De Dana Neagu,

“Numele meu este Adrian, sunt dependent de droguri si ma tratez  pazind vacile”. “Ma cheama Costel, sunt alcoolic si ma tratez spaland grupurile sanitare si dand cu sapa”. Numele sunt fictive, dar cazurile sunt cat se poate de reale. Exista un centru de reabilitare  pentru dependentii de droguri, “Asezamantul Nazaret”, unde se practica munca pana la epuizare.


“Asezamantul Nazaret”, din localitatea Sura Mica, la 12 kilometri de Sibiu, este avizat de Ministerul Muncii sa functioneze ca centru de reabilitare pentru dependentii de alcool sau alte droguri. Ce-l face insa mai deosebit decat alte centre de recuperare este metoda unica de tratament in tara noastra – ergoterapia. “Pe langa terapia in grup sau individuala, ne folosim si de ergoterapie, un program uzitat foarte des in tarile europene. Pacientii sunt pusi sa munceasca. Sunt repartizati pe  sectoare gen grupuri sanitare, casa scarilor, sala de mese, bucatarie, gradinarit, zootehnie, tamplarie, constructii. Prin aceasta metoda se vrea responsabilizarea pacientului”, ne-a declarat doctorul Lux Holger, directorul „Asezamantului Nazaret”.

Ergoterapeutul este un fost alcoolic

“Un amanunt extrem de important este  ca ergoterapeutul nostru, Petre Diaconescu, este fost dependent de al-cool si s-a tratat la noi. Bea un litru si jumatate de tarie pe zi. Dupa ce s-a vindecat, s-a oferit voluntar  si asa a ajuns sa-i trateze pe altii punandu-i la munca”, ne-a mai spus directorul.


Taxa de internare este de 800 de lei

Centrul de reabilitare dispune de o capacitate maxima de 25 de locuri, iar dependentii de droguri trebuie sa plateasca 800 RON pe luna. Ne-am exprimat dorinta de a sta de vorba si cu pacientii, pentru a putea auzi si punctul lor de vedere cu privire la terapia “vreau sa ma vindec, asa ca pun osul la treaba”. Majoritatea ne-au servit aceeasi poveste. S-au apucat de droguri sau alcool din cauza anturajului. Si-au pierdut familiile si locurile de munca. Apoi au auzit de “Asezamantul Nazaret” si s-au gandit ca merita sa incerce. Aici (spre deosebire de spitale, unde dependentii de droguri au parte numai de tratament medicamentos) procesul de vindecare consta si in munca fizica. Au grija de vaci, sapa prin gradina, taie copaci, spala wc-uri, culeg fructe etc. “Am sa va spun povestea mea. Adica atunci cand urinam beat mort  in metrou nu mai imi era rusine. Acum, cand sunt vindecat, imi e. Ma cheama Nicolae Ion, am 55 de ani si sunt din Bucuresti. Sunt alcoolic de peste 20 de ani. Nu am avut niciodata probleme grave. Am baut din placere. Beam pana nu mai stiam de mine, pana faceam pe mine. Am divortat acum 10 ani si am doi copii. Nu am venit aici de bunavoie, m-au adus copiii cu forta. Au trecut trei luni de atunci si nu am pus nici un strop de bautura in gura. M-au ajutat mult aici. Pe langa terapie de grup sau individuala, eu ma ocup de gradinarit. Muncesc ca sa nu am timp sa ma gandesc la alcool. Este o metoda foarte buna de vindecare.   Ma simt bine acum, mai ales ca familia mea e mandra de mine. Intr-o luna plec de aici si ma gandesc sa-mi refac viata, chiar sa ma recasatoresc”. Psihologul centrului, Vasile Soaita, ne-a spus ca dependentii sunt tratati intre 2 si 4 luni. “In plus, nu avem niciodata sub tratament mai mult de 3-4 toxicomani o data. E mult mai greu de lucrat cu ei, pentru ca nu prea au vointa”, ne-a marturisit psihologul.

Ne-am luat la revedere si le-am urat succes. Domnul Nicolae ne-a petrecut pana la poarta. “Sa  ne vedem cu bine la un pahar… de vorba. Acum va las, ca sacii cu  mere nu se descarca singuri”.


Au tratat un dependent de bingo

“Am tratat si cazuri putin iesite din comun. Am avut un pacient dependent de alcool. Ne-au trebuit patru luni sa-l tratam. Intr-un final s-a vindecat, numai ca dupa cateva  luni s-a intors in centrul nostru. Devenise dependent de bingo. Ca sa-si distraga mintea de la bautura se apucase de jocuri de noroc. Pierduse sume fabuloase. Asa ca am luat-o de la capat: terapie in grup, individual si bineinteles munca fizica”, ne-a spus psihologul Vasile Soaita.


 

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."
GSP.RO

Ilie Dumitrescu a recunoscut aventura cu soția unui polițist: "Omul m-a sunat și mi-a spus..."

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare
HOROSCOP

Horoscop 14 noiembrie 2019. Săgetătorii au nevoie de răbdare