Inițiatorii precizează că în acest moment există o lege a muntelui ,din 2004, republicată, dar care nu mai corespunde realităților actuale. Prin propunerea legislativă, se dorește crearea de noi locuri de muncă, punerea în valoarea a resurselor naturale din zona de munte, crelterea nivelului de trai, dar și evitarea exodului din aceste zone, prin stabilizarea populației și atragerea tinerilor în zonă.
În inițiativă se menționează că zona montană din țara noastră curpinde 9 grupe de munți, iar pentru fiecare grupă se constituie un Comitet de Masiv.
Prin proiect se stabilește că statul român va asigura sprijin pentru modernizarea infrastructurii, extinderea rețelei de distribuție a gazelor, facilitarea accesului la internet, telefonie și alte mijloace de comunicare, înființarea și modernizarea cabinetelor sanitare, consolidarea bazei Salvamont.
Prin proiect, statul român va sprijini financiar crescătorii de animale din zona montană, pentru stimularea creșterii de animale, prin subvenții, organizarea de târguri de animale.
Scutiri de impozite pentru tinerii care se mută în zonele montane și prime de instalare pentru profesori și medici
Familiile tinere de agriculturi de munte, care își întemeiază gospodării, și cresc animale în zonele de munte, sunt scutite de impozitul agricol și impozitul pe venitul realizat din agricultură, timp de 5 ani de la înființare.
În plus, specialiștii agricoli, mediciiprofesorii care se stabilesc în zonele montane vor primi o primă de instalare dar și sprijin pentru cumpărarea și construirea locuințelor.
Se propune, de asemenea, crearea unui program de creditare, de tipul micro-creditare, special pentru zona montană, prin asigurrarea de facilități bancare, dar și cofinanțare pentru atragerea de fonduri europene.
Propunerea legislativă mai prevede despăgubiri din partea statului pentru persoanele care au suferit pierderi din cauza animalelor sălbatice din zonele montane.
Învățământul primar din zona montană se va organiza în fiecare sat în care locuiesc cel puțin 3 copii de școală. În școli vor fi introduse noțiuni elementare despre socio-economia zonei montane, iar instruirea practică a elevilor se va face în ferme pedagogice, atestate pe lângă gimnazii. Se înființează și bibliotexi digitale de patrimoniu cultural montan.
Prin lege se prevede și organizarea de târguri, festivaluri și șezători, cu specific local al zonelor montane.
Program de 1 miliard de euro pentru zonele montane
Programul de încurajare a activităților din zona montană, pentru care se alocă 1 miliard de euro pe o perioadă de 10 ani de la intrarea în vigoare a legii.
Proiectul prevede înființarea unui Consiliu Național al Muntelui, un organism cu rol consultativ, cu scopul asigurării legăturii dintre Guvern și reprezentanții zonelor montane, pentru punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare din aceste zone.