-şi continua educaţia, în ciuda crizei.
Un alt fel de lecţie
Proiectul pe care îl testează Raluca Ciulei e sprijinit de zeci de profesori din ţară, dar şi de psihologi.
„Prin activităţile pe care le creez mă adresez tuturor copiilor, cu atât mai mult acelor copii care nu au internet sau care sunt rămaşi în urmă cu învăţătura. Nu ştiu încă să socotească, nu se descurcă cu cititul. Şi atunci, bineînţeles, nu au motivaţie să apară la lecţiile online”, a povestit Raluca Ciulei, pentru Libertatea.
Lecţiile au de la două, până la patru minute, şi sunt concentrate pe competenţele necesare unui copil în secolul XXI – idee care nu a ajuns încă în toate şcolile din România.
Au succes pentru că iau formă de joc, copiii nu se simt ameninţaţi. Reuşind să le facă, prind curaj. Este acelaşi lucru pe care îl vezi atunci când un copil de clasa a VI-a nu ştie să socotească. Îi iei de acolo de unde poate şi vei vedea că nu îţi mai fuge din clasă şi va spune: Pot şi eu, dă-mi mai mult!
Raluca Ciulei:
Una dintre serii, de exemplu, se referă la antreprenoriat şi încearcă să-i atragă pe copii dându-le şansa să descopere ce le place lor să facă şi motivându-i să încerce să dezvolte competenţele necesare.
„Acest tip de activităţi i-au prins chiar şi pe acei copii care s-au lăsat de şcoală şi atunci poate la final ne punem minţile împreună şi vedem chiar cu o programă remedială pentru a ajuta procentajul foarte mare de copii care sunt lăsaţi în urmă, aşa cum arată şi testele PISA”, spune Raluca.
Copiii lăsaţi în urmă
România e pe un loc codaş în Uniunea Europeană la abandonul şcolar timpuriu – estimările arată că undeva în jur de 16% din copii părăsesc şcoala.
Sistemul de învăţământ nu ştie cum să îi recupereze, iar problema asta devine mai acută acum, când şcolile sunt închise şi singura soluţie pentru elevi este şcoala online.
Sunt şi mai mulţi copii care nu vin la ore chiar dacă au internet, pentru că nu au ţinut pasul cu învăţarea şi atunci vin în faţa ecranului la o lecţie online, se predă acelaşi lucru şi pentru ei este chineză ce urmăresc şi mai bine nu vin.
Raluca Ciulei:
Există şi problema accesului la aceste lecţii. Raluca Ciulei a organizat astfel de cursuri alternative în cinci comunităţi rurale înainte de debutul crizei de coronavirus. Acum, nu poate interacţiona cu acei copii.
„Nu pot ajunge la mai mult de 10 copii. Sunt cinci comunităţi la care nu pot ajunge”, spune ea.
Copiii se bucură de ele, le creşte puţin încrederea de sine, le revine bucuria de a învăţa, de a face lucruri. Le ocupăm timpul cu ceva plăcut şi util.
Raluca Ciulei conduce asociaţia „Love for Life„, după ce a petrecut mai bine de 20 de ani în afara ţării, în Germania, SUA şi Elveţia. S-a întors însă pentru a derula programe de educaţie pentru copiii din România.
Libertatea a scris despre unele din aceste activităţi, după ce, acum doi ani, Raluca a făcut un marş de 600 km prin ţară, oprindu-se în sate şi predând lecţii alternative. Anul trecut a repetat proiectul, dar a dublat distanţa: 1.200 km.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro