Coreeanul, în vârstă de 59 de ani, a venit în România în 1996, împreună cu fratele său, cu gândul de a deschide o balastieră. Avocatul său a făcut, însă, o greșeală în acte și așa a ajuns să cumpere un teren arabil, pe care l-a lăsat necultivat o perioadă, notează prahovaeconomica.eu. Sud coreeanul Lee Song Su s-a stabilit în țara noastră în 2009 și a achiziționat un alt teren pe care a funcționat balastiera mult dorită aproape doi ani.

Viața bărbatului s-a schimbat, după ce a fost diagnosticat cu cancer la stomac şi ficat, fiind nevoit să se întoarcă în ţara natală. După întoarcerea în România, a decis să acorde mai mare atenție propriei sănătăți. Așa i-a venit ideea de a crește în țara noastră legume din Coreea de Sud.

ciuperci-de-copacIcon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Pe terenul de 3.500 de metri pătrați au apărut treptat 12 solarii speciale, care au fost aduse din Coreea. Forma acestora nu permite ca zăpada să rămână pe structură și nu necesită fundație betonată. Construcția lor se face fără sudură, motiv pentru care montarea este mult mai rapidă decât a solariilor clasice.

De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”
Recomandări
De ce Tudor Duma zis „Maru”, dealerul de droguri al lui Vlad Pascu, a fost pedepsit cu indulgență de instanța de fond: „A vândut doar canabis, o substanță care nu e greu de procurat”

Totodată, coreeanul mai are alte șase hectare de teren pe care cultivă varză și salate.

„Toate legumele pe care le cultivăm aici beneficiază de îngrăşământ natural, bălegar. Domnul Lee nu a vrut altfel, deşi dacă nu e stropită şi nu are şi alte chimicale, ştiţi foarte bine că recolta nu e la fel de mare, dar şi-a asumat asta. În aceste solarii, dar şi în câmp cultivăm ridichi albe coreene care ajung şi la 8 kg bucata, spanac, susan-frunze, nu seminţe, din care se face o garnitură pentru peşte la ei, salată China, salată cu gust de hrean, pepene galben correan care nu e ca al nostru la gust, ci aduce a ceva între pară şi ananas, ardei iute, ceapă coreeană şi ciuperci deosebite-shiitake. Toate sunt din seminţe aduse din Coreea şi sunt deosebite faţă de cele de la noi atât prin aspect, cât mai ales prin gust.Vindem, în general, la export în ţări ca Austria, Germania, Marea Britanie, Turcia sau Bulgaria, dar şi la noi, la Carrefour”, a precizat, pentru sursa citată, Nicoleta Stanciu, directorul de vânzări.

Inițial, Lee a vândut produsele în comunitatea coreeană creată în jurul unei fabrici din Mangalia, dar și a coreenilor din București. Cu timpul, afacerea lui s-a extins.

La ferma coreeanului din Cocorăştii Colţ, salata este culeasă frunză cu frunză, iar rădăcina rămâne în pământ pentru a produce din nou.

Spre deosebire de cele românești, ridichile coreene sunt albe, dulci și chiar preferate de cei cu stomacul sensibil. Mai mult, Lee spune că, în țara sa natală, ridichile sunt consumate cu tot cu frunze, după ce sunt puse la murat.

::placeholdeR–>

Potrivit sursei citate, răsadurile sunt încălzite printr-un sistem special. Mai multe cabluri electrice sunt conectate la un generator și sunt îngropate la 10 centimetri sub pământul de răsad. Astfel, este generată o căldură de 25 de grade Celsius.

Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv
Recomandări
Fabrică de pașapoarte românești falsificate, descoperită la Kiev. Cât costa documentul fictiv

Cât costă legumele coreene care cresc în Prahova

În magazine, un kilogram de salată China costă 5 lei, la fel ca ridichiile albe. O caserolă cu ciuperci shiitake de 250 de grame costă 100 lei în magazinele europene sau 10 euro kilogramul de ciuperci crude.

Cele mai căutate sunt însă ciupercile deshidratate. Acestea capătă forma inițială, după ce sunt lasă câteva minute în apă până se umflă. Gustul ciupercilor se aseamănă cu cel al trufelor. Au aromă de lemn, dar şi un strop de ceva uşor picant, parcă un fel de usturoi, conform sursei citate.

Coreeanul spune că până și apa în care s-au lăsat la hidratat ciupercile se bea pentru că are numeroase substanțe nutritive.

Pe lângă afacerea propriu-zisă, Lee a găsit în România panaceul universal pe care îl culege gratuit din pădurile noastre.

„Ei mănâncă foarte multe frunze-legume şi fructe. La o masă se consumă un kg de salată de persoană. Domnul Lee mi-a arătat fotografii cu solarii din Coreea-erau ca o mare, multe, multe. E normal să fie aşa dacă toată lumea mănâncă verdeţuri”, spune Nicoleta Stanciu.

Legumele coreene care cresc în Prahova. Coreeanul Lee Song Su cultivă salată cu gust de hrean și ridichi de opt kilograme / FOTO

Coreeanul spune că aceste ciuperci l-ar fi vindecat de cancer

Coreeanul a aflat că ciupercile care l-ar fi vindecat de cancer sunt considerate de bătrâni ca fiind otrăvitoare.

De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”
Recomandări
De ce au votat tinerii un extremist. Diana Filimon, cofondatoare Gen, știri: „Călin Georgescu e un epigon, nimic altceva. Copiază modele care au funcționat. Este doar accidental un lider”

Ferma lui Lee Song Su are 13 angajați. Când trebuie să livreze cantități mari de legume, coreeanul își aduce familia și prietenii la recoltat. Coreeanul crede că afacerea sa va prospera pentru că în România este teren bun și roditor.


Citește și EXCLUSIV/Petre Daea: ”În mai puțin de 8 ani, vom avea destui porci Bazna și Mangalița. Vom mânca mai sănătos”


 
 

Urmărește cel mai nou VIDEO

Google News Urmărește-ne pe Google News