Candidații la președinția Franței încearcă să câștige cât mai mulți votanți cu doar câteva zile înainte de primul tur de scrutin al alegerilor. Aceștia au susținut mitinguri electorale de amploare, în condițiile în care sondajele arată o cursă strânsă pentru fotoliul de la Elysee. Duminică, francezii sunt chemați la urne pentru a alege viitorul președinte.

Aceste alegeri prezidenţiale s-au dovedit drept cele mai surprinzătoare din istoria recentă, după ce marile nume nu au reuşit nici măcar să treacă de primare, iar doi candidaţi sunt vizaţi de acuzaţii grave de fraudă financiară.

Citește și:

Iată câteva detalii despre principalii cinci candidați la președinția Franței pe care este foarte posibil să nu le fi auzit până acum:

François Fillon

Pe lângă scandalul de corupție în care este implicat alături de soția sa, Fillon are și alte ”secrete” de care nu este mândru.

De exemplu în timpul școlii a fost exmatriculat pentru că a condus ”o mica rebeliune” împotriva unui profesor despre care spunea că este incompetent și i-a cerut să demisioneze.

Un alt lucru mai puțin cunoscut despre Francois Fillon este că în tinerețe, în 1971, a jucat într-un film ”Le Mans” alături de Steve McQueen. Din păcate pentru candidatul la președinție, secvențele cu el au fost tăiate la producție și nu a ajuns să apară efectiv în film.

Mulți ani mai târziu, candidatul republicanilor francezi a avut totuși ocazia să apară pe crane, în cadrul emisiunii Top Gear. Pasionat de mașini și de viteză, Fillon a participat la o cursă a celebrităților care au condus mașini ”cu un preț rezonabil”. El a terminat cursa într-un minut și 41 de secunde, al patrulea cel mai bun timp al sezonului Top Gear.

Marine Le Pen

Marine Le Pen este fiica unui politician extremist. Asta nu este nici o noutate, ceea ce puțină lume știe, însă, este că atunci când Marine avea doar 8 ani, o bombă a explodat în fața casei în care locuia. Ea spune că acel moment a fost foarte important pentru modelarea personalității ei.

Marine s-a mutat în anul 2014 din casa în care locuia cu tatăl său după ce unul dintre căinii Doberman ai acestuia a ucis una dintre pisicile actualei candidate la președinție.

Tatăl Marinei nu a vrut ca ea să fie urmașa sa în fruntea partidului. Acest rol ar fi trebuit să fie luat de sora sa mai mare, Marie Caroline. Aceasta a fost crescută pentru a fi succesoarea tatălui său și a fost trimisă să studieze la Oxford.

După ce și-a definitivat studiile Marie-Caroline s-a certat cu tatăl său și s-a retras din politică, locul său fiind luat de Marine, care a devenit apoi și președintele Frontului Național Francez.

Mama ei a fost un ”iepuraș Playboy”. Pierrette Le Pen a apărut în 1987 aproape goală pe coperta revistei Playboy, apariția având loc la puțin timp după divorț și a provocat un scandal uriaș în rândul familiei Le Pen.

Emmanuel Macron

Principalul favorit la câștigarea alegerilor din Franța este căsătorit cu o fostă profesoară de-a sa, Brigitte Trogneux, care este cu 24 de ani mai în vârstă.

În tinerețe, Macron voia să devină actor, de altfel în școală a jucat în mai multe piese de teatru regizate chiar de viitoarea sa soție. În timpul liceului a luat lecții de actorie și chiar a participat la castinguri pentru film.

Foștii colegi de școală ai lui Marcon, care a deținut mandatul de ministru al Economiei, susțin că în liceu acesta era foarte slab la matematică și că era o fire romantic și scria poezii.

Benoît Hamon

Este foarte discret atunci când vine vorba de viața sa particulară și refuză să își prezinte public soția. În timpul campaniei a refuzat să participe la emisiunea ”Ambition intime” în cadrul căreia candidații și-au prezentat familiile.

Hamon este pasionat de muzica rap și de box, spunând că a fost fascinat de Muhammad Ali  și că și-ar dori să aibă ocazia să urce în ring.

Jean-Luc Mélenchon

Candidatul de extremă stânga Mélenchon a fost jurnalist înainte să își înceapă cariera ca politician, dar ceea ce puțină lume știe este că a fost și caricaturist pentru reviste. Folosind pseudonimul Moz, el realiza desene pentru ziarul catolic La Croix și pentru revista organizațiilor socialiste din estul Franței.

Mélenchon circulă doar cu metroul deoarece nu deține permis de conducere și spune că nici nu are nevoie de unul, deoarece nu îl interesează mașinile.

FOTO: EPA