Potrivit oficialilor Asociației Naționale a Agențiilor de Turism din România (ANAT), la punctul de trecere a frontierei Giurgiu, peste timpul de aşteptare necesar pentru trecerea podului, estimat la 60 minute, scanarea paşapoartelor poate adaugă şi peste 90 de minute.
„Aceşti timpi pot însă varia foarte mult, ceea ce creează un mare disconfort turiştilor la plecarea sau întoarcerea din vacanţă, mai ales în condiţiile temperaturilor extreme înregistrate”, spun reprezentanții ANAT într-o scrisoare trimisă autorităților. Peste pierderile directe suportate de agenţiile de turism, se adaugă întârzieri în orarul curselor de autocar ce aduc alte costuri legate de suplimentarea numărului de autocare pentru cursele de legătură şi cele din ziua următoare.
Președintele ANAT, Alin Burcea, a trăit pe propria piele birocrația de la vamă. „Acum am trecut prin Vama Giurgiu. Este o ruşine ce se întâmplă la Giurgiu, unde tiruri şi automobile aşteaptă, blocate pe două rânduri, la o coadă de peste trei ore. După coşmarul românesc, urmează coşmarul bulgar. Iar în vama turcă am stat 5 minute… Este ruşinos! Chiar nimănui nu îi pasă? Cineva trebuie să preia această problemă. Parcă suntem în 1990! Este jenant, atât pentru turiştii români, cât şi pentru cei străini”, a declarat pentru Libertatea, Alin Burcea.
Turiști sau teroriști
La rândul său, consultantul în turism, Traian Bădulescu, este de părere România este o ţară sigură, nu am avut atentate sau incidente de altă natură, iar controlul la frontieră îşi are rolul său foarte important. „Însă nu sunt de acord cu birocraţia excesivă şi cu atitudinea superioară faţă de contribuabil, faţă de cetăţean, faţă de turist. Nu înţeleg de ce procesul scanării documentelor de identitate durează atât de mult, iar turiştii sunt lăsaţi să aştepte cu orele, întârziind la destinaţie. Este o experienţă neplăcută atât la intrarea, cât şi la ieşirea din ţară. Vorbim şi de imaginea României, dar şi de buna desfăşurare a unei vacanţe”, ne-a declarat Bădulescu.
Concediul bun, după prima zi se cunoaște
Potrivit lui, dacă prima zi de concediu oferă turistului o experienţă neplăcută, tot sejurul său va fi marcat de aceasta. Ca şi în cazul acordării vizelor pentru turiştii din ţările care au nevoie, procesul durează prea mult.
„Verificările sunt necesare, dar avem nevoie de eficienţă. Un card de identitate sau un paşaport poate fi scanat şi verificat imediat, în maxim un minut. Cred că autorităţile trebuie să aibă, pe lângă responsabilitatea unei verificări eficiente, şi datoria ca orice proces de verificare să fie rapid, uman, prietenos, fără să supună la corvoade şi aşteptări stresante turistul. Să nu uităm că graniţa, fie terestră, fie aeriană, reprezintă un prim, respectiv un ultim contact cu ţara vizitată”, a mai spus Bădulescu.
Lucrările de pe podul Giurgiu-Ruse trebuiesc sistate
„Acceptăm faptul că încă sunt lucrări la podul de la Giurgiu, deşi, poate că în timpul sezonului estival ar fi trebuit să fie sistate. Acestea îngreunează traficul, dar asta e, după ce vor fi finalizate, va fi spre binele tuturor. Însă pe partea de verificare a documentelor, cred că autorităţile ar trebui să găsească o soluţie pentru fluidizarea traficului”, a declarant pentru Libertatea, Liviu Cîrstea, director general Alltur.
De o lună, Poliţia de frontieră scanează documentele de identitate inclusiv la returul din Bulgaria. Turoperatorii spun că nu sunt deranjați de acest fapt, numai că scanarea este aleatorie iar timpul alocat acestui proces este extrem de lung.
„Ceea ce dorim este ca timpul acordat verificării să fie cât mai scurt, iar scanarea să fie efectuată atunci când sunt preluate documentele şi nu după o oră sau mai mult. Nu contest profesionalismul Poliţiei de Frontieră, însă, dacă procesul de verificare va fi mai rapid, vor avea de câştigat şi turistul sau pasagerul, şi agenţiile de turism, şi Poliţia de Frontieră dar şi ţara noastră, ca imagine. Zi de zi transport, cu autocarele mele, şi câţiva turişti străini, din ţări precum Noua Zeelandă, Australia, Franţa ori Marea Britanie, care aleg să se deplaseze cu acest mijloc spre Bulgaria. Vorbim de imaginea autorităţilor noastre şi a României în faţa acestor turişti străini”, a mai spus Cîrstea.
În plus, acesta nu vede rostul unei duble scanări, efectuate atât de către Poliţia de frontieră română, cât şi de către cea din Bulgaria.