Mergi direct la conținut »
MAE se delimitează de scrisoarea lui George Maior în care acesta critică raportul Comisiei SRI
Știri România Libertatea > Ştiri > Știri România > MAE se delimitează de scrisoarea lui George Maior în care acesta critică raportul Comisiei SRI

MAE se delimitează de scrisoarea lui George Maior în care acesta critică raportul Comisiei SRI

Ministerul de Externe a reacţionat la scrisoarea deschisă semnată de George Maior, fost şef al SRI şi ambasador în SUA, în care acesta critică raportul Comisiei SRI, legat de modul în care Serviciul a folosit ANI, susţinând că diplomaţii ar trebui să se abţină de la astfel de atitudini.

De Andreea Radu,

„Ministerul Afacerilor Externe se delimitează de declaraţiile domnului ambasador George Maior prin scrisoarea deschisă adresată membrilor Comisiei comune a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care a fost preluată în presă.

Delimitarea instituţională faţă de declaraţiile domnului Maior este determinată de faptul că domnia sa nu recunoaşte raportul adoptat de Comisia pentru controlul Serviciului Român de Informaţii a Parlamentului României şi se referă la acesta ca fiind un text asumat de o parte a membrilor Comisiei”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului de Externe.

„Potrivit procedurilor parlamentare şi democratice, Comisia, cu majoritatea membrilor, a aprobat raportul care este un document oficial al Parlamentului României. În aceste condiţii trebuie respectată obligaţia de rezervă a membrilor Corpului diplomatic în raport cu autorităţile române conform principiului separaţiei puterilor, prevăzut de Constituţia României.

Legea 269 din 17 iunie 2003 privind Statutul Corpului diplomatic şi consular al României prevede la articolul 31, care se referă la obligaţiile membrilor Corpului diplomatic şi consular, ca aceştia să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii României.

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia
Recomandări

Anunțul lui Gheorghe Mărmureanu despre România, după cutremurul care a zguduit Turcia

În conformitate cu prevederile articolului 58 din Legea 269/2003, încălcarea de către membrii Corpului diplomatic şi consular al României a prevederilor legii şi neîndeplinirea cu bună-credinţă a îndatoririlor de serviciu atrag răspunderea disciplinară, civilă, contravenţională sau penală, după caz”, mai transmite Ministerul de Exerne.

Poziţia MAE a venit ca urmare a scrisorii deschise adresată de George Maior comisiei de Control SRI, după raportul acuzator care îi vizează activitatea de la SRI în relaţia cu Autoritatea Naţională de Integritate şi modul în care ar fi fost folosită instituţia.

Foto HEPTA


VIDEO/ Ce îți amintești despre primul loc de muncă? Cum descriu românii de dinainte de ’89 și de după Revoluție experiența primului job


 

Close
Închide
  Close