MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, declarată neconstituţională

Distribuie

CCR a decis, miercuri, neconstituţionalitatea legii pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, care prevedea ca dacă unul dintre inculpaţi achită prejudiciul integral plus 20%, toţi acuzaţii scapă de urmărirea penală.

Sesizarea la CCR a fost depusă de deputaţii PNL, PMP şi USR, pe 27 decembrie.

Ei au precizat că modificările aduse Legii 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale încurajează astfel de fapte.

Potrivit sesizării la CCR, prin modificările aduse legii se creează un cadru juridic „privilegiat” în cazul persoanelor care săvârşesc infracţiuni de evaziune fiscală, „de natură a încuraja astfel de fapte antisociale şi nu de a descuraja evaziunea fiscală, respectiv prejudicierea statului şi, implicit, a contribuabililor”.

Camerei Deputaţilor a adoptat, în luna decembrie anul trecut, proiectul care modifică legea pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, în sensul că pentru toţi inculpaţii care au săvârşit împreună o faptă de evaziune fiscală se dispune o singură dată renunţarea la urmărirea penală dacă unul sau o parte dintre ei acoperă integral prejudiciul produs, majorat cu 20%.

Citeşte şi: BREXIT – Parlamentul britanic votează astăzi dacă UK iese din UE fără acord. Principalele scenarii după eșecul Theresei May

Comentarii