Mergi direct la conținut »
Știri Externe Libertatea > Ştiri > Știri Externe > Emmanuel Macron a vizitat Arcul de Triumf din Paris, care a fost vandalizat de protestatari

Emmanuel Macron a vizitat Arcul de Triumf din Paris, care a fost vandalizat de protestatari

Președintele Emmanuel Macron a vizitat, duminică, Arcul de Triumf din Paris, monument vandalizat sâmbătă de protestatarii, scrie Reuters.

Vizita președintelui vine în contextul în care guvernul francez la în considerare declararea stării de urgență din cauza protestelor „Vestelor galebene” și a celor mai violente manifestări stradale din Paris din ultimii ani.

La scurt timp după ce s-a întors din Argentina, unde a participat la Summitul G20, Macron a vizitat Arcul de Triumf şi bulevardele din apropiere, unde au fost incendiate maşini şi au fost sparte magazine de lux.

Pe Arcul de Triumf au fost scrise cu graffiti mesaje anticapitaliste și unele prin care se cerea demisia președintelui. De asemenea, o statuie a lui Marianne, un simbol al Republicii Franceze, a fost distrusă.

În timpul vizitei, Macron a vorbit cu membri forțelor de ordine, în timp ce trecătorii și mai mulți membri ai grupării „Vestele galbene” au scandat „Macron, demisia!”.

Între timp, muncitorii au început să cureţe Arcul de Triumf.

Acesta a fost al treilea weekend consecutiv în care protestatarii din mişcarea denumită „Vestele galbene” au organizat proteste, iar lucrurile au degenerat în violențe greu de imaginat și lupte de gherilă urbană.

Conform poliţiei franceze, violenţele de sâmbătă s-au soldat 133 de persoane rănite şi au condus la reţinerea a 412 de protestatari, dintre care 378 au fost plasaţi în arest preventiv. Dintre cei răniți 23 sunt reprezentanți ai forțelor de ordine, restul fiind protestatari.

Emmanuel Macron a transmis că nu va accepta niciodată violenţa care a explodat sâmbătă la Paris în cursul unei manifestaţii a „Vestelor galbene”, întrucât aceasta „nu are nimic de a face cu exprimarea unei furii legitime”. „Nicio cauză nu justifică ca forţele de ordine să fie atacate, ca magazinele să fie jefuite, ca trecători sau jurnalişti să fie ameninţaţi, ca Arcul de Triumf să fie vandalizat”, a adăugat preşedintele francez, la Buenos Aires, unde s-a încheiat summitul G20.


Citește și: Love, not war! Fotografia-simbol a Centenarului Marii Uniri. Cine sunt tinerii militari care s-au sărutat chiar înainte de defilarea pe sub Arcul de Triumf


 

Close
Închide
  Close