La o lună și două zile după ce a câștigat alegerile pentru Primăria Capitalei, Nicușor Dan s-a instalat astăzi oficial în scaunul de primar general, după ce instanța a respins zilele trecute zecile de contestații depuse contra validării sale.

Cu un Consiliu General favorabil asigurat de o majoritate simplă formată din USR-PLUS și PNL care dețin 29 din cele 55 de mandate, fostul activist care și-a propus vreme de mai bine de 10 ani să “salveze Bucureștiul” are în față un oraș cu nenumărate probleme, care de care mai urgente: de la criza apei calde, la termoficare, trafic sau poluare, dar intră în Primăria Capitalei cu o listă neagră de lucruri din moștenirea mandatului Gabrielei Firea pe care le-ar vrea schimbate urgent.

1. Oamenii Gabrielei Firea, plasați în funcții-cheie

“Principalul criteriu pentru a ocupa o poziție publică importantă în administrația PSD din București e să fii naș, fin, soră, frate, partener de afaceri sau fiu de partener de afaceri”, spunea Nicușor Dan într-o conferință de presă înainte de alegeri, în care a vorbit despre “caracatița infracțională, instaurată de Gabriela Firea la nivelul Primăriei Capitalei”.

Veniți pe filiera Firea-Pandele, de multe ori direct din Voluntari, rude sau prieteni ai familiei de primari sunt angajați ai PMB sau ai societăților din subordine, unii dintre ei având chiar funcții de conducere în mai multe companii municipale, după cum a precizat atunci Dan.

Lista neagră cu care Nicușor Dan a intrat astăzi în Primăria Capitalei. Cine ar putea fi dat afară, ce ar urma să taie și unde se poate împotmoli
În campania electorală, Nicușor Dan și-a făcut o temă predilectă de atac la adresa Gabrielei Firea din “caracatița” strânsă de aceasta în Primărie | Foto: Facebook/Nicușor Dan

“Vreau să văd caracatița, să filmeze domnul Dan caracatița la ședințe. Nu există nici o caracatiță!”, a fost replica lui Firea pentru Nicușor Dan.

Zeci de nume figurau pe lista prezentată de Nicușor Dan în campania electorală, iar la scurt timp după anunțul privind câștigarea alegerilor, noul primar a nominalizat deja două persoane pe care vrea să le dea afară din primărie, pe motiv că au semnat nenumărate acte ilegale, dovedite de instanță: Ștefan Dumitrașcu, arhitectul-șef al Capitalei, și directorul Direcției Juridic, Adrian Iordache.

Primul a anunțat deja că își dă demisia. “Este sub demnitatea mea să discut cu Nicușor Dan probleme urbanistice”, spune Dumitrașcu.

Lista neagră cu care Nicușor Dan a intrat astăzi în Primăria Capitalei. Cine ar putea fi dat afară, ce ar urma să taie și unde se poate împotmoli
Ștefan Dumitrașcu și Nicușor Dan au un lung șir de conflicte în instanță

Alte nume pe lista prezentată în campanie sunt șefa Direcției Relații Publice din primărie, Mirela Ercuță, sau directorul adjunct al Administrației pentru Consolidări, Marius Coajă, despre care Nicușor Dan a spus că ar fi avut probleme penale.

Eliminarea “caracatiței”, un proces care riscă să treacă pe la tribunal

Schimbarea oamenilor plasați de Gabriela Firea în posturi-cheie va fi însă o procedură dificilă și de durată, în special pentru funcții publice care au fost ocupate prin concurs.

“Sunt trei modalități prin care un funcționar public își poate pierde postul și toate sunt dificile. Legea avantajează angajatul, nu angajatorul”, a declarat pentru Libertatea Violeta Vijulie, vicepreședinta Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, care a explicat că se ajunge foarte greu la concedierea unui funcționar public și e nevoie de motive foarte bune pentru asta.

“Tocmai de aceea se ajunge foarte greu la demitere. Iar dacă îl concediezi și te dă în judecată, te judeci cu el trei ani și trebuie să îi dai înapoi postul”, mai spune reprezentantul ANFP.

Nicușor Dan anunță un audit de personal la Primăria Capitalei

Nicușor Dan a anunțat că va face un audit de personal la nivelul întregii instituții, pentru a vedea exact câte posturi sunt ocupate prin concurs, câte prin detașare și ce posturi sunt vacante. Toți angajații vor fi evaluați și va fi verificată inclusiv legalitatea organizării concursurilor, a spus primarul ales.

“În cazul oamenilor care au dat concurs pentru post și totul este legal, ar fi un abuz în serviciu să îi dăm afară. Însă aceștia vor fi evaluați”, a punctat el, pentru Libertatea.

Dacă la București e nevoie de un audit în privința personalului, la Consiliul Județean Oradea, noul șef, liberalul Ilie Bolojan, a anunțat marți că va da afară jumătate dintre angajați.

2. Desființarea companiilor municipale

Poate cea mai controversată inițiativă din mandatul Gabrielei Firea o reprezintă înființarea celor 23 de companii municipale, o idee contestată în mod repetat de societatea civilă, de consilierii generali din opoziție și de firmele private. Desființarea lor a fost una dintre temele de campanie ale lui Nicușor Dan, iar acesta susține că există un consens politic între USR-PLUS și PNL pe tema desființării lor. 

Lista neagră cu care Nicușor Dan a intrat astăzi în Primăria Capitalei. Cine ar putea fi dat afară, ce ar urma să taie și unde se poate împotmoli
Desființarea companiilor municipale a fost una din temele constante ale bilanțului făcut de Nicușor Dan primarului Firea | Foto: HEPTA

Companiile municipale sunt doar niște sosii ale unor direcții și administrații cu aceleași domenii de activitate, așa cum arată și o analiză făcută de Buletin de București. Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement, de exemplu, îi corespund alte trei companii municipale.

Cele 23 de companii au anul acesta, în total, venituri estimate la peste 2,81 miliarde de lei și cheltuieli de 2,78 miliarde de lei. Peste 7.000 de oameni lucrează în societățile comerciale ale primăriei și ar urma să ajungă la aproape 10.300 până la sfârșitul anului.

Curtea de Apel a decis definitiv în noiembrie 2018 anularea hotărârilor de înființare, după ce USR le-a contestat, ceea ce ar fi trebuit să ducă la sistarea activității societăților. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, iar companiile au continuat să primească bani publici.

Cum pot fi desființate companiile municipale

Sunt două variante prin care companiile pot fi desființate: prin Consiliul General sau prin instanță.

CGMB, în calitate de acționar, aduce un lichidator care se ocupă de întregul proces de desființare a companiilor, transferă patrimoniul înapoi la primărie și ia decizii de personal împreună cu conducerea primăriei. Pentru această variantă este necesară o hotărâre de consiliu, pentru că tot așa au fost și înființate companiile. USR a depus de multă vreme un proiect de hotărâre pentru desființarea societăților, dar nu a intrat niciodată în dezbaterea Consiliului General. Iar dacă ar fi intrat, nu ar fi avut majoritatea pentru a fi aprobat.

În paralel, USR a încercat a doua variantă și a cerut instanței să numească un lichidator.

“Dosarul se află încă în primă instanță, la Tribunalul București, dar procesul a fost suspendat pentru că mai există un proces pe aceeași speță, în care Prefectura a atacat hotărârile CGMB de reconfirmare a înființării companiilor, luate după ce s-a schimbat Codul Administrativ. În cazul ăsta, așteptăm să formăm consiliul și să desființăm companiile prin hotărâre”, a explicat consilierul general USR Ana Ciceală, pentru Libertatea.

Lista neagră cu care Nicușor Dan a intrat astăzi în Primăria Capitalei. Cine ar putea fi dat afară, ce ar urma să taie și unde se poate împotmoli
Ana Ciceală mizează pe faptul că noua majoritate USR-PLUS-PNL va desființa companiile municipale prin hotărâre de consiliu | Foto: HEPTA

La două companii municipale, primăria nu mai poate renunța, pentru că nu există nicio altă societate sau administrație care să se ocupe de aceste servicii: cea pentru iluminatul public și, cea mai importantă, Termoenergetica, pentru că a preluat întreaga activitate a fostei RADET, când aceasta a intrat în faliment. Termoenergetica avea anul trecut un capital social de 645 de milioane de lei și i-au fost delegate serviciile pe zece ani.

Proiectul de desființare a celor 21 de societăți ar putea trece fără probleme de votul consilierilor generali cu majoritatea USR-PLUS și PNL, însă procesul, atât de dizolvare a companiilor, cât și de transfer al tuturor angajaților, dar și al patrimoniului înapoi la direcții, va fi unul de durată, chiar și de un an.

Cât despre angajații companiilor, lichidatorul și primăria, în funcție de auditul de personal făcut la nivelul primăriei și al tuturor instituțiilor din subordine, vor decide transferul lor la administrații și direcții.

“Mulți angajați au fost duși la companii de la direcții și administrații, așa că pur și simplu vor fi mutați înapoi. Dar vom vedea de la caz la caz”, a punctat Nicușor Dan, pentru Libertatea.

3. Vouchere, târguri, spectacole tăiate

Un alt punct de pe lista neagră pe care Nicușor Dan anunță că vrea să-l taie este acela al unor cheltuieli, asta în condițiile în care Primăria ar avea oricum o datorie estimată la circa 4 miliarde de lei, adică echivalentul unui buget anual. 

Cei mai mulți bani din acest buget se duc către personal, inclusiv cel din companiile municipale, pe subvențiile pentru termoficare și transport și pe asistența socială, în care intră majoritatea ajutoarelor financiare.

Pe vremea când erau în opoziție în Consiliul General, USR și PNL au criticat cheltuirea banului public pe ajutoare financiare, dar și pe târguri și spectacole, iar Nicușor Dan a spus că e puțin probabil ca Municipalitatea să mai aloce bani pentru astfel de lucruri, în contextul în care situația economică este dificilă, iar banii ar trebui redirecționați către urgențe, precum termoficarea și poluarea.

El a mai spus că vor fi oprite și unele programe de acordare de vouchere și stimulente financiare, unul dintre ele fiind cel pentru donarea de plasmă, despre care a spus că este ilegal, lucru sesizat deja de medicii de la Institutul de Hematologie Transfuzională și de directorul Centrului de Transfuzii din București, Doina Goșa.

“Vom stabili exact situația financiară în primărie, care sunt datoriile și ce sume trebuie să primească instituțiile din subordinea primăriei. Apoi voi cere și o raportare a datoriilor pe care le au aceste instituții la terți”, a explicat Nicușor Dan, precizând că unele plăți pot fi eșalonate pentru a nu suprasolicita bugetul. Pe lista subvențiilor care dispar se află și cele referitoare la voucherele pentru achiziția de biciclete.

Citeşte şi:

Franța intră în lockdown vineri, Germania, luni. Cum arată noile restricții și ce state europene se mai pregătesc să înăsprească măsurile anti-COVID

Sindicatul Europol amenință MAI că polițiștii își suspendă activitatea, dacă nu primesc stimulentul de risc COVID-19 de 2.500 de lei

Prefectul Traian Berbeceanu recunoaște că se ia în calcul carantinarea “anumitor zone” în București

Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
PARTENERI - GSP.RO
Simona Halep, dispusă să returneze banii primiți dacă i se va cere. "Nu suntem fericiți de ceea ce s-a întâmplat"
IREAL! Directorul Moderna anunță când se termină pandemia. Acum e clar: când apare vaccinul salvator
Playtech.ro
IREAL! Directorul Moderna anunță când se termină pandemia. Acum e clar: când apare vaccinul salvator
Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema
Observatornews.ro
Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut arată cât de gravă este problema
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
HOROSCOP
Horoscop 23 septembrie 2021. Săgetătorii trebuie să dea curs invitațiilor care vin de la prieteni
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
Știrileprotv.ro
Căsătoriți pe nevăzute”. George și Cristina s-au căsătorit, în ciuda criticilor părinților ei
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Telekomsport
ŞOC! A rămas GOALĂ la petrecerea fiului, ţinuta a cedat! Doamna naţiunii, foto interzis minorilor
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă
PUBLICITATE
Adidas Originals lansează - Forum, o nouă colecție pentru toamnă-iarnă