„Măsurile sunt similare cu cele în vigoare. Au fost luate unele măsuri, ele rămân în vigoare și vreau să subliniez că inclusiv înaintea lor a fost un proces consultativ cu un grup de epidemiologi și reprezentanți ai Departamentului pentru Situații de Urgență”, a declarat șeful DSU Raed Arafat, la finalul ședinței de Guvern.

În ședința Executivului a intrat, în primă lectură, o Ordonanță care prevede acordarea dreptului de liberă practică temporar absolvenților de facultăți de Medicină, precum și medicilor rezidenți, indiferent de anul de pregătire, pe durata pandemiei, astfel încât ei să poată lucra în spitale, în secțiile de COVID-19.

Aceeași Ordonanță mai prevede și un program de voluntariat pentru studenții la Medicină, ca ei să ajute medicii și asistenți la îngrijirea pacienților cu coronavirus, a mai spus șeful DSU.

„Este un program în care studenții pot participa la procesul de îngrijire a bolnavilor pe bază de recrutare ca voluntar, vor fi repartizați și vor semna contracte de voluntariat cu Inspectoratele pentru Situații de Urgență și vor lucra în unitățile sanitare sub coordonarea unei persoane desemnate de unitatea sanitară”, a explicat Arafat, precizând că fiecare voluntar ar trebui să aibă cumulate, în fiecare lună, aproximativ 120 de ore.

Studentul voluntar va fi răsplătit cu 2.500 de lei, iar cei care lucrează în alte localități decât centrele universitare unde studiază vor primi și diurnă și cazare și masă gratuite.

„Vrem să creștem capacitatea sistemului, iar studenții vor ajuta ca personal medical, vor lucra alături de medici și asistenți. Dintr-o pepinieră de 20.000 de studenți voluntari, țintim recrutarea a aproximativ 3.000 de voluntari în primă fază”, a precizat Arafat.

Care sunt măsurile importante care se mențin:

 • purtarea măștii de protecție în toate spațiile publice, la locul de muncă, în spațiile comerciale și în mijloacele de transport în comun;
 • impunerea izolării și carantinării, ca și până acum;
 • evenimentele private, petrecerile, reuniunile de sărbători, aniversări, nunțile, botezurile sunt interzise;
 • cinematografele, instituțiile de spectacole și concerte pot funcționa cu 50 la sută din capacitate dacă rata de infectare în acea localitate este mai mică sau egală cu 1,5/1.000 de locuitori, cu 30 la sută din capacitate dacă rata de infectare este între 1,5 și 3/1.000 de locuitori și sunt închise dacă rata depășește 3 la mia de locuitori;
 • desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor sau a altor evenimente culturale este permisă cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune la distanță de cel puțin doi metri și cu purtarea măștii de protecție și doar în localitățile în care rata de infectare nu depășește 1,5 la mia de locuitori;
 • restaurantele, cafenelele și sălile de jocuri de noroc pot funcționa la 50 la sută din capacitate în intervalul 06:00 – 23:00 în localitățile în care rata de infectare este mai mică de 1,5/1.000 de locuitori, la 30 la sută din capacitate dacă este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și deloc dacă este mai mare de-atât;
 • magazinele se închid în continuare până la cel târziu ora 21.00 și pot funcționa după program normal farmaciile, benzinăriile și operatorii care fac livrări la domiciliu;
 • activitatea piețelor agroalimentare în spațiile închise rămâne suspendată;
 • la pelerinaje sau alte procesiuni religioase pot participa doar persoanele din localitatea în care acestea au loc;
 • la mitinguri, proteste și demonstrații pot participa cel mult 100 de persoane;
 • este interzisă circulația pe timpul nopții, în intervalul 23:00 – 05:00, cu declarație pe propria răspundere și excepții: deplsarea în interes profesional, pentru asistență medicală urgentă, pentru îngrijirea copilului sau a persoanelor vârstnice sau în situația de tranzit.

Măsuri noi, stricte, pentru parada de Ziua Națională:

 • în București, la parada de la Arcul de Triumf, este permisă participarea a maximum 400 de persoane, iar în municipiile reședință de județ, maximum 100 de persoane;
 • durata ceremoniei este de maximum o oră;
 • este obligatorie purtarea măștii de protecție, dezinfectarea mâinilor, menținerea distanței fizice de cel puțin un metru și triajul participanților.

Măsuri privind alegerile parlamentare:

 • purtarea măștii de protecție în secția de vot, asigurarea distanței fizice de cel puțin un metru și dezinfecția mâinilor;
 • dezinfecția secțiilor de votare, circuite separate și montarea de dozatoare cu dezinfectant;
 • în secția de vot au voie cel mult 15 persoane, exceptând alegătorii;
 • pot fi în același timp în secția de vot cel mult cinci alegători;
 • alegătorul își îndepărtează masca doar cât să fie identificat de către operatorul de calculator;
 • alegătorul aplică singur autocolantul sau ștampila VOTAT pe documentul de identitate;
 • în ziua votării, urna mobilă va merge întâi la solicitanții din alte cauze decât COVID-19, în spitale, azile de bătrâni, penitenciare și centre de reținere și arestare preventivă, apoi la bolnavii de COVID și la persoanele izolate și carantinate.

Hotărârea CNSU de prelungire a stării de alertă:

Hotararea CNSU nr. 54 si anexe

Premierul Ludovic Orban a dat asigurări că nu vor fi introduse măsuri de restricţie suplimentare în hotărârea prin care starea de alertă va fi prelungită cu 30 de zile, notează Agerpres.

Ludovic Orban a precizat că, în prezent, autorităţile au la dispoziţie ”instrumentele” pentru a opri creşterea numărului de cazuri de COVID-19.

”În ceea ce priveşte prelungirea stării de alertă, nu vom introduce măsuri de restricţie suplimentare. Considerăm că la ora actuală avem, practic, instrumentele la dispoziţie pentru a putea opri creşterea numărului de cazuri”, a declarat Ludovic Orban.

Ultima decizie pentru prelungirea stării de alertă cu 30 de zile a fost aprobată pe 14 octombrie, iar joi ar urma să fie adoptată, în şedinţa de guvern, o nouă hotărâre în acest sens.

„Starea de alertă se instituie pe 30 de zile şi se prelungeşte printr-o hotărâre de guvern pentru o perioadă de maximum 30 de zile. În ceea ce ne priveşte, nu ne dorim să luăm alte măsuri care să instituie alte restricţii”

Ludovic Orban:

”Vrem ca situaţia să evolueze în bine, ca numărul de infectări să scadă şi, treptat, pe măsură ce scade numărul de infectări, să revenim treptat, treptat la o activitate cât mai aproape de normal”, a adăugat premierul.

FOTO: Hepta

Citeşte şi:

Raed Arafat îi răspunde lui Traian Băsescu: ”Fake News în cazul Timișoara”. Ce alte acuzații îi aduce fostului președinte

Bulgaria a anunțat noi măsuri de restricție. Orar special în magazinele alimentare și în farmacii pentru bătrâni

Captură record de droguri în valoare de un miliard de dolari, în Thailanda. Ketamina trebuia să ajungă și în Europa

FOTO Cum arată apartamentul de lux în care stau Simona Halep și Toni Iuruc la Australian Open! Cât costă pe noapte
PARTENERI - GSP.RO
FOTO Cum arată apartamentul de lux în care stau Simona Halep și Toni Iuruc la Australian Open! Cât costă pe noapte
Ce a descoperit Streinu-Cercel în sângele celor vaccinați anti-covid-19. Informații de ultimă oră
PARTENERI - PLAYTECH
Ce a descoperit Streinu-Cercel în sângele celor vaccinați anti-covid-19. Informații de ultimă oră
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2021. Scorpionii își pregătesc un eșec, dacă se ocupă doar de propriile interese
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Știrileprotv.ro
Ce se întâmplă în corpul nostru la o oră după ce bem o cană de cafea. Efectul este absolut neaşteptat
Decesul care a încremenit ţara! Cântăreaţa, găsită spânzurată, la câteva zile după un mesaj misterios: "Dacă mi se întâmplă ceva, ştiţi"
Telekomsport
Decesul care a încremenit ţara! Cântăreaţa, găsită spânzurată, la câteva zile după un mesaj misterios: "Dacă mi se întâmplă ceva, ştiţi"
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)
PUBLICITATE
Probleme grave cu care se confruntă copiii și părinții,pe care parlamentarii ar trebui să le ia în considerare (Publicitate politică)