Mergi direct la conținut »
Politică Libertatea > Ştiri > Politică > Lumea întreagă e în doliu! Nelson Mandela s-a stins în somn la 95 de ani

Lumea întreagă e în doliu! Nelson Mandela s-a stins în somn la 95 de ani

De Alina Vlad,

Nelson Mandela “s-a stins”, a anunţat, joi seara, actualul preşedinte Joseph Zuma, înainte de a aduce un lung omagiu fostului preşedinte sud-african, în direct la televiziunea naţională. “Scumpul nostru Madiba ( n.r – supranume provenind din tribul regal Thembu din care făcea parte şi care înseamnă «tată») va avea funeralii de stat”, a adăugat el, anunţând că drapelele vor fi coborâte în bernă timp de 10 zile.
Nelson Mandela era îngrijit la domiciliu din 1 septembrie, de o echipă de 22 de medici, după ce a fost internat aproape 3 luni pentru o infecţie pulmonară. Joi seară, Madiba s-a stins în somn. Imediat după anunţ, au curs reacţii din partea oamenilor faimoşi care l-au cunoscut.
Printre ei, Barack Obama, liderul SUA, care a afirmat: “Nu îmi pot imagina propria viaţă fără a avea exemplul dat de Mandela”. De asemenea, celebrităţi din showbiz care l-au venerat pe Madiba, printre care Morgan Freeman, Naomi Campbell, Charlize Theron şi Bono de la U2, şi-au exprimat tristeţea faţă de dispariţia celui numit de mulţi “colosul african”. La funeraliile ce vor avea loc duminica viitoare şi-au anunţat participarea numeroşi şefi de state şi de guverne, precum şi vedete de la Hollywood şi nu numai.

Lupta împotriva apartheidului l-a făcut remarcat în toată lumea!

Nelson Mandela, fostul preşedinte al Africii de Sud şi eroul luptei antiapartheid – politica de separare a comunităţilor etnice sau rasiale -, s-a născut în data de 18 iulie 1918. Absolvent de Drept, Mandela s-a implicat în politica anticolonialistă şi de apărare a drepturilor omului în Africa de Sud, lucru care i-a adus o condamnare pe viaţă, în anul 1964. Şi-a petrecut 26 de ani încarcerat, fiind eliberat pe 11 februarie 1990, după proteste de amploare. În 1993 a primit premiul Nobel pentru pace. Un an mai târziu, în 1994, a devenit primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

 
 
Close
Close
Închide