Lucian-Silvan Pahonțu, general cu patru stele la Serviciul de Protecție și Pază (SPP), va fi trecut în rezervă începând de sâmbătă, 2 noiembrie 2024.
„Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat vineri, 1 noiembrie 2024, decretul privind trecerea în rezervă a domnului general cu patru stele Pahonțu Lucian-Silvan din Serviciul de Protecție și Pază, la data de 2 noiembrie 2024”, se precizează pe site-ul instituției.
Reprezentanţii SPP au precizat că Lucian Pahonţu rămâne la conducerea instiituţiei, schimbându-i-se doar statutul militar, potrivit News.ro.
Şeful SPP are rang de secretar de stat şi este numit de preşedintele ţării, la propunerea CSAT.
Lucian Pahonţu împlineşte anul acesta 60 de ani şi se află la conducerea SPP din 2005.
Cine este Lucian Pahonțu, șeful SPP
Născut pe 2 noiembrie 1964, a absolvit în 1987 Școala Militară de ofițeri activi, profil Transmisiuni și apoi, în 1994, cursurile Facultății de Arme Întrunite din cadrul Universității Naționale de Apărare din București.
După absolvirea școlii de ofițeri în perioada regimului comunist, a lucrat la Ministerul Afacerilor Interne. În decembrie 1989, era ofițer în trupele de securitate.
Ulterior, a îndeplinit funcțiile de șef de stat-major la Brigada 11 Mobilă Jandarmi București (1999-2002) și comandant al Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” (2002-2005).
Generalul Pahonțu a condus SPP timp de mai bine de un deceniu, fiind unul dintre cei mai longevivi șefi de instituție de siguranță națională.
În această perioadă, el a supravegheat activitatea de protecție a oficialilor români și străini în cadrul evenimentelor organizate în România, inclusiv vizite de stat și summituri internaționale.
Pe 7 decembrie 2005, generalul Lucian Pahonțu a fost numit în funcția de director al Serviciului de Protecție și Pază (SPP). Ulterior, a fost înaintat la gradul de general-maior (cu două stele) și la cel de general-locotenent (cu 3 stele) la 25 aprilie 2008, potrivit Wikipedia.
Lucian Pahonțu a publicat mai multe lucrări în domeniul securității naționale, obținând în anul 2003 titlul științific de doctor în științe militare.
Vezi care e prezența la vot la alegerile parlamentare 2024 și ce candidați sunt pe listele partidelor!
K476 • 02.11.2024, 22:28
Inadmisibil. Sa mai lase si pe altu' ca d-aia pleaca toti dim tara, din cauza astora. Si sa aiba un singur venit PUNCT
HOPAHPO • 02.11.2024, 19:13
Pai sigur va avea si pensie nesimtita si un salariu pe masura lui . Se pare ca acestia mananca cu 10 guri si nu se mai satura . Va dati seama cate a vazut si a auzit acest 4 stele in acesti ani . Cine are curajul sa il trimita in parc la Cismigiu sa de a mancare la rete ? Stelele care le are fac cat palatul lui Ceausescu si este destul de greu sa urnesti un mastodont care hiberneaza de atatea ani . Sigur are si el un fiu sau un nepot care o sa i ia scaunul cand se va plictisi , ca doar asa o sa se pensioneze . Cum se face in primarii: se alege primarul si dupa 20 de ani lasa primaria mostenire la copii . Cele 4 stele ar trebui sa lase locul unui pioner , ca el de membru a stat destul , ori se teme de ce o sa se descopere dupa plecarea lui . Sa auzim de bine .
Adonis • 01.11.2024, 18:52
Greu poți scăpa de ***
Acest comentariu a fost moderat pentru că nu respectă regulile site-ului.