O facțiune a armatei turce a lansat un atac pe străzile din Ankara și Istanbul, unde au avut loc confruntări violente între puciști, militari, dar și oamenii care au ieșit în stradă pentru a-și arăta susținerea față de Recep Tayyip Erdogan, la îndemnul acestuia. Ultimul bilanț anunțat de oficialii de la Ankara arată că 161 de oameni au murit și 1.440 au fost răniți, după o noapte în care tancurile au fost prezente pe străzi, iar avioanele militare și elicopterele au survolat orașele.

La primele ore ale dimineții, oficialii turci au anunțat că tentativa de stat a fost respinsă. Militarii puciști au început să se predea sau au fost arestați. În total, 3.000 de soldați se află în spatele gratiilor. Urmările nu s-au oprit aici. Puterea de la Ankara a arestat peste 2.700 de judecători care ar avea legături cu tentativa de lovitură de stat, iar pentru 140 de judecători de la Curtea Supremă au fost emise mandate de arestare. Mai mult, guvernul de la Ankara ar putea reintroduce pedeapsa capitală pentru a-i pedepsi pe cei responsabili de puci.

SUMARUL EVENIMENTELOR

INTERVIU | Mircea Dumitru, vicepreședinte al instituției care dă verdicte de plagiat: „Cazul domnului Ciucă este foarte clar. Scuza domniei sale este lamentabilă”
Recomandări
INTERVIU | Mircea Dumitru, vicepreședinte al instituției care dă verdicte de plagiat: „Cazul domnului Ciucă este foarte clar. Scuza domniei sale este lamentabilă”

 

LIVE UPDATE

UPDATE 17 iulie, 10.50: Clericul de opoziţie Fethullah Gulen l-a acuzat pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia, sugerând că ar fi putut fi planificată chiar de Guvernul de la Ankara, relatează The Guardian. Citește mai multe informații AICI.

UPDATE 17 iulie, 10.10: Mii de turci au ieșit pe străzi la Istanbul pentru a sărbători eșecul puciului și pentru a-și arăta susținerea față de președintele Recep Tayyip Erdogan. Președintele turc a ținut un discurs în fața mulțimii și a cerut Statelor Unite să îl predea pe clericul musulman Fethullah Gulen pe care îl acuză pentru tentativa de lovitură de stat. Citește mai multe informații AICI.

Mii de susținători ai lui Erdogan, Ankara - Turcia - EPA

UPDATE 19.20: Comandantul Armatei a II-a din Turcia, Adem Huduti, general de patru stele, a fost arestat.  Huduti, care se ocupa de protejarea granițelor țării cu Iran, Siria și Irak, este primul ofițer de rang înalt din armată care este reținut în urma tentativei de lovitură de stat care a eșuat.

Ce scrie presa rusă: de la „Ultimatumul Kremlinului este mai degrabă un trolling și acoperire pentru alte cereri la adresa Occidentului” până la „Noi nu amenințăm pe nimeni. Noi avertizăm”
Recomandări
Ce scrie presa rusă: de la „Ultimatumul Kremlinului este mai degrabă un trolling și acoperire pentru alte cereri la adresa Occidentului” până la „Noi nu amenințăm pe nimeni. Noi avertizăm”

UPDATE 17.40: Cancelarul german Angela Merkel a condamnat tentativa eşuată de lovitură de stat din Turcia „în modul cel mai ferm”. În același timp, Merkel i-a cerut preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan ca puciştii să fie trataţi respectându-se regulile statului de drept.

UPDATE 17.37: Președintele american Barack Obama a convocat o reuniune cu consilierii săi în probleme de securitate și afaceri externe, în legătură cu situația din Turcia. Anterior, liderul de la Casa Albăa îndemnat toate partidele din Turcia să sprijine guvernul „ales democratic” al președintelui Recep Tayyip Erdogan.

UPDATE 17.30: Mai mulți turci au ieșit pe străzile din capitala Ankara pentru a sărbători faptul că tentativa de lovitură de stat a eșuat. Oamenii au fluturat steagurile Turciei și s-au îndreptat către parlamentul turc, care a fost bombardat în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Oamenii s-au adunat în fața Parlamentului turc din Ankara, Turcia - EPASute de oameni s-au adunat în fața Parlamentului turc Foto: EPA

UPDATE 17.10: Românii din Turcia se vor întoarce acasă în câteva ore. O cursă Tarom, prima pe ziua de astăzi, se îndreaptă către Istanbul.
„Zborul regulat RO264, operat de compania TAROM, care va decola la ora 18.35 (ora locală) de la Istanbul spre București, va putea prelua la bord un număr de 131 de cetățeni români”, informează un comunicat al MAE. Totodată, instituția precizează că restul românilor vor putea fi preluați cu zborul umanitar al companiei Tarom, care va decola începând începând cu ora 02.15 (oră pentru care a fost acordat culoarul de zbor de către autoritățile locale turce).

Parlamentul a votat o aberație: legea lecturii. Iar Iohannis a semnat-o ca primarul. Citiți și vă cruciți!
Recomandări
Parlamentul a votat o aberație: legea lecturii. Iar Iohannis a semnat-o ca primarul. Citiți și vă cruciți!

Aeroportul Ataturk, Turcia, oamenii asteapta sa fie reluate cursele aeriene in urma tentativei de lovitura de stat - EPA
Oamenii așteaptă pe aeroportul Ataturk din Istanbul să fie reluate zborurile Foto: EPA

UPDATE 16.50: Statele Unite au cerut Turciei dovezi privind eventuala implicare a lui Fethullah Gulen, aflat în exil în SUA și acuzat că s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat. Totodată, secretarul american de stat, John Kerry, a precizat că autoritățile americane nu au primit până acum nicio solicitare de extrădare. Acesta a afirmat că Statele Unite susțin Guvernul de la Ankara.

UPDATE 16.40: Turcia a emis 188 de mandate de arestare pentru membrii Curților Supreme din țară. Mai precis, procurorii turci au emis 140 de mandate pentru judecătorii de la Curtea Constituțională a țării și 48 pentru cei din Consiliul Statului. Totodată, zece arestări au fost făcute deja, informează Russia Today.  Anterior, Înaltul Consiliu al judecătorilor și procurorilor (HSYK) a decis demiterea a 2.745 de judecători.

UPDATE 16.30: Baza aeriană Incirlik, unde se află unități NATO, a fost izolată, iar alimentarea cu energie electrică a fost întreruptă. Anterior, Secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat că tot personalul şi unităţile militare aliate din Turcia sunt în siguranţă după tentativa de lovitură de stat.

UPDATE 15.50: Grecia îi va repatria pe cei opt ofițeri care au fugit din Turcia, la bordul unui elicopter. Purtătorul de cuvânt al guvernului elen a declarat că oficialii greci sunt în contact cu cei turci pentru ca elicopterul cu care aceștia au sosit în Grecia să fie predat Turciei cât mai rapid. Totodată, oficialul a sugerat că cei opt ofițeri ar putea să fie repatriați. Anterior, agenția Reuters a scris că Atena va examina cererea pentru azil politic a celor opt militari turci.

Un elicopter turc cu opt militari la bord a aterizat în Grecia - Tentativă de lovitură de stat în Turcia - EPA
Elicopterul Black Hawk care aparține Turciei a aterizat pe aeroportul

UPDATE 15.55: Toţi militarii implicaţi în tentativa de lovitură de stat care se aflau în cartierul general al armatei au fost arestaţi, a anunţat agenţia de presă Anadolu, potrivit The Guardian. Departamentul antiterorism din Poliţie urmează să desfăşoare “o percheziţie amănunţită” a cartierului general.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia - EPA

UPDATE 15.40: Aproximativ 900 de români care și-au cupărat bilete de avion prin intermediul unei agenții de turism online sunt acum în Turcia și vor să revină acasă.  Până în momentul de faţă, şase curse operate din şi spre Ataturk – trei de către Tarom, respectiv trei de către Turkish Airlines, au fost anulate, iar pasagerilor li s-a oferit suport pentru rerutare, informează agenția de turism online.

Aeroportul Ataturk, Turcia, oamenii asteapta sa fie reluate cursele aeriene in urma tentativei de lovitura de stat - EPA
Oamenii așteaptă pe aeroportul Ataturk din Istanbul să fie reluate zborurile Foto: EPA

UPDATE 15.20: Tentativa de lovitură de stat ar fi fost orchestrată de doi militari, transmite BBC News, care citează presa turcă. Unul dintre cei acuzați este generaul Okin Ozturk, un fost comandant al avionului prezidențial turc din 2013 până în 2015, când s-a retras din armată, dar a continuat să fie membru al Consiliului Militar Suprem din țară. Al doilea acuzat este generalul-locotenent Metin Iyidil, unul dintre comandanții forțelor terestre din armata Turciei. Președintele și premierul Turciei l-au acuzat, însă, public pe Fethullah Gulen, clerul musulman aflat în exil în SUA, și pe de o mișcare loială a acestuia.

Citește și: Cine este Fethullah Gulen, cel acuzat că a pus la cale lovitura de stat din Turcia

UPDATE 15.15: Mai multe fotografii şi înregistrări video distribuite pe reţelele de socializare arată presupuşi susţinători ai partidului de guvernare din Turcia, AKP, decapitând un militar pe unul dintre podurile peste Bosfor din Istanbul, transmite BBC News. Ciocniri violente au avut loc în timpul nopții acolo, după ce mai mulți militari care s-au predat au fost luați la bătaie de susținătorii președintelui Erdogan.

UPDATE 14.50: Autorităţile turce au anunţat că 2.745 de judecători au fost îndepărtaţi din funcţie după tentativa de lovitură de stat.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia - EPA

Susținători ai președintelui Erdogan se îndreaptă către piața Taksim din Istanbul Foto: EPA

UPDATE 14.00: Un grup de puciști a capturat o fregată ancorată la baza navală turcă Golcuk, iar comandantul flotei a fost luat ostatic, informează The Guardian.   În același timp, Georgia a anunțat că a închis frontiera terestră și aeriană cu Turcia, din cauza instabilității din această țară, transmite AP.

UPDATE 13.55: Autorii puciului din Turcia au comunicat pe Whatsapp, transmite BBC. Aceștia spuneau, în schimburile de masaje, că traficul către Istanbul va fi blocat și că legătura video de la sistemul de comunicare de urgenţă al Guvernului. Pe rețelele de socializare a apărut și o fotografie cu biroul premierului turc, care a fost distrus în timpul tentativei de lovitură de stat.

UPDATE 13.40: Premierul Turciei a anunțat că tentativa de lovitură de stat a fost blocată, iar situaţia este „complet sub control”, relatează BBC News. Binali Yildirim a dat vina o „structură paralelă” din cadrul forţelor armate pentru puci și a a dat asigurări că liderii mişcării au fost arestaţi.

Prmeierul Turciei, Binali Yildirim - Tentativă de lovitură de stat în Turcia - EPA

UPDATE 13.20: Premierul turc a făcut o afirmație extrem de dură, declarând că orice țară care îl sprijină pe Fethullah Gulen – acuzat că s-ar afla la originea tentativei de lovitură de stat de la Ankara – va fi considerată în război cu Turcia.  Binali Yildirim a avertizat că oricine este de partea lui Gulen „nu va fi considerat un prieten al Turciei şi va fi considerat în război cu Turcia”.

Clericul musulman Fetullah Gulen s-a autoexilat în Statele Unite. De astfel, premierul Yldirim a afirmat în timpul nopții de vineri spre sâmbătă că tentativa de lovitură de stat a fost pusă la cale de clericul Fethullah Gulen și de o mișcare loială a acestuia. De partea cealaltă, Gulen a transmis o declarație prin care a negat implicarea şi a condamnt „în cei mai duri termini” lovitura de stat.

[libgallery id=”1542429″]

UPDATE 13.15: Un elicopter militar turc ar fi aterizat în Grecia, la bord aflându-se opt bărbați care au cerut azil politic în această țară, transmite BBC News. La scurt timp, ministrul turc de externe a cerut Atenei repatrierea celor opt, afirmând că este vorba despre opt ofițeri.

UPDATE 13.10: Spațiul aerian în regiunea Marmara din nord-vestul Turciei este închis pentru avioanele civile până la ora 21.05 (ora României). În același timp, MAE român informează că a fost redeschis traficul prin toate punctele de control ale frontierei turco-bulgare.

UPDATE 12.30: Premierul Turciei a anunțat un bilanț, de această dată numărul morților a fost revizuit în scădere. Binali Yildirim a afirmat că 161 de oameni au murit și că 1.440 au fost răniți. Totodată, el a afirmat că 2.839 de militari au fost arestați.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia - EPA

Bilanţul este mai mic decât cel anunţat anterior de noul şef al Statului Major al Armatei, potrivit căruia 194 de oameni au murit. În plus, şeful Statului Major al Armatei a afirmat că mai mulţi lideri militari loiali regimului sunt în continuare dispăruţi, cel mai probabil luaţi ostatici. Totodată, guvernul turc analizează posibilitatea reintroducerii pedepsei cu moartea pentru cei responsabili de această lovitură de stat.

UPDATE 11.30: Cel mai recent bilanț indică faptul că 194 de oameni au murit în Turcia, în urma confruntărilor. Este vorba despre 49 de civili, 41 de polițiși și 104 puciști. Totodată, președintele Recep Tayyip Erdogan le-a cerut oamenilor să rămână pe străzi, deoarece ar putea avea loc noi tentative de răsturnare a puterii.

UPDATE 10.50: Ministerul român al Afacerilor Externe a anunțat că în cadrul aeroportului Ataturk din Istanbul au fost stabilite două puncte de adunare/informare pentru cetățenii români – „pentru zona de check–in la poarta G17, iar pentru zona de tranzit – în proximitatea ghișeului central de informații, lângă Cafe Nero și Magazinul Old Bazaar. Menționăm că la aceste puncte se află echipele mobile ale Consulatului General, cu semne distinctive (veste cu însemne tricolore)”, transmite MAE, într-un comunciat.

UPDATE 10.20: Tentativa de lovitură de stat din Turcia s-a soldat cu 90 de morți și cu 1.150 de răniți, transmite Russia Today. Totodată, 1.563 de soldați au fost arestați, transmite Reuters. Mai mulți militari de rang înalt cu fost eliberați. Cinci generali şi 29 colonei au fost eliberaţi din funcţii, conform Ministrului de Interne. Cel puţin o bază a forţelor aeriene se află încă sub controlul insurgenţilor.

UPDATE 8.10: O facțiune din armată turcă care susține lovitura de stat a anunțat că nu va renunța și că va lupta cu toată determinarea împotriva celor care sunt împotriva lor, transmite Reuters. Totodată, facțiunea i-a îndemnat pe oameni să stea în casă pentru siguranța lor.

Potrivit agenției, au avut loc confruntări între susținătorii Guvernului și soldații care s-au predat pe un pod de peste strâmtoarea Bosfor. Mai exact, militarii care s-au predat au fost atacați de protestatari.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia - EPA

UPDATE 7.50: Fethullah Gulen, stabilit în Statele Unite și acuzat de Erdogan că a orchestrat lovitura de stat din Turcia, a dat o declarație în care a condamnat puciul în cei mai duri termeni și a negat orice implicare, transmite Russia Today.

„Condamn în cei mai duri termini tentativă de lovitură de stat militară din Turcia. Guvernarea trebuie câştigată prin alegeri libere şi corecte, nu prin forţă”, a spus acesta, într-o declaraţie de presă.

UPDATE 7.25: Cel puțin 60 de oameni au murit la Istanbul și Ankara, potrivit unui bilanț oficial al confruntărilor. Cei mai mulți dintre ei sunt civili, au precizat autoritățile. Totodată, 336 de oameni au fost arestați, a anunțat ministerul Justiției de la Ankara. Agenția turcă Anadolu scrie însă că 754 de militari au fost reținuți, iar autoritățile loiale lui Erdogan au avertizat că aceștia vor fi judecați precum niște teroriști.

Tentativa de lovitură de stat în Turcia

UPDATE 7.10: Zeci de militari rebeli, implicați în tentativa eșuată de lovitură de stat, s-au predat pe unul dintre podurile în Istanbul, pe un pod de peste strâmtoarea Bosfor, transmite Russia Today.

 

 

 

UPDATE 7.00: Aeroportul internaţional Ataturk, din Istanbul, a fost redeschis, acesta aflându-se sub controlul militarilor loiali Guvernului, iar prima cursa a aterizat deja. Autoritățile turce au mai anunțat că circulaţia tancurilor pe podurile peste strâmtoarea Bosfor este interzisă, din motive de siguranţă.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia - Hepta

UPDATE 6.20: Premierul turc Binali Yildirim a declarat că militari rebeli din Ankara şi Istanbul trag încă din aer, însă „situația se îmbunătățește din minut în minut”. El a făcut apel către cetățenii țării să rămână pe străzi pentru a-și arăta susținerea față de guvern. Totodată, Yildirim a adăugat că avioanele militare controlate de militarii rebeli se află încă în aer, însă forțele guvernamentale au primit ordin să le doboare, relatează Russia Today.

Între timp, au început să apară imagini din interiorul Parlametului turc, care a fost lovit de o bombă.

UPDATE 6.12: Președintele turc Recep Tayyp Erdogan i-a acuzat pe organizatorii loviturii de stat de trădare, în primul său discurs rostit după ce a aterizat la Istanbul. Totodată, el a afirmat că aceștia vor plăti un preț greu pentru faptele lor.

„Voi sta alături de poporul meu şi nu voi preda ţara forţelor de ocupaţie”, a declarat președintele Turciei.

În plus, Erdogan i-a acuzat pe organizatorii tentativei de lovitură de stat că au vrut să îl asasineze, bombardând hotelul unde era cazat, dintr-o staţiune de pe malul Mării Egee.

„O mică parte din forţele noastre militare au atacat integritatea şi unitatea Turciei”, a continuat președintele turc, precizând că puciul este un motiv pentru „curăţa armata”, relatează AFP.

„Liderul complotului va plăti preţul în faţa întregii naţiuni”, a adăugat şeful statului.

UPDATE 6.00: Tentativa de lovitură de stat din Turcia ar fi eșuat. Premierul turc Binali Yildirim a declarat că “situaţia este în mare măsură sub control”. Totodată, el a anunțat că peste 120 de persoane au fost arestate după tentativa de lovitură de stat de vineri. Potrivit Russia Today, cel puțin 60 de oameni au murit la Ankara în urma confruntărilor. De asemenea, la Istanbul, au murit cel puțin șase oameni, iar alte 150 au fost rănite.

Tentativă de lovitură de stat în Turcia - Hepta

UPDATE 3:45 Avionul în care se află președintele Erdogan a aterizat la Istanbul. In urma cu cateva aparuse o informatie potrivit careia seful de stat ar fi aterizat in Germania. Dupa putin timp de la aterizare, Erdogan a apărut în mijlocul mulțimii de susținători în afara aeroportului din Istanbul.

UPDATE 3:20 Barack Obama, ministrul de externe al Rusiei Serghei Lavrov si Angela Merkel fac apel pentru evitarea confruntarilor care pot duce la pierderi de vieti omenesti si indeamna la „respectarea democratiei”.

UPDATE 3:06 17 poliţişti şi-au pierdut viaţa într-un atac cu elicoptere asupra cartierului general al forţelor speciale de poliţie. Informatia nu a fost confirmata oficial.

3653418500000578-3692693-image-m-94_1468628211413

UPDATE 3:00 Premierul Bulgariei, Boiko Borisov, a ordonat consolidarea trupelor de la frontiera cu Turcia.

UPDATE 2:30 Parlamentul turc din Ankara a fost lovit de o bomba. O alta explozie, deosebit de puternica, s-a resimtit in Istanbul.

UPDATE 2:03 Potrivit unor surse din Turcia, Erdogan încearcă să obţină azil în Germania.

UPDATE 1:51 Civilii ieşiţi in stradă, susţinători de-ai lui Erdogan, încearcă să oprească tancurile care au „invadat” Ankara şi Istanbul. Potrivit presei internaţionale, poliţiştii au început să tragă în civili, iar multe persoane au murit.

 

 

UPDATE 1:44 Premierul Turciei a declarat, la un post de televiziune, că au început să fie lansate bombe asupra unor instituţii importante din Ankara.

UPDATE 1:33 Ministerul Afacerilor Externe le recomană turiștilor și celorlalți cetățeni români aflați pe teritoriul acestui stat să nu părăsească locațiile de cazare, să evite orice deplasări care nu sunt strict necesare, în special în locurile aglomerate, și să se informeze în permanență asupra evoluției situației interne.

Zeci de tancuri circulă pe străzile din Ankara

UPDATE 1:22 Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, susţine că lovitura de stat militară este coordonată de simpatizanţii clericului musulman Fethullah Gulen, adversarul său care locuieşte în Statele Unite. Între timp, avionul în care se afla Erdogan a fost redirecţionat spre Germania, deoarece toate aeroporturile din Istanbul şi Ankara au fost închise.

UPDATE 1:10 În Turcia s-a declarat stare generală de asediu. Toate porturile din această ţară au fost închise. Clădirea Parlamentului din Ankara a fost „invadată” de tancuri, iar în capitală şi în Istanbul se aud focuri de arme.

UPDATE 1:07 Focuri de armă s-au auzit în apropiere de sediul Statului Major din Ankara, unde au fost desfășurate forțe de apărare, iar un elicopter militar a deschis focul în Ankara. Două rachete au fost trase dintr-un elicopter asupra televiziunii de stat din Turcia.

UPDATE 00:50 Se pare că a avut loc o explozie la sediul Televiziunii de Stat din Ankara.

UPDATE 00:47 Preşedintele Erdogan face o nouă declaraţie. „Grupul care a instrumentat tentativa de lovitura de stat este un grup minoritar din interiorul armatei turceşti. După această tentativă, vor fi înlăturaţi”. De asemenea, Erdogan a precizat că el este acum comandantul suprem din Turcia.

UPDATE 00:45 În mai multe oraşe din Turcia, în special în Istanbul şi în capitala Ankara, oamenii au început să iasă în stradă. Armata a preluat o parte „considerabilă” din ţară, iar Ministrul de Interne din Turcia a cerut populaţiei, ca şi preşedintele Erdogan, să iasă în stradă.

UPDATE 00:42 Lira turcească s-a prăbişit în ultima oră, în comparaţie cu Euro şi cu dolarul american. În Turcia, s-au făcut cozi uriaşe la bancomate, benzinării şi supermarket-uri. Oamenii încearcă să scoată bani şi să îşi facă provizii, de frica războiului.

57895148682ccf88aa8483c3

UPDATE 00:40 În acest moment, preşedintele Erdogan se află în avion, dar nu poate ateriza, întrucât aeroporturile din Ankara şi Istanbul sunt închise.

UPDATE 00:30 Spiritele se încing și mai tare la Ankara. Premierul averizează: ”Vom face tot ce e necesar chiar dacă asta înseamnă să moară oameni”

UPDATE 00:25 LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Președintele Erdogan a cerut populației să iasă în stradă. El a făcut acest anunţ pe Facetime. Televiziunea din Turcia confirmă lovitura de stat.

Preşedintele Erdogan a vorbit cu o prezentatoare de ştiri pe Facetime, iar aceasta a întors telefonul, pentru ca telespectatorii să vadă informaţia. El a chemat poportul turc în stradă.

erdogan

UPDATE 00:16 LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. În acest moment, Armata controlează cele mai importante puncte din Instanbul, precum podurile şi aeroporturile. Reprezentanţi ai Armatei au declarat că, în Turcia, va fi adoptată o nouă Constituţie.

UPDATE 00:13 LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Ministrul de Externe din Rusia a declarat că „trebuie evitată vărsarea de sânge”.

UPDATE 00:11 În Ankara au început să se audă focuri de arme. În Turcia a fost declarată stare de urgenţă.

UPDATE: 00.05 LOVITURĂ DE STAT ÎN TURCIA. Conform unor noi informații venite de la Ankara, după ocuparea sediului postului de televiziune public, militarii nu numai că au oprit emisia, ci au cerut tuturor angajaților să părăsească clădirea. Mai mult, se pare că, din moment în moment, reprezentanții armatei vor face o transmisie live, mesaj către națiune.

lovitura de stat in turcia

UPDATE: 23:50 Armata anunță într-un comunicat că lovitura militară s-a încheiat și că a preluat controlul din motive democratice, promițând că drepturile omului vor fi respectate. „Statul de drept trebuie să rămână o prioritate”, declară armata.

UPDATE Toate cursele de pe aeroportul Ataturk au fost anulate. Se zvonește că ar fi vorba despre o lovitură de stat pusă la cale de către kurzi, notează presa internaţională.

Mai multe avioane militare și elicoptere survolau, vineri seara, capitala Turciei, Ankara, acolo unde s-au auzit și focuri de armă, în timp ce în Istanbul, cel mai mare oraș al țării, ambele poduri peste Bosfor, Bosfor şi Fatih Sultan Mehmet, s-au închis.

[libgallery id=”1542343″]

Lovitură de stat în Turcia – Declarația premierului

Premierul turc Binali Yildirim a declarat că o grupare armată a încercat „o lovitură de stat in Turcia. Este o încercare ilegală de a obţine puterea. Turcia nu va permite niciodată cuiva să întrerupa democraţia, iar cei care fac asta vor plăti cel mai mare preţ”, a spus el.

Armata a blocat accesul la Twitter, Facebook şi Youtube, în Ankara şi în Istanbul. Reţelele de socializare rămân, însă, deschise, în celelalte regiuni. De asemenea, şi televiziunea de stat din Turcia a fost închisă.

Urmărește-ne pe Google News
Bucureștiul ȘOCHEAZĂ: După 9 ani și 6 milioane euro cheltuite, Primăria Capitalei ia în calcul să dărâme...
PARTENERI - GSP.RO
Bucureștiul ȘOCHEAZĂ: După 9 ani și 6 milioane euro cheltuite, Primăria Capitalei ia în calcul să dărâme...
BOMBĂ! Mircea Badea, urmărit cu girofare de Poliție. E ireal dialogul dintre el și agent: „Dacă vreți să țip, pot să țip și...
Playtech.ro
BOMBĂ! Mircea Badea, urmărit cu girofare de Poliție. E ireal dialogul dintre el și agent: „Dacă vreți să țip, pot să țip și...
Sergiu a murit, iar Daniela este în comă după ce s-au izbit de copaci cu colacul tras de mașină, la Negrești Oaș. Medic: "Fata este intubată, așteptăm un miracol"
Observatornews.ro
Sergiu a murit, iar Daniela este în comă după ce s-au izbit de copaci cu colacul tras de mașină, la Negrești Oaș. Medic: "Fata este intubată, așteptăm un miracol"
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
HOROSCOP
Horoscop 20 ianuarie 2022. Leii, chiar dacă se văd deja încălecați pe niște cai mari, ar fi bine să stea cuminți, măcar pentru moment
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Știrileprotv.ro
Țările cu cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se clasează România
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
Telekomsport
Marian Iancu a ajuns într-o stare deplorabilă: ”E terminat, de-abia mai merge”. Ultimele informaţii despre fostul patron al lui Poli Timişoara
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat
PUBLICITATE
AZI PENTRU MÂINE. La ce să ai grijă și acum, chiar dacă sărbătorile s-au terminat