Mergi direct la conținut »
Libertatea a reconstituit cel mai mare incendiu din istoria recentă a Buzăului, petrecut în aceeași săptămână cu masacrul de la Săpoca: „Dacă bătea vântul era nenorocire!”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > Libertatea a reconstituit cel mai mare incendiu din istoria recentă a Buzăului, petrecut în aceeași săptămână cu masacrul de la Săpoca: „Dacă bătea vântul era nenorocire!”

Libertatea a reconstituit cel mai mare incendiu din istoria recentă a Buzăului, petrecut în aceeași săptămână cu masacrul de la Săpoca: „Dacă bătea vântul era nenorocire!”

Cu doar 5 zile înainte și la 10 kilometri de Săpoca, locul carnajului de la Spitalul de Psihiatrie în care și-au pierdut viața 4 persoane, Buzăul a fost scena unui alt episod grav: un incendiu care a pornit la un depozit de fiare vechi și a cuprins zona vecină acestuia. Focul a fost stins definitiv abia după 13 ore de pompierii buzoieni. 

De Răzvan Luțac, Vlad Chirea (FOTO),

Din fericire, nimeni nu și-a pierdut viața. Însă doar șansa a făcut ca județul să nu fie scena a două nenorociri în aceeași săptămână. 

Libertatea s-a deplasat, vineri, la fața locului și a vorbit cu vecinii și paznicii celorlalte societăți aflate în vecinătate pentru a reface întregul incident. 

Planul zonei în care a avut loc incendiul

A început de la o presă pentru baloți

Incendiul a pornit în jurul orei 18.00 într-o zonă de periferie a Buzăului, în care, pe platforma unei foste fabrici de carbon, se înghesuie mai multe companii:

  • depozite de fier vechi și resturi de mașini, alături de butelii încărcate cu gaz;
  • spații de depozitare a sticlăriei decorative;
  • producători de piese metalice și construcții metalice, cu depozite de vopsele;
  • companii producătoare de prefabricate din beton.

Un spațiu în care orice vâlvătaie se putea extinde și la două spații locuite:

  • strada Islazului, o stradă de case, unde primele locuințe erau la nici 100 de metri în linie dreaptă de incendiu;
  • două blocuri de 4 etaje aflate în stânga depozitului, aflate 130 de metri de zona care ardea.
Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client
Recomandări

Un bărbat s-a îndrăgostit de o prostituată. Ce gest nebunesc a făcut când a văzut-o într-o mașină cu un client

Dacă incendiul care a carbonizat depozitul de fiare vechi s-ar fi extins, blocul de locuințe din plan secund ar fi fost făcut scrum

“A început de la o presă de baloți”, a spus unul dintre oamenii de ordine de la o altă companie. “A fost un scurcircuit și s-a extins imediat, pentru că erau niște cartoane lângă. Eu eram aici. S-a făcut imediat un fum negru și a început să ardă cu repeziciune!”.

“Era haos”

Bărbatul a adăugat că, cel mai probabil, primii care au văzut focul au fost paznicii depozitului de fier vechi, cei care au sunat și la 112. “În rest nu era nimeni, plecase toată lumea de acolo”.

Focul s-a extins imediat în curtea interioară a depozitului, unde, aruncate pe jos, erau o mulțime de resturi de mașini și alte fiare. “A luat foc și cea mai înaltă clădire de aici, care era un transformator. Au început să explodeze niște sticle și apoi buteliile pe care le utilizau pentru a tăia fierul”, a povestit un alt vecin. “Se auzea groaznic, explozie după explozie. Și nu-ți puteai da seama ce e, un haos total. Fiindcă norul era mult prea gros, mirosul insuportabil, plus că imediat s-a lăsat întunericul”.

Polițist local din Baia Sprie, filmat în timp ce dormea în mașina de serviciu. VIDEO
Recomandări

Polițist local din Baia Sprie, filmat în timp ce dormea în mașina de serviciu. VIDEO

200 de oameni de pe strada Islazului și intrarea secundară, fără nume, din strada Transilvaniei au fost evacuați de urgență în plină noapte. 

Butelii și vopsele

Pe partea dreaptă, dinspre Islazului, paznicul de la un depozit alăturat confirmă că “în Buzău, de când știu eu, n-a mai fost niciodată un asemenea incendiu”. Și indică zonele până în care s-a extins focul.

“A ajuns până la plopul de pe proprietatea noastră, pe care l-a ars pe jumătate. Uitați, puteți vedea și firele de curent, sunt arse. S-a oprit și electricitatea seara, din motive de înțeles”, a punctat acesta.

Care spune că marea șansă, care a evitat o nenorocire, a fost “faptul că nu prea a bătut vântul. Dacă era vânt puternic era nenorocire. Și pompierii se chinuiau, pentru că nu erau hidranți în zonă și nu aveau de unde să tragă apă”.

Are 51, dar nu-și arată nici pe departe vârsta. Oana Sîrbu a dezvăluit acum secretul siluetei sale impecabile. Respectă o regulă de ani de zile
Recomandări

Are 51, dar nu-și arată nici pe departe vârsta. Oana Sîrbu a dezvăluit acum secretul siluetei sale impecabile. Respectă o regulă de ani de zile

Mai mult, pe lângă butelii, cei care cunosc zona spun că “peste tot sunt depozite de vopsele, pentru că firmele care produc piese metalice au și ateliere în care le vopsesc”. Alte materiale inflamabile.

“Nu au chef acum”

Focul a fost stins complet abia a doua zi dimineața, pe 14 august, undeva în jurul orei 8:00. “I-a nenorocit pe patroni”, spun vecinii, “le-au ars 3 utilaje, presa și două mașini grele care manipulau fiarele. Un utilaj era nou-nouț, cumpărat de câteva luni”, spun aceștia.

Libertatea a fost și la locul incendiului, în care zeci de muncitor strângeau și triau ce a mai rămas după dezastru. Patronii n-au vrut, însă, să vorbească. “Nu au chef acum, vă dați seama. Încercați de luni încolo, că au mai venit și alții din presă și n-au vrut”, a spus portarul depozitului.

Un depozit de unde se putea declanșa un foc devastator pentru Buzău. Și doar șansa și 13 ore de intervenție a pompierilor au stăpânit fumul și flăcările. 

 
 
Close
Închide
  Close