MENIU CAUTĂ
16 Mai. 2018 22:20

Lucian Pintilie, interzis de Ceaușescu. A fost lăsat să plece din țară

Distribuie

Lucian Pintilie, interzis de Ceaușescu. Regizorul Lucian Pintilie a murit, miercuri seara, la vârsta de 86 de ani. El a fost unul dintre cei mai importanți cineaști români, semnatarul unor capodopere precum “Reconstituirea”, “De ce trag clopotele, Mitică” sau “Balanța”. Însă cel de-al doilea film al său, „Reconstituirea” (1968) a provocat un scandal imens.

Reconstituirea', cu Vladimir Găitan și George Mihăiță în rolurile principale, e reconstituit un incident banal, o bătaie între doi tineri, care se transformă într-o crimă. Filmul a provocat un scandal imens în momentul lansării, iar Nicolae Ceaușescu a dispus interzicerea difuzării lui.

Lucian Pintilie a primit interdicția de a mai lucra în România, i s-a dat un pașaport și a fost lăsat să plece din țară. Regizorul a părăsit România  în 1975 și a continuat să lucreze în străinătate. A pus în scenă piese pentru teatre din Paris, Washington sau Minneapolis (SUA), dar și spectacole de operă pe diverse scene de profil ale lumii.

După 1990, Lucian Pintilie s-a întors în România și și-a reluat activitatea pe plaiurile natale. Printre filmele făcute după Revoluție se numără O vară de neuitat', Prea târziu', Terminus Paradis' și După-amiaza unui torționar'.


'Tânăra sofisticată' a lui Brâncuşi, vândută cu 71 de milioane de dolari. E un preț record

Loading...
Comentarii