În curtea casei bătrânești din Radomir, mama și bunicii se frământă printre zeci de întrebări fără răspuns.

«Nu mai simt eu că trebuie să fiu cu el»

Un singur iubit a avut Luiza. Pe Alexandru. Se știau de când erau copii, părinții lor se cunoscuseră în Italia, unde erau cu toții la muncă. “Se tot certau și se împăcau. Ieșeau împreună prin Caracal, pe la ea prin sat”, spune Ioana, prietena Luizei. “Ea ar fi vrut să se vadă cu el și în timpul săptămânii, dar Alex îi spunea că nu are timp să vină la Craiova. Știu că bunicul ei n-a fost de acord de la început cu relația lor”.

Luiza Melencu s-a despărțit de iubit cu o zi înainte să dispară. Familia a aflat că ultimul apel de pe telefonul ei a fost către niște ”cetățeni romi” din Breaza
Luiza Melencu s-a despărțit de iubit cu o zi înainte să dispară. Familia a aflat că ultimul apel de pe telefonul ei a fost către niște ”cetățeni romi” din Breaza
Pe pagina lui de Facebook, Alex postează fotografii sub care curg comentariile admirative ale fetelor

“Alex are vreo 20 de ani. Erau de 3-4 luni împreună și venea aici s-o vadă. Cu mașina, o lăsa în fața porții și stăteau la ea în cameră vreo 2-3 ore”, povestește mama Luizei.

“În sufletul ei, avea ceva pentru el”, completează Ioana. “Dar el era pe jumătate țigan, iar ea – româncă și cred că și-a dat seama că n-au viitor împreună. Mi-a spus că vrea să se despartă de el, dar că așteaptă să treacă ziua lui, care e pe 20 aprilie, ca să-i spună.”

Luiza Melencu s-a despărțit de iubit cu o zi înainte să dispară. Familia a aflat că ultimul apel de pe telefonul ei a fost către niște ”cetățeni romi” din Breaza
Alex și Luiza au fost vreo 3-4 luni împreună

“Numai că sâmbătă, cu o zi înainte să dispară, m-a anunțat că s-a despărțit de el”, mărturisește prietena Luizei. “Mi-a zis «nu mai simt eu că trebuie să fiu cu el». El era plecat în Italia și s-au despărțit prin mesaje pe Facebook. Atunci au șters de pe Facebook și toate pozele în care erau împreună. Mai întâi ea, apoi el.”

Luiza Melencu s-a despărțit de iubit cu o zi înainte să dispară. Familia a aflat că ultimul apel de pe telefonul ei a fost către niște ”cetățeni romi” din Breaza
Cu o zi înainte să dispară, Luiza s-a despărțit de Alex

După ce Luiza a dispărut, familia ei a luat legătura și cu Alex. “El era plecat din 1 aprilie în Italia, unde muncea împreună cu părinții la o fermă agricolă”, spune mama Luizei. “Dar, până să plece în Italia, au stat două săptămâni numai împreună.”

Alex ne-a spus că vineri, 12 aprilie, a fost ultima oară când a vorbit cu Lulu

mama Luizei

«Sunteți bunicul Mihaelei?»

A doua zi după ce a rupt relația cu Alex, Luiza a dispărut din Caracal. Bunicul ei, Stelian Iordache, spune că a anunțat dispariția la Poliție în aceeași zi. A sunat la 112, iar la ora 17.00 au venit polițiștii din Coșoveni, care răspund și de comuna Dioști, și au luat o declarație și câteva poze cu fata.

“Au zis că e majoră, că a plecat cu vreun iubit, că poate a vrut libertatea pe care n-a avut-o până acum. «Stai liniștită, nu mai plânge mamaie», mi-au zis”, își amintește bunica.

DIICOT susține că sesizarea dispariției a fost făcută de către bunic, telefonic, dar la postul de Poliție Dioști și a doua zi: luni, 15 aprilie

Era ziua în care Stelian Iordache primea primul apel telefonic suspect. “Pe la ora 8.30 – 9.00 dimineața”, își amintește bunicul. “Era o voce de bărbat tânăr, pe la 30-35 de ani.”

Bunicul redă dialogul și se uită în jos, în pământul de sub bolta de viță-de-vie, ca și cum acolo ar fi totul transcris.

– Sunteți bunicul Mihaelei?
– Care Mihaela? Că nu cunosc nici o Mihaela. (“pe Luiza o cheamă și Mihaela, dar noi toți o știam de Luiza și îi spuneam Lulu…”)

– Luiza…
– Cine sunteți? Ce s-a întâmplat?

– … (liniște)

– Ce s-a întâmplat cu Luiza?
– A decis să plece de acasă, la sfatul unui bune prietene.
– Dați-mi-o, vă rog, să vorbesc cu ea!

Dar interlocutorul a închis telefonul, spune bunicul. Bătrânul a anunțat imediat Poliția din Coșoveni și a lăsat numărul de telefon de pe care fusese sunat.

Abia după trei zile, pe 18 aprilie, polițiștii au întocmit ordonanța prin care au propus Parchetului de pe lângă Judecătoria Caracal începerea urmăririi penale “in rem” cu privirea la săvârșirea infracțiunii de lipsire de libertate, informează DIICOT central.

«Copiii au ajuns cu bine în Elveția»

A doua zi, când procurorii înregistrau dosarul, bunicul Luizei spune că a primit un nou apel: “Pe la ora 13.00. De data asta era o voce de bărbat mai în vârstă, pe la 50-60 de ani, care n-a spus decât «Copiii au ajuns cu bine în Elveția» și a închis”.

Din nou, bărbatul a anunțat Poliția. Abia în data de 30 mai. La 11 zile după acest apel, dosarul a fost declinat către DIICOT Craiova, “existând indicii ale comiterii infracțiunii de trafic de persoane”, informează DIICOT central

Luiza Melencu s-a despărțit de iubit cu o zi înainte să dispară. Familia a aflat că ultimul apel de pe telefonul ei a fost către niște ”cetățeni romi” din Breaza
Mama și bunicul Luizei tot mai speră că fata e în viață

Ce contează 11 zile, când e vorba de viața unei fete? O fată oarecare, dintr-un sat din Dolj. Și au mai trecut alte șase zile, până când dosarul a fost înregistrat la DIICOT Craiova.

«Tata a picat poligraful, eu l-am trecut»

Era 5 iunie 2019, spune DIICOT central. “Pe 5 iunie, văzând că de caz se ocupă doar Poliția din Coșoveni și nu se întâmplă nimic, am mers la Judecătoria Caracal și am stat de vorbă cu o avocată, care ne-a sfătuit să mergem imediat la DIICOT. Atunci am vorbit prima oară cu procurorul Vasilescu”, spune bunicul Luizei.

“Părea distant, parcă nici n-ar fi vrut să preia dosarul. Ne-a spus să facem o cerere, am făcut-o, am depus-o, dar număr de înregistrare n-am primit. Apoi am stat și am așteptat. Până când ne-au pus la testul poligraf. Pe mine și pe fiica mea, mama Luizei. Eu eram bănuit că aș ști ceva și n-aș spune adevărul. Nici acum nu știm rezultatele poligrafului…”

“Tata a picat, eu l-am trecut”, îl contrazice mama Luizei. Zâmbește și-l necăjește, de parcă ar fi vorba de notele la vreo lucrare de control.

Bărbatul bombăne. “Tot timpul ne-a mințit procurorul”, spune el. “Eu sunt convins că el a știut de la început ce s-a întâmplat. Am fost la DIICOT, să-l întreb ce a mai aflat, și de două ori pe săptămână. Bătea cu pumnul în masă, că el pune întrebările, el se ocupă de caz și poate să mă aresteze oricând.”

Bunicul Luizei spune că, la un moment dat, procurorul Vasilescu nici n-a mai vrut să-l primească în audiență, iar de atunci, a mers la el doar mama fetei, care se întorsese din Anglia la o săptămâna după dispariția Luizei.

Procurorul Vasilescu îmi zicea că nu există nici o pistă. «Mă oprește un zid», așa îmi spunea

mama Luizei

Luiza ar fi vorbit cu «niște țigani» din Breaza

Între timp, familia Luizei a încercat să afle singură cu cine a vorbit ea în ziua dispariției și a cerut companiei de telefonie mobilă listingul pentru numărul ei. Dar cererea le-a fost refuzată, deși abonamentul e pe numele mamei, care-l plătește și acum. Și-l va plăti și luna viitoare, până pe 10 noiembrie, când el o să expire.

Dar listingul lui, pentru a vedea exact de pe ce numere de telefon a fost sunat în 15 și 19 aprilie, bunicul spune că nu s-a gândit să-l ceară. Deși are tot abonament, la aceeași companie.

De la procurori, rudele Luizei au aflat că printre ultimele apeluri înregistrate pe telefonul fetei ar fi și câteva de pe un număr localizat în Breaza, județul Prahova. Iar anchetatorii au stabilit că erau niște persoane de etnie romă. “Niște țigani, doi bărbați și o femeie. Numărul acela apărea în listing de câteva ori, chiar în perioada când fata a dispărut”, spune Monica Melencu.

Tot de la procurori au aflat, înaintea presei, că au fost descoperite la liziera pădurii acele fragmente de oase carbonizate.

Însă doar de la televizor știu că pe o noptieră din casa lui Dincă ar fi fost găsite niște pete de sânge care ar fi ale Luizei.

Cred și se gândesc că Dincă ar putea avea o legătură cu dispariția Luizei. N-au nici o altă informație de care să-și lege speranțele. Cei de la DIICOT central nu-i permit avocatului care îi reprezintă să consulte probele aflate la dosar. Iar singurii care țin legătura cu familia Luizei sunt polițiștii de la BCCO Craiova, iar ei “nu pot da informații dintr-o anchetă aflată sub coordonmarea procurorului.”

Luiza nu apare pe site-ul Interpol

Ieri, Luiza ar fi trebuit să înceapă clasa a XII-a. Era o elevă conștiincioasă, avea note bune.

Mama nu știe pe unde ar putea fi carnetul ei de note. Manualele de anul trecut ale fetei au rămas acasă. Diriginta Luizei a rugat-o pe mamă să le aducă la liceu, dar femeia nu se îndură, parcă ar capitula definitiv dacă s-ar despărți de ele.

Luiza Melencu s-a despărțit de iubit cu o zi înainte să dispară. Familia a aflat că ultimul apel de pe telefonul ei a fost către niște ”cetățeni romi” din Breaza
Mama Luizei

Iar profesorii încă nu i-au încheiat situația școlară Luizei pe anul trecut. Nici ei nu se îndură, e ca și când ar recunoaște că nu o mai așteaptă.

În camera Luizei, între pereții lila și ursuleții de pluș, stă acum mama ei. Doarme acolo în fiecare noapte, așteptând ca ușa să se deschidă din senin, iar ea să apară brusc și să întrebe, amuzată, “Știi care e treaba? Nu știi tu care e treaba…”, și apoi să-i povestească, liniștind-o, cine știe ce întâmplare prin care a trecut, supraviețuindu-i, ca după un scenariu rupt din filme.

Singurii care nu o mai așteaptă pe Luiza sunt polițiștii și procurorii. Au trecut cinci luni de la dispariția ei, care e cercetată într-un dosar de trafic de persoane, dar Luiza Melencu – Lulu, cum îi spuneau prietenii – nu figurează nici acum ca fiind dată în urmărire internațională pe site-ul Interpol.

Subiectul a fost prezentat și în ediția de azi a emisiunii LA FIX. Urmăriți VIDEO:

 
Citeşte şi:

Ce a făcut Luiza Melencu cu 24 de ore înainte să dispară. Familia fetei își amintește ultima convorbire telefonică avută cu ea: „Hai, tati, că a oprit o mașină să mă ia. Vorbim acasă”

Prima zi de școală la liceul din Craiova în care a învățat Luiza Melencu. Familia tinerei a participat la festivitatea de deschidere

Două conturi de Facebook au dus „cazul Caracal” în SUA. Procurorii au cerut autorităților de peste Ocean audierea unor persoane și verificări electronice

     
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
PARTENERI - GSP.RO
Povestea incredibilă a voleibalistului care a crezut timp de 15 ani că e iubitul unui fotomodel. Lumea lui s-a năruit când a aflat adevărul
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
Playtech.ro
BOMBĂ! Ce se întâmplă cu pandemia de covid-19 din ianuarie 2022. Streinu-Cercel face anunțul momentului
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit. "Aţi venit pentru durere de gât?"
Observatornews.ro
A murit după ce în spitalul în care a lucrat 40 de ani ca asistentă i s-ar fi pus diagnosticul greşit. "Aţi venit pentru durere de gât?"
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
HOROSCOP
Horoscop 4 decembrie 2021. Balanțele au energie cât să mai dea și altora, dar ca să obțină și rezultate, e nevoie de disciplină
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Știrileprotv.ro
Toate țările trebuie să se pregătească pentru valul de infectări cu Omicron. Anunțul făcut de OMS
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Telekomsport
Marea campioană a ţării, la petrecerile cu alcool şi relaţii intime la Jocurile Olimpice! Moment fără precedent dezvăluit în satul olimpic
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon
PUBLICITATE
Tips & tricks de la editorii ELLE ca să-ți alegi cele mai cool piese de sezon