Relatarea livetext Libertatea a războiului din Ucraina s-a mutat aici: LIVETEXT Război în Ucraina, ziua 654.

8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Bulgaria donează 100 de vehicule blindate Ucrainei, după ce parlamentul a trecut peste veto-ul prezidenţial

Parlamentul bulgar a depăşit vineri veto-ul preşedintelui Rumen Radev (considerat pro-rus), prin care acesta s-a opus donării a 100 de vehicule blindate Ucrainei, o donaţie ce fusese deja aprobată într-un prim vot în noiembrie, informează agenția EFE, preluată de Agerpres.

Forul legislativ bulgar a aprobat din nou acordul cu 162 de voturi „pentru” – din partea parlamentarilor actualului guvern pro-euroatlantic de centru-dreapta -, „împotrivă” votând 55 de deputaţi ai unor formaţiuni considerate apropiate de Moscova, cum ar fi Partidul Socialist şi formaţiunea ultranaţionalistă Renaşterea.

Dat fiind că acordul a fost aprobat după ce a fost retrimis în legislativ de către preşedinte, şeful statului nu-şi poate exercita din nou dreptul de veto.

Radev, un fost comandant al forţelor aeriene, şi-a argumentat refuzul prin faptul că donaţia ar slăbi securitatea naţională şi capacităţile de apărare ale ţării.

Donaţia de vehicule de transport de trupe BTR a fost convenită în august, când preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bulgaria, şi prevede livrarea acestor vehicule blindate cu opt roţi, construite în anii 1960 şi 1970, împreună cu armamentul şi piesele de schimb aferente

Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
Recomandări
Cuantumul despăgubirilor cerute de victimele lui Vlad Pascu în dosarul tragediei din 2 Mai: cel puțin 33 de milioane de euro. Cine va plăti
8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Mai multe orașe din Rusia au renunțat la festivitățile de Anul Nou pentru a finanța armata

Autoritățile locale din Novorossisk, Soci, Nalcik, Vladikavkaz și din aalte orașe au renunțat la festivitățile de Anul Nou, la decorațiuni și artificii, pentru a finanța armata, informează Radio Svoboda.

Oficialii susțin că fondurile economisite vor fi folosite pentru achiziționarea de echipamente pentru front.

„Acesta va fi cel mai bun cadou pentru compatrioții noștri din primele linii ale operațiuni militare speciale și familiile lor”, a transmis primarul orașului Soci, Aleksei Kopaihorodskîi.

8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Germania a oferit Ucrainei un nou pachet de ajutor. Ce conține

Guvernul german a anunțat furnizarea unui alt pachet de ajutor militar Ucrainei, relatează Ukrainska Pravda.

Noul pachet include:

  • 250 muniție de artilerie de 155 mm;
  •  complex de inteligență LUNA NG;
  • 10 drone de recunoaștere VECTOR, cu piese de schimb;
  • 6 mașini de patrulare a frontierei;
  • 8 camioane Zetros;
  • 100.000 de truse de prim ajutor și medicamente;
  • 70 de lansatoare automate de grenade de calibru 70 mm.
8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Harkov, atacat cu rachete. „Sunt victime”, anunță autoritățile ucrainene

Șeful Administrației Regionale de Stat din Harkov, Oleg Sinegubov, a anunțat că în dimineața zilei de vineri, armata rusă a tras șase rachete asupra orașului.

Crima din Crângași. Momentul în care bărbatul de 46 de ani este omorât în bătaie, surprins de o cameră. De la ce a pornit conflictul | VIDEO
Recomandări
Crima din Crângași. Momentul în care bărbatul de 46 de ani este omorât în bătaie, surprins de o cameră. De la ce a pornit conflictul | VIDEO

„Sunt victime. O femeie de 36 de ani a fost rănită și i s-a acordat asistență medicală la fața locului. Un tânăr de 25 de ani fost internat. Starea de sănătate este satisfăcătoare”, a transmis Oleg Sinegubov.

Atacurile cu rachete S-300 au fost înregistrate în cartierele Holodnohirski și Șevchenkiv. În urma bombardamentului, o centrală energetică din cartierul Șevchenkiv a fost avariată.

„Ca urmare a tirului de rachete din 8 decembrie, clădirea punctului de distribuție al SA „Harkivoblenergo” din cartierul Șevchenkiv din Harkov a suferit daune semnificative. 165 de consumatori casnici au rămas fără căldură”, a anunțat compania ucraineană Harkivoblenergo.

De asemenea, în urma atacului de vineri, au mai fost avariate în Harkov o instituție de învățământ, o clădire rezidențială cu trei etaje și cel puțin 25 de mașini.

8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

89 de confruntări pe front, în ultima zi

Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, a transmis, într-un mesaj pe  Facebook, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat 89 de confruntări pe linia frontului.

„În ultima zi, ocupanții ruși au efectuat un atac aerian asupra Ucrainei, folosind 21 de UAV-uri de atac de tip „Shahed-136/131”. 17 drone inamice au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei. Pe front, s-au înregistrat 89 de ciocniri de lupt„”, se arată în mesaj.

Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
Recomandări
Putin sprijină planul de pace al Chinei pentru Ucraina și spune că Beijingul înţelege „cu adevărat” conflictul
8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Ucrainenii susțin că distrus în aer 14 din cele 19 rachete lansate de ruși

Apărarea aeriană ucraineană a doborât 14 din cele 19 rachete lansate de Rusia în timpul unui atac aerian lansat vineri dimineață, a declarat purtătorul de cuvânt al forțelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, transmite Reuters.

„Pe 8 decembrie 2023, în jurul orei 6:00, inamicul a lansat un atac cu rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe bombardierele strategice Tu-95MS. Forțele de apărare aeriană au distrus 14 dintre ele”, se arată în mesaj.

Rachetele au fost doborâte în regiunea de lângă Kiev și în regiunea centrală Dnipropetrovsk, a declarat oficialul militar, la televiziunea ucraineană.

8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Kievul îi îndeamnă pe ucraineni să economisească energia electrică

Ucraina și-a rugat cetățenii să economisească energie după ce o centrală electrică de lângă linia frontului a fost lovită de bombardamente. Este primul astfel de avertisment din această iarnă, relatează The Guardian.

„În această după-amiază, inamicul a atacat una dintre centralele termice din zona frontului. Echipamentul a fost grav avariat în urma bombardamentelor”, a transmis joi Ministerul Energiei.

Autoritățile ucrainene nu au anunțat care centrală a fost afectată, dar au precizat că două dintre unitățile sale de energie au încetat să funcționeze, ceea ce a dus la o „lipsă temporară de energie electrică” în rețea.

„Ministerul Energiei face apel la consumatori să sprijine inginerii energetice prin consumul de energie electrică în mod rezonabil și economic, în special în timpul orelor de sarcină de vârf”, se spune în comunicat.

Oficialii de la Kiev au avertizat de luni de zile că Moscova intenționează să intensifice atacurile asupra infrastructurii energetice, după ce bombardamentele asupra rețelei electrice de anul trecut au dus la pene de curent pe scară largă în Ucraina.

8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Armata rusă a pierdut aproape 1.000 de oameni în ultima zi, potrivit Kievului

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis, vineri, într-un mesaj pe Facebook, că rușii au pierdut în lupte aproximativ 337.220 de militari de la invazia pe scară largă, din 24 februarie 2022.

Numărul militarilor ruși uciși în luptele din Ucraina este cu 990 mai mare față de ziua precedentă, potrivit bilanțului comunicat de armata ucraineană.

De asemenea, potrivit ucrainenilor, armata rusă a pierdut 5.626 de tancuri, 10.508 de blindate, 8.057 de sisteme de artilerie, 324 de avioane, 324 de elicoptere și 6.136 de drone.

Război în Ucraina, ziua 653 | Ucrainenii, îndemnați să folosească mai puțină energie, după ce rușii au bombardat o centrală electrică
8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Un civil a murit în urma bombardamenteleor rusești din regiunea Dnipropetrovsk

În raionul Pavlograd din regiunea Dnipropetrovsk, în urma unui atac cu rachetă de vineri dimineață, o persoană a murit, iar alte cel puțin patru au fost rănite, a transmis șeful administrației militare regionale, Serghei Lisak.

„Atac cu rachetă în raionul Pavlograd. Din păcate, este un mort. Alte patru persoane au fost rănite. În prezent, toți au fost duși la spital și sunt operați. Două persoane sunt în stare gravă”, a anunțat Serghei Lisak.

În urma atacului masiv cu rachete asupra regiunii Dnipropetrovsk, s-au înregistrat distrugeri în Pavlograd, Ternivka și Yuriivska hromada.

Au fost avariate o întreprindere, 16 case particulare și 5 cabane de vară. De asemenea, a fost afectată și o biserică.

8 dec. 2023 - Acum 5 luni
08-12-2023

Trupele ruse continuă ofensiva spre Avdiivka

Trupele ruse au avansat ușor lângă Avdiivka, potrivit raportului zilnic dat publicității de către Institutul pentru Studiul Războiului.

Imaginile de geolocalizare publicate pe 5 și 6 decembrie arată că trupele ruse au avansat ușor la est de Stepovoi (3 km nord-vest de Avdiivka) și la sud-est de Avdiivka, relatează Ukrainska Pravda

Bloggerii militari ruși au susținut și pe 6 și 7 decembrie că trupele ruse au avansat în apropiere de Stepovoi, la est de Avdiivka și în zona industrială de la sud-est de Avdiivka. 

Statul Major al Ucrainei a raportat că trupele ucrainene au respins atacurile rusești la est de Novobakhmutivka (9 km nord-vest de Avdiivka) și lângă Stepovoi, Avdiivka, Severni (5 km vest de Avdiivka), Tonenko (5 km vest de Avdiivka) și Pervomaiski (11 km sud-vest de Avdiivka). 

Război în Ucraina, ziua 653 | Ucrainenii, îndemnați să folosească mai puțină energie, după ce rușii au bombardat o centrală electrică

Bloggerii militari ruși au susținut că trupele ruse au atacat și lângă Novokalinovo (8 km nord de Avdiivka) și la fabrica de cocs din Avdiivka.

În plus, trupele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Bahmut pe 7 decembrie și au înregistrat succese minore.

Un blogger militar rus a susținut că forțele ruse au ocupat câteva poziții cheie în urma unui asalt surpriză lângă Bahmut pe 6 decembrie. De asemenea, bloggerii militari ruși au transmis că trupele ruse au atacat și din Khromovoi (direct la vest de Bkhmut) și în apropierea lacului de acumulare Berkhiv (2 km nord-vest de Bahmut). 

De partea cealaltă, Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești în apropiere de Bohdanivka (6 km nord-vest de Bahmut), Ivanivski (6 km vest de Bahmut), Klișchiivka (7 km sud-vest de Bahmut) și Andriivka (10 km sud-vest de Bakhmut). 

În plus, pe 7 decembrie, trupele ucrainene și-au continuat ofensiva lângă Bahmut, dar nu au avansat. 

7 dec. 2023 - Acum 5 luni
07-12-2023

Un soldat rus care a răpit un adolescent ucrainean, condamnat la 12 ani. Un ucrainean care a ucis doi civili – 24 de ani

Un soldat rus care a răpit un băiat ucrainean de 15 ani lângă Cernihiv în martie 2022, a fost condamnat la 12 ani de închisoare de către un tribunal din regiunea Cernihiv, a informat Procuratura Generală. Comunicatul citat de Kyiv Independent nu a indicat dacă soldatul a fost condamnat în lipsă.

Potrivit procurorilor, soldatul l-a răpit pe băiat în timpul ofensivei ruse de lângă Cernihiv și l-a ținut ostatic timp de 4 zile pentru a încerca să-și forțeze mama, un militar ucrainean, să divulge locația trupelor ucrainene în zonă.

Răpirea sau ținerea ostaticilor copiilor reprezintă o încălcare a Convenției de la Geneva, la care Rusia este parte.

În așa-numita Republică Populară Donețk, soldatul rus Nikolai Oleksenko a fost condamnat la 24 de ani de închisoare pentru uciderea a doi civili, relatează Kommersant.

Google News Urmărește-ne pe Google News

Comentarii (11)

Bazilus   •   10.12.2023, 09:49

Razboiul din Ucraina : Episodul 653.

costin1984   •   09.12.2023, 13:47

Nu o sa poată rezista mult ucrainenii dacă nu mai primesc ajutor!

bituca   •   09.12.2023, 06:05

A inceput deja calvarul pentru cetatenii ucrainieni. Iar o sa traiasca in frig si fara energie.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.

Domeniul în care România poate să devină un jucător major în toată Europa. Lovitură totală pentru multe alte țări: 10 miliarde de euro
FANATIK.RO
Domeniul în care România poate să devină un jucător major în toată Europa. Lovitură totală pentru multe alte țări: 10 miliarde de euro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Viva.ro
De necrezut! Ce a spus Laurențiu Reghecampf despre trecutul amoros al iubitei lui, Corina Caciuc: „Eu sunt fixist. Cum aș putea să aflu...”
Ovidiu Oanță pleacă de la PRO TV după 26 de ani. Știrea-bombă e că l-a luat Antena 1: "Imposibilul e posibil"
Libertateapentrufemei.ro
Ovidiu Oanță pleacă de la PRO TV după 26 de ani. Știrea-bombă e că l-a luat Antena 1: "Imposibilul e posibil"
Scandal în direct la miezul nopții. Ieșire la adresa lui Ilie Dumitrescu: „Cu mine vorbești cu «domnul Rotaru», Iliuță!”
GSP.RO
Scandal în direct la miezul nopții. Ieșire la adresa lui Ilie Dumitrescu: „Cu mine vorbești cu «domnul Rotaru», Iliuță!”
Concedieri în masă la o mare firmă din România. Toți angajații dați afară
FANATIK.RO
Concedieri în masă la o mare firmă din România. Toți angajații dați afară
Bărbatul omorât în bătaie în Crângași a avut o altercație cu tinerii care l-au ucis. L-au prins după ce a căzut pe șosea
Știrileprotv.ro
Bărbatul omorât în bătaie în Crângași a avut o altercație cu tinerii care l-au ucis. L-au prins după ce a căzut pe șosea
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Unica.ro
Jessica Alves, surprinsă într-un costum de baie minuscul! Cum arată azi, la 40 de ani, fostul 'bărbat Ken'
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Orangesport.ro
Dan Şucu se dezlănţuie! La Rapid, angajaţii sunt îngrijoraţi, după ce au auzit: "Am informaţii" | EXCLUSIV
Megaproiectul ilegal de pe litoral, oprit după o anchetă Observator. Jumătate din şantier trebuie îngropat la loc în nisip
Observatornews.ro
Megaproiectul ilegal de pe litoral, oprit după o anchetă Observator. Jumătate din şantier trebuie îngropat la loc în nisip
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților
HOROSCOP
Horoscop 16 mai 2024. Săgetătorii au mult de muncă, în mai multe direcții și vor trebui să facă mai întâi un efort de selectare a priorităților

Știri mondene

Știri România

RECOMANDĂRI