Conform Politico, protagoniștii incidentului au împărtășit din greșeală informațiile pe aplicația de mesagerie Signal. Mai exact, Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al The Atlantic, a fost inclus accidental într-un grup de chat. Membrii grupului vorbeau despre posibilitatea de a ataca sau nu gruparea Houthi.

Iată care sunt cele mai importante lucruri dezvăluite:

Vicepreședintele SUA, J.D. Vance, nu a fost de acord cu atacarea Houthi

J.D. Vance a părut să nu fie de acord cu lansarea unor atacuri asupra grupării Houthi din Yemen, susținută de Iran.

„Facem o greşeală” prin atacare Houthi, ar fi afirmat el, întrucât Europa se bazează pe comerţul din Marea Roşie mai mult decât SUA.

„3 la sută din comerţul SUA trece prin (Canalul Suez). 40 la sută din comerţul european”, a mai ținut acesta să precizeze. „Există un risc real ca publicul să nu înţeleagă acest lucru sau de ce este necesar”, a explicat J.D. Vance.

J.D. Vance consideră că Donald Trump nu înțelege 

Vicepreședintele SUA a lăsat de înțeles că nici liderul de la Casa Albă nu a înțeles riscurile sau semnificația unei astfel de operațiuni împotriva rebelilor.

„Nu sunt sigur că preşedintele este conştient de cât de inconsecvent este acest lucru cu mesajul său privind Europa în acest moment”, a mai adăugat Vance, fiind preocupat că atacurile ar putea duce la creșterea prețului petrolului.

Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ
Recomandări
Raport al Congresului SUA: De ce armata rusă a înregistrat pierderi semnificative și n-a fost capabilă să câștige războiul din Ucraina ANALIZĂ

„Există un risc suplimentar de a asista la o creştere moderată până la severă a preţurilor petrolului”, a mai spus el. „Sunt dispus să sprijin consensul echipei şi să păstrez aceste îngrijorări pentru mine. Dar există argumente puternice pentru a amâna acest lucru cu o lună, pentru a face munca de comunicare cu privire la motivele pentru care acest lucru este important, pentru a vedea unde se află economia etc.”, le-a mai spus Vance membrilor grupului.

Liderii din domeniul securității naționale au divulgat probabil informații clasificate

Liderul CIA, John Ratcliffe – sau cineva din echipă care s-a folosit de numele său – a trimis prin aplicația de mesagerie informații pe care redactorul-șef de la The Atlantic nu a vrut să le dezvăluie public, motivând că ele „conțin informații care ar putea fi interpretate ca fiind legate de  operațiuni de informații reale și actuale”.

Secretarul Apărării, Pete Hegseth, a împărtășit cu grupul alte informații probabil clasificate.

„Mesajul lui Hegseth conținea detalii operaționale privind viitoarele atacuri asupra Yemenului, inclusiv informații despre ținte, armele pe care SUA le-ar desfășura și secvența atacurilor”, a spus Goldberg.

Resentimente față de Europa

Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School
Recomandări
Despre proiectul unui stat „suveranist” român: „Nici SUA lui Trump nu își permit suveranismul propus de AUR”. Interviu cu profesorul Cornel Ban de la Copenhagen Business School

Vicepreședintele SUA și secretarul Apărării și-au exprimat clar antipatia față de aliații europeni.

„Nu-mi place să scot Europa din nou pe cauțiune”, a spus Vance într-un mesaj. Pe Marea Roșie, unde gruparea Houthi a lansat numeroase atacuri asupra navelor, sunt transportate mai multe mărfuri pentru piața europeană decât pentru cea americană.

„Împărtăşesc pe deplin aversiunea dv. faţă de Europa. Este JALNICĂ”, a  susținut Pete Hegseth, arătând că resentimentele administrației Trump față de unii dintre cei mai apropiați aliați ai SUA nu sunt doar pentru spectacol, scrie sursa citată.

Ei nu au spus că Marea Britanie își utilizează avioanele de realimentare aeriană pentru a ajuta la menținerea aeronavelor americane în aer deasupra Yemenului. Marea Britanie, Franța și alți aliați ai NATO au desfășurate nave de război în Marea Roșie care escortează vase comerciale și doboară drone și rachete Houthi.

Reacții cu emoticoane

Conform redactorului-șef al The Atlantic, Waltz a reacționat la primele atacuri de succes cu trei emoticoane: „un pumn, un steag american și foc”.

Secretarul de stat Marco Rubio și șefa de personal a Casei Albe, Susie Wiles, și-au exprimat susținerea. Steve Witkoff, trimisul special al lui Trump pentru Orientul Mijlociu, a răspuns cu cinci emoticoane: două mâini care se roagă, un biceps flexat și două steaguri americane”.

Ultimele zile ale Salinei Praid. „Cât o nucă era gaura din perete, apoi s-a tot mărit”. Cât de fezabilă este soluția evacuării apei | Reportaj
Recomandări
Ultimele zile ale Salinei Praid. „Cât o nucă era gaura din perete, apoi s-a tot mărit”. Cât de fezabilă este soluția evacuării apei | Reportaj

Vicepreședintele SUA a reacționat la actualizările secretarului Apărării privind atacurile cu: „Voi spune o rugăciune pentru victorie”. Alți doi oameni au reacționat cu emoticoane care exprimau faptul că se roagă.

Amintim că administrația Trump a dezvăluit din greșeală planuri de război unui jurnalist american. Jeffrey Goldberg, redactorul-șef al revistei The Atlantic, susține că a fost adăugat din greșeală într-un grup de chat criptat al oficialilor guvernamentali, unde se discutau operațiuni militare sensibile.

Google News Urmărește-ne pe Google News Abonați-vă la canalul Libertatea de WhatsApp pentru a fi la curent cu ultimele informații
Comentarii (1)

parpalache 25.03.2025, 11:38

Aia cu„din greșeala” e...fumata!N-o mai cred nici copii preșcolari!Iar aia cu comerțul prin Marea Roșie e fumigena!Trumpake bombardeaza Houthi la cererea lui Netanyahu!Punct!

Comentează

Loghează-te în contul tău pentru a adăuga comentarii și a te alătura dialogului.