Răspunde avocat Adrian Cuculis: Necesitatea efectuării unei paze comunale în mediul rural este reglementată prin Legea nr 333 din 08.07.2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor și protecția persoanelor, actualizată (publicată în Monitorul Oficial al Româniiei nr 189 din 18 martie 2014).
În acest act normativ se regăsește o astfel de obligație pentru membri comunității.
Desigur, legea prevede și posibilitatea ca persoanele/firmele care prestează această activitate de pază comunală să fie plătite, în baza unui contract încheiat cu consiliul local, însă numai în situația în care paza nu se poate face cu personal din cadrul localității respective, prin rotație.
Aceasta, desigur, cu excepția situației în care nu sunt suficiente persoane în localitatea respectivă, pentru a se face paza prin rotație, sau persoanele existente nu sunt apte din punct de vedere medical.
Având în vedere vârsta dumneavoastră înaintată, cel mai probabil, nu vă încadrati din punct de vedere medical, pentru a efectua o astfel de activitate, prin urmare veți fi nevoit să achitați contravaloarea acestui serviciu.
Cuantumul plății pentru neefectuarea serviciului de pază comunală se stabilește, de asemenea, de către consiliul local, potrivit legii.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro