Mergi direct la conținut »
PressOne: Lista de cumpărături primită de pacienții care vin la transplant în Târgu-Mureș. „Ai crede că bolnavul e invitat, preventiv, să-şi organizeze și propriul parastas”
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > PressOne: Lista de cumpărături primită de pacienții care vin la transplant în Târgu-Mureș. „Ai crede că bolnavul e invitat, preventiv, să-şi organizeze și propriul parastas”

PressOne: Lista de cumpărături primită de pacienții care vin la transplant în Târgu-Mureș. „Ai crede că bolnavul e invitat, preventiv, să-şi organizeze și propriul parastas”

Centrul de Transplant Medular din Târgu-Mureș le dă pacienților o listă cu „necesarul” de alimente și obiecte pe care trebuie să-l aducă de acasă pacienții iar neobișnuita listă a fost publicată de PressOne. Oficialii spitalului au recunoscut existența acestei liste, într-un final, dar susțin că aceasta este opțională.

De Mihai Niculescu,

Printre materialele și alimentele cu care un bolnav trebuie să vină în sacoșă sunt „500 gr. cremvuști, 3 cutii brânză topită, biscuiți, compot, 1 bax hârtie WC, 2 bax apă plată, 2 kg zahăr, 2 kg lămâie, 3-5 cutii ceai de fructe sau de mentă.

La acestea se mai adaugă nu mai puțin de 90 de furculițe, 90 de farfurii, câteva zeci de boluri….de unică folosință.

Adică bolnavul vine cu magazia după el.

Când o parcurgi, ai crede că bolnavul e invitat, preventiv, să-şi organizeze și propriul parastas, însă e doar o mostră a degradării sistemului medical din România”, arată PressOne, publicația care a intrat în posesia controversatei liste.

Foaia prevede şi obligaţia de a duce de acasă prosoape, pijamale, chiloți, maieuri, dar și pastă de dinți, săpun și gel de duș.

Nici necesarul de medicamente nu e asigurat.

Bolnavul trebuia să achiziționeze din surse proprii două cutii de Aciclovir − medicament antiviral administrat pacienților cu funcția imunitară compromisă, cum e cazul celor care au trecut printr-un transplant de măduvă osoasă.

Sursa: Pressone

„Lista e doar o recomandare”

Omul din spatele transplanturilor de succes de la Tg. Mureș este profesorul universitar doctor Benedek István, care a declarat pentru sursa citată că a ieșit la pensie, iar acum centrul este condus de „conferențiara Lázár”, adică tocmai fosta lui soție Lázár Erzsébet.

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic
Recomandări

Theodor are 34 de ani și era doctor în Iași. Ce salariu va primi în Franța ca medic

Inițial reputatul medic a izbucnit în râs când a auzit de existența listei, dar a doua zi a revenit cu precizări. Lista se dă bolnavilor la internare, dar nu nici pe departe obligatorie, a spus el

E o recomandare, dacă vreți.

Vorbim despre pacienți care stau internați câte trei săptămâni sau o lună, şi care au parte de un regim special.

Nu poți să vii, în cazul lor, cu mâncare de acasă.

Vorbim despre un regim alimentar special. Poate fi în interesul familiei să mai ducă ceva uneori, pentru că nu poți introduce în camerele sterile mâncare gătită acasă.

La spital există o mică bucătărie unde se gătește special pentru pacienți. Când stai atâta timp în spital, poate vrei să mănânci și tu ceva mai deosebit.

Dar, repet, e doar o recomandare, și nu o obligație. Eu, cât timp am condus Centrul, le-am spus mereu că, dacă omul e sărac și nu are de unde, să nu carecumva să-i impună ceva”, a mai spus doctorul Benedek,

Fotografie principală: Zi de Zi


Citește și: Au inventat kilometrul de 800 de metri la asfaltări, ca să poată să dea șpagă pentru PSD și pentru familia Cosma! Ce declarații își retrag infractorii condamnați pentru corupție și martorii în fața secției de procurori conduse de Adina Florea


 

Close
Închide
  Close