De Valentina Postelnicu,

UPDATE ora 17.30 Preşedintele PNL, premierul Ludovic Orban, a anunţat luni că a primit din partea conducerii partidului susţinerea pentru angajarea răspunderii în cazul legii bugetului de stat şi legii bugetului asigurărilor sociale pe anul 2020, adăugând că data cea mai bună pentru şedinţa de plen a Parlamentului este 23 decembrie.

„Am avut o discuţie în care am întrebat dacă există sprijin politic, în cazul în care vom constata că obiectivul nostru de a adopta bugetul de stat şi bugetul asigurărilor sociale de stat până la sfârşitul anului nu poate fi atins pe calea dezbaterilor parlamentare, dacă există sprijin pentru angajarea răspunderii şi am primit susţinerea conducerii PNL pentru această procedură în cazul în care luăm decizia de angajare a răspunderii”, a declarat Orban.

El a prezentat paşii pe care îi presupune angajarea răspunderii, indicând că data cea mai bună ar fi 23 decembrie.

„Calendarul de angajare a răspunderii prevede următorii paşi: adoptarea proiectului sau proiectelor de lege în cadrul şedinţelor Guvernului, convocarea Birourilor permanente reunite ale celor două Camere pentru stabilirea calendarului, acordarea unei perioade de timp pentru parlamentari, grupurile parlamentare ca să poată depune amendamente pe proiectul sau proiectele de lege pe care Guvernul îşi angajează răspunderea şi şedinţa de plen la care Guvernul prezintă proiectul sau proiectele de acte normative în plen”, a explicat prim-ministrul.

Asumarea ar urma să aibă loc înainte de Crăciun, cel mai probabil pe 23 decembrie, potrivit calculelor celor de la PNL. Tot atunci, Guvernul îşi va asuma răspunderea şi pe Ordonanţa 114, din domeniul economic.

Motivul îl constituie faptul că liberalii se aşteaptă ca PSD să blocheze dezbaterea acestui proiect, în Parlament, prin depunerea multor amendamente care ar putea da peste cap proiecţia bugetară a actualului Executiv.

Premierul Ludovic Orban a anunţat încă de săptămâna trecută că ia în calcul această variantă, pentru ca bugetul pe 2020 să intre în vigoare până la finalul acestui an.

„Recunosc că evaluăm și posibilitatea, în cazul în care timingul și modul în care se derulează dezbaterile parlamentare, în cazul în care există un risc major să nu fie adoptat bugetul până la data de 31 decembrie, există și această posibilitate. E posibil să convoc ședință de Guvern vineri. În cazul în care voi convoca ședința de Guvern vineri vom avea cel mai probabil o primă lectură a bugetului”, a spus Ludovic Orban, după o întâlnire cu liderii grupurilor parlamentare care au susținut guvernul.

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”
Recomandări

Un medic hematolog a izbucnit: ”România nu poate începe cel mai eficient tratament pe pacienții COVID-19 pentru că nu are un test”

 

Şi președintele Klaus Iohannis declara că Guvernul își poate asuma răspunderea pentru orice tip de lege, inclusiv pentru proiectul bugetului de anul viitor.

PSD a anunţat deja că, dacă Guvernul Orban va mergedin nou pe varianta asumării răspunderii, în cazul bugetului, atunci se va sesiza Curtea Constituţională. Eugen Teodorovici spunea, duminică, despre demers, că o asumare a răspunderii Guvernului pe legea bugetului de stat este neconstituțională.

Fostul ministru al Finanțelor amintea şi de o decizie a CCR din anul 2010 potrivit căreia a fost neconstituțională asumarea răspunderii Executivului pe Legea educației.

Cum vrea PSD să saboteze Guvernul Orban: Alocaţiile copiilor, dublate printr-un amendament

Deja, președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat că PSD va depune un amendament la legea bugetului de stat pe anul 2020 prin care alocațiile copiilor să fie dublate.

Dacă bugetul va fi asumat de Guvern și nu va trece prin Parlament, PSD va depune un proiect de lege, a anunțat Ciolacu.

Dublarea alocațiilor ar însemnă o valoare lunară a alocației de 300 de lei pentru copiii cu vârsta între 2 și 18 ani şi de 600 de lei, pentru cei până în 2 ani.

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator
GSP.RO

Temperatura la care noul coronavirus poate muri în doar câteva minute, în condiții de laborator

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre
HOROSCOP

Horoscop 7 aprilie 2020. Fecioarele văd viitorul în tonuri sumbre