Ludovic Orban a declarat că sunt două modalităţi de plecare la muncă în străinătate: prin intermediul unor agenţii de plasare a forţei de muncă şi prin relaţiile stabilite anterior între angajatori şi angajaţi. Cu referire la a doua variantă, premierul a spus că statul român nu are cum să intervină pentru protecţia cetăţenilor şi a argumentat.
“Românii pleacă fie prin intermediul unor agenţii de plasare a forţei de muncă în străinătate, care sunt agenţii acreditate la Ministerul Muncii şi asupra lor se poate exercita o intervenţie din partea Ministerului Muncii, ca să ne asigurăm că cei care pleacă la muncă au contracte clare şi să ne asigurăm că sunt protejaţi contra riscului infectării”, a spus Ludovic Orban.
Apoi a explicat ce se întâmplă cu cea de-a doua variantă, unde statul nu poate interveni: “A doua formă de deplasare, şi aici nu putem interveni, este prin relaţia personală dintre angajator şi oamenii care au muncit anterior. Pentru că ei sunt chemaţi strict pe relaţii personale angajatori-cetăţeni români, care, la rândul lor, îşi mai aduc prieteni, rude”.
Trebuie să înţelegem că România este ţară membră a UE, conform cu tratatele şi regulile stabilite, există libertatea de mişcare a oamenilor, deci există posibilitatea pentru fiecare cetăţean să decidă să lucreze în altă ţară
Ludovic Orban, premier:
Premierul a precizat apoi că “recomandarea noastră a fost clară pentru cetăţeni: să se asigure când iau decizia să se ducă la muncă într-o ţară europeană că au un contract de muncă clar, în care sunt stipulate protejarea, venitul, cazarea, mijloacele de protecţie contra coronavirusului”.
“În multe cazuri nu am putut interveni, pentru că decizia de plecare a fost luată în baza unor relaţii anterioare”, a încheiat Orban.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro