MENIU CAUTĂ
, de Valentina Postelnicu

Măgureanu, despre inculparea în Dosarul Mineriada 1990: Sper să nu existe dorința de a găsi vinovați unde nu sunt de găsit

Distribuie

Măgureanu despre inculparea în Dosarul Mineriada 1990. Fostul director al SRI a declarat pentru Libertatea că  speră să nu existe dorința de a găsi vinovați unde nu sunt de găsit și că dorește ca procesul să înceapă cât mai repede pentru clarificarea lucrurilor. 

Fostul director al Serviciului Român de Informații (SRI), Virgil Măgureanu spune că își dorește ca acest proces să înceapă odată și să se clarifice toate lucrurile. ”Sper ca acest lucru să se întâmple în spiritual desăvârșit al obiectivității și a afla adevărul”, a precizat el.

Virgil Măgureanu mai afirmă că faptul că a trecut atât de mult timp de la Mineriadă poate fi un avantaj.

”Poate chiar faptul că a trecut atâta timp de la evenimentele privind Mineriada, va permite cercetarea cu obiectivitate, luciditate și spirit de răspundere, și nu cu dorința de a găsi vinovați, în direcția unde nu sunt de găsit”.

”Desigur, răspundere există pentru toate câte s-au întâmplat și această răspundere trebuie asumată”, a mai spus Măgureanu.

Procurorii au pornit ancheta penală împotriva lui Ion Iliescu, Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Dumitru Nicolae, Virgil Măgureanu și Cristian Mugurel Florescu. Toți sunt acuzați de crime împotriva umanității, în cauza cunoscută generic sub denumirea „Mineriada 13 – 15 iunie 1990”. Anunțul a fost făcut vineri de Procurorul militar Marian Lazăr, de la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Toți ce implicați sunt cercetați pentru infracţiuni contra umanităţii, respectiv pentru reprimarea violentă a manifestaţiei din Piaţa Universităţii, din 13-15 iunie 1990, soldată cu decesul a patru persoane, rănirea prin împuşcare a altor trei, precum şi vătămarea corporală şi lipsirea de libertate a aproximativ 1.000 de persoane.

Citește mai multe despre virgil magureanu, Dosarul Mineriada și mineriada pe Libertatea.

Comentarii