Cu toate acestea, în mediul rural, care este cel vizat de noua lege, trăiesc 10 milioane de români și activează câteva zeci de mii de comercianți care au cifră de afaceri peste 10.000 de euro.
Până la 1 ianuarie 2017, doar comercianții care au cifră de afaceri mai mare de 100.000 de euro sunt obligați să aibă implementat sistemul de plăți cu cardul, după această dată plafonul scade la 10.000 de euro. Adică va afecta mai toți comercianții din mediul rural care au o mică afacere de minim 10.000 de euro. Toți aceștia vor fi nevoiți să încheie acorduri cu cel puțin o bancă.
La bază, legea 209/2016, privind introducerea sistemelor moderne de plată, are ca scop transformarea micilor magazine în bancomate, având în vedere că acestea lipsesc cu desăvârșire în mediul rural.
Comercianții care vor avea POS-uri, vor trebui să aibă gata și infrastructura pentru acordarea de avansuri în maximum 90 de zile de la intrarea în vidoare a legii, adică de la 1 aprilie 2017.
Din acest motiv, posesorii de carduri pot retrage numerar până la 200 de lei de la comercianții care accepta plata cu cardul, avansul urmând să fie evidențiat pe bonul fiscal. Agenții economici care vor facilita acest serviciu vor percepe maximum 1% din suma „retrasă”. Toată procedura va fi asemeni unei retrageri de numerar de la bancomat.
Ce amenzi îi pasc pe comercianți și bănci
Magazinele care implementează acest sistem de plăti vor trebui să afișeze cât mai vizibil faptul că prestează acest serviciu, dar și costurile pe care le percep. În caz contrar aceștia sunt pasibili de o amendă de până la 15.000 de lei.
În cazul în care comerciantul nu are în casă 200 de lei, acesta va acorda cât are disponibil, fapt care îl va băga în imposibilitate de plată dacă nu va putea da rest clienților.
Băncile vor avea și ele obligații, astfel că dacă micii comercianți solicită implementarea, air creditorii nu reușesc operațiunea în maximum 30 de zile, acesta sunt pasibile de o amendă de 50.000 de lei. De asemenea, dacă există vreo bancă ce nu asigură infrastructura și dotările pentru acordarea de avansuri în numerar la terminalele de plată, aceasta este pasibilă de amenzi între 20.000 și 50.000 de lei.