De Petre Dobrescu,

Pentru Libertatea, acest an e unul al sărbătorii. 20 de ani de existenţă se împlinesc pe 22 decembrie, adică publicaţia e de-o vârstă cu democraţia din România. E un caz unic în presa de la noi. 6.000 de numere se fac pe 21 ianuarie… În tot acest timp, ziarul a fost alături de tine, ultimul deceniu echivalând cu prima poziţie pe piaţă. Trei dintre angajaţii noştri dinainte de decembrie 89 ne povestesc cum a fost prima zi a noului jurnal.

3865-116004-7libertatea1989.jpg

3865-116009-petru.jpgPetru Calapodescu, 66 ani, editorialist, este un veteran al presei autohtone. Lucrează aici din 1967. O carieră construită într- un singur loc, cu o continuitate greu de găsit pe piaţa muncii de la noi, mai ales în presă. Ziua de 22 decembrie l-a găsit şef de secţie la “Probleme cetăţeneşti”. “Pe vremea aceea, Informaţia Bucureştiului era un ziar de după-amiază, care avea un regim special: nu publica vreo cuvântare a lui Nicolae Ceauşescu, iar comunicatele oficiale de partid şi de stat erau reduse la maximum. La 12.00, ediţia din vechiul ziar era gata, iar la 12.05 fostul preşedinte a fugit cu elicopterul din sediul CC al PCR.

Pentru că publicaţia era foarte populară, multă lume se adunase deja în faţa redacţiei, strigând din răsputeri «libertate, libertate ». Aşa ne-a venit ideea să schimbăm denumirea. Unii îşi arogă paternitatea numelui, dar totul a fost ad-hoc”, îşi aminteşte Calapodescu. Cu riscuri enorme, pentru că noul drum pe care o luase ţara nu fusese încă determinat, ziarul a apărut pe străzi la orele 15.20. “S-a schimbat totul din mers. Am avut un sprijin enorm de la tipografi, era un entuziasm de nedescris. Cu doar o zi înainte prin redacţie se discuta pe şoptite despre evenimentele de la Timişoara. Exista frica de represalii, dar cine se mai gândea la asta… Oamenii se prinseseră în hora unirii, iar noi3865-116011-1.jpg le aruncam ziarele pe fereastră”, derulează Calapodescu firul poveştii. La 18.00, sub forma unui afiş, a apărut Scânteia Poporului, dar Libertatea deja fusese prezentată la televiziune.

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă
Recomandări

Reacția lui CTP, după ce PSD a distribuit o fotografie falsă

Marian Cioba, 56 ani, acum news editor, lucrează aici din 1981. Atunci se ocupa de anchete, la secţia condusă de Petru Calapodescu. A trăit Revoluţia alături de doi colegi, deveniţi ulterior nume importante ale presei libere, Sorin Roşca Stănescu şi Horia Tabacu. “Toţi trei supravegheam mişcările de deasupra restaurantului Pescarul, peste drum de Intercontinental, din apartamentul unui doctor. Amvăzut cam tot ce s-a petrecut. Noul ziar a fost iniţiat de circa 30 de oameni. După ce ne-am întors în redacţie, a început să se tragă pe străzi. Luase foc acoperişul, pentru că se foloseau gloanţe incendiare, iar noi ne chinuiam să fim de strajă pe lângă un hidrant”, deapănă Cioba firul amintirilor.

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul
Recomandări

Intervenţia jandarmilor la protestele din 10 august. Decizia oficială privind raportul

3865-116010-2.jpgGabriel Miron, 56 ani, fotograf senior şi şef departament, este angajat din 1989, când era paginator. De 33 de ani face şi poze, iar pe 21 şi 22 şi-a împărţit timpul între Palatul Universul, unde se aflau redacţia şi tipografia, şi alergătura pe străzi. “ţineam aparatul foto ascuns într-o geantă diplomat, să nu mă vadă nimeni. Eram plin de entuziasm, mai ales după ce distribuisem primele 3.000 de numere ale noului ziar pe stradă, alături de colegi. Dintr-odată, gluma s-a îngroşat, au început să şuiere gloanţele trase de pe blocurile Centrofarm şi Spicul. Apoi am văzut cum a fost împuşcat în cap, din spate, fostul actor de comedie Horia Căciulescu”.

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”
Recomandări

Elevele din Constanța, abuzate și în Italia: “A luat o rangă de metal și a început să dea cu ea.” “M-am dezbrăcat. Eram foarte rușinoasă”

Peste o sută de angajaţi lucrează pentru tine

Din 1995, Libertatea aparţine de grupul de presă elveţian Ringier. A fost primul cotidian tipărit color din România şi, totodată, primul ziar local care a devenit naţional. Ascensiunea a început în 1997, iar din anul 1999 a devenit liderul publicaţiilor din ţară, poziţie pe care nu a pierdut- o nici un moment până azi. În prezent, alături de seniorii care au depănat amintiri mai sus, redacţia are peste 100 de angajaţi, media de vârstă fiind de 28 de ani.

3865-116008-7libertatea1990.jpg

Cu un format modern, în continuă îmbunătăţire, cu pagini mai multe şi cu suplimente variate, Libertatea a devenit un ziar drag românilor pentru că spune lucrurilor pe nume şi reuşeşte să îmbine utilul cu plăcutul. Lângă năzbâtiile vedetelor sunt reportaje exclusive, fotografii unice, ultimele ştiri din sport şi de pe mapamond şi extrem de multe informaţii utile. Un prieten, poate singurul pentru mulţi, ziarul interacţionează cu tine şi prin intermediul siteului www.libertatea.ro.

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare
HOROSCOP

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare