Mergi direct la conținut »
Legea lui Dragnea privind declasificarea protocoalelor secrete, adoptată de Parlament
Politică Libertatea > Ştiri > Politică

Legea lui Dragnea privind declasificarea protocoalelor secrete, adoptată de Parlament

Legea inițiată de Liviu Dragnea, privind declasificarea protocoalelor între SRI și instituții din justiție, a fost adoptată de Camera Deputaților, forul decizional.

De Sorina Ionaşc,

177 de deputați s-au pronunțat în favoarea legii, în timp ce 92 au votat împotriva ei.

Potrivit actului normativ, toate protocoalele de colaborare dintre Direcția Națională Anticorupție și Serviciul Român de Informații, SRI și Înalta Curte de Casație și Justiție, vor fi desecretizate.

Față de forma adoptată de senatori, deputații au inclus pe lista documentelor care vor fi desecretizate și cele încheiate cu DIICOT și CSM.

Un alt amendament adoptat de comisia juridică permite ca aceste documente declasificate să fie centralizate de comisia parlamentară pentru controlul SRI, la cerere.

Camera Deputaților este decizională în acest caz și va merge la promulgare.

Efectele legii

Cu mai multe amendamente adoptate în Parlament, legea ar urma să redeschidă o serie de dosare. De altfel, aceasta a fost și intenția anunțată de Liviu Dragnea, liderul PSD spunând că s-au dat foarte multe sentințe nedrepte.

„Dosarele în care au fost pronunţate hotărâri definitive şi în care au fost administrate probe prin mijloace tehnice speciale, în perioada de existenţă a documentelor prevăzute la articolul 1 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi, sunt supuse revizuirii. Competenţa revine primei instanţe care a soluţionat fondul cauzei’, prevede legea adoptată

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare
Recomandări

Bugetul Sănătății a crescut de patru ori și domnul Lăzărescu continuă să moară, nu de COVID, ci de nepăsare

 

O altă modificare a actului normativ a fost adusă articolului 4.

„Persoanele care se consideră vătămate într-un drept ori într-un interes legitim, de efectele produse de documentele prevăzute la articolul 1 au posibilitatea, în termen de trei ani de la intrarea în vigoare a prezentei legi, să se adreseze instanţelor competente pentru constatarea încălcării drepturilor şi libertăţilor fundamentale şi repararea prejudiciului suferit”, mai prevede o modificată operată.

Close
Închide
  Close