Motivul demiterii ar fi rezultatul unui control făcut la inspectoratele judeţene, care ar arăta că au fost neregul în contractele de management. Unii dintre cei demişi au ameninţat, încă de atunci, că vor da în judecată instituţia.

De altfel, acele revocări nici măcar n-au fost semnate de ministrul Educației Naționale (MEN), Liviu Pop, ci de către un secretar de stat.

„Am semnat în locul ministrului pentru că era plecat din Bucureşti vineri după-amiază şi, fiind singurul cu delegare de atribuţii pe semnătură, am semnat. A fost o echipă care a analizat activitatea tuturor inspectorilor şcolari generali pe contractul de managemnt şi s-a ajuns la concluzia că din toţi, un număr de 13 au mai multe puncte din contract, care nu au fost respectate. Diferă de la un caz la altul, sunt probleme diferite şi s-a luat decizia ca ei să fie eliberaţi din funcţii. În contractul de management scrie că trebuie să fie notificaţi cu două săptămâni înainte. E adevărat că ei au o evaluare anuală, dar asta nu împiedică ministerul să îi evaluaeze de câte ori consideră că este necesar. Evaluarea asta se face de vreo două săptămâni şi se pare că inspectorii şcolari nu au ştiut de chestiunea asta. Echipa s-a dus să se uite pe contractul de management să vadă ce trebuia făcut şi ce nu s-a făcut. Ei nu trebuie să fie inştiinţaţi. Este o evaluare continuă”, explica, pentru Mediafax, Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.

Mai mulți inspectori școlari au fost dați afară, din greșeală

De exemplu, inspectorul şcolar general din Ialomiţa, Luminiţa Barcari, a fost anunţat, printr-un anunţ transmis de Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN), că va fi demis, fiind invocat un motiv ce îl vizează pe inspectorul şef şcolar din judeţul Arad.

Demiterea din Ialomiţa s-a făcut în baza unei note transmise de MEN, prin care se arată că inspectorul şcolar general al ISJ Ialomiţa a fost revocat din funcţie pentru că nu a prezentat ministerului Raportul privind starea învăţământului ialomiţean, pentru anul 2015-2016.

De asemenea, în acelaşi document se precizează că Serviciul Audit Intern din cadrul MEN a solicitat inspectoratelor şcolare includerea în planul de audit pentru anul 2017 a unei misiuni privind „sistemele de conducere şi control, precum şi riscurile asociate unor astfel de sisteme”, termenul de prezentare a raportului fiind 20 iulie 2017.

„În urma adresei Ministerului Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Arad nu a respectat termenul stabilit, raportul de audit în cauză a fost înregistrat la MEN în data de 21 iulie 2017, fiind încălcate astfel din nou preverderile articolului 4 lit B pct 20, din Contractul de Management”, conform documentului citat.

Prin adresa semnată de ministrul Educaţiei, Liviu Pop, i se aduce la cunoştinţă inspectorului şef al ISJ Ialomiţa, Luminiţa Barcari, că din 4 septembrie este revocată din funcţie.

Pe de altă parte, Luminţa Barcari a precizat, pentru Mediafax, că decizia Ministerului este ilegală, motiv pentru care deja a atacat-o în instanţă, la Curtea de Apel Bucureşti.

„Niciun judeţ în care inspectorii generali au fost revocaţi nu au primit ordin de numire pentru noul inspector şcolar general. Nu a fost numit nimeni până la această oră⁠⁠, în locul meu”, a mai spus Barcari.

Și inspectorul şcolar general din Buzău, Florina Stoian, a fost demis printr-o adresă transmisă de MEN în care apare numărul contractului adjunctului şefului ISJ Constanţa. Stoian a contestat decizia, transmite sursa citată.

Fostul şef al ISJ Buzău, Florina Stoian, reclamă că adresa Ministerului Educaţiei prin care a fost demis din funcţie a inclus o greşeală, şi anume faptul că numărul contractului său managerial aparţinea, de fapt, adjunctului şefului ISJ Constanţa.

Florina Stoian a declarat, luni, corespondentului Mediafax, că pe adresa primită de la MEN apărea numărul contractului managerial al adjunctului şefului ISJ Constanţa şi anul 2015 ca an de încheiere a contractului său.

”Pe lângă cazul colegei de la Ialomiţa, şi în cazul adresei mele de demitere din funcţie pe care am primit-o de la Ministerul Educaţiei a apărut o greşeală. Mi s-a anulat contractul de management şi se făcea referire la un alt contract, cu alt număr, din alt an, din câte am înţeles era contractul adjunctului de la ISJ Constanţa. Pe adresă apărea contractul încheiat în 2015, or al meu e din 2016. Nu ştiu cum sunt permise astfel de greşeli în acte oficiale. Au revenit apoi cu un ordin de modificare, dar vom vedea ce va zice instanţa, pentru că am constestat demiterea”, a spus Stoian.

Potrivit acesteia, luni a reluat postul de şef al ISJ Buzău înlocuitoarea sa, Geta Burducea, care nu a prezentat însă niciun ordin de la Ministerul Educaţiei de numire în funcţie.

”Este o doamnă care a picat de trei ori examenul pentru funcţia de şef al ISJ Buzău, iar acum a numit-o ministrul, dar nu a prezentat la Juridic sau la Salarizare niciun ordin de numire şi a început, deja, să semneze documente”, a subliniat Stoian.

Inspectorul școlar din Brăila, demis tot prin fax, dă și el în judecată Ministerul Educației.  Cătălin Canciu susține că atât el, cât și alți 12 inspectori școlari, au fost „executați ca în anii `50”.

Mai mult, acesta acuză Ministerul Educației. „Am fost executați ca în anii `50”.  Profesorul susține că a fost revocat din funcție din cauza unor presiuni politice.

Mai mulți inspectori școlari au fost dați afară, din greșeală. Reacția ministrului Educației, Liviu Pop

Ministrul Educației, Liviu Pop, a spus că cel puțin 10% dintre funcțiile de conducere vor dispărea în maxim 30 de zile, pentru că sunt prea multe funcții de conducere în raport cu numărul elevilor aflat în scădere.

Totodată, acesta a explicat numirea prin delegație la șefia Inspectoratul Județean Buzău a unei profesoare care a picat de trei ori examenul pentru post prin faptul că „toate numirile sunt pe perioadă determinată” și că nu numește el inspectorii.

De asemenea, cu privire la faptul că inspectorul școlar al Ialomiței a fost demis din motive care viză inspectorul șef al județului Arad, acesta a argumentat că a fost o „eroare materială”.

„Eroarea respectivă a fost o eroare materială și din respect pentru opinia publică doamna inspector era bine să spună că în 23 august s-a făcut notificarea către Inspectorat și s-a spus că este o eroare materială. Au fost două erori materiale – din lipsă de atenție a celor care au tehnoredactat documentul respectiv – și, într-adevăr, sunt 28 de puncte pe care trebuie să le respecte fiecare inspector, unii nu au respectat două, alții trei”, a spus ministrul Pop, citat de hotnews.ro, subliniind că inspectorii nu au fost demiși, ci „le-a încetat contractul de mandat pentru că nu l-au respectat”.

CITEȘTE ȘI… VIDEO EXCLUSIV/ Ștefania Rareș a fost cântăreața preferată a dictatorului. ”Ceaușescu se simțea bine cu noi că eram ca el, de la talpa țării”


 

Urmărește-ne pe Google News
Giovanni Becali, derapaj rasist. Incredibil ce a spus despre Djokovic în direct la TV: "Tu, Djokovic, miliardar, cu avion privat...
PARTENERI - GSP.RO
Giovanni Becali, derapaj rasist. Incredibil ce a spus despre Djokovic în direct la TV: "Tu, Djokovic, miliardar, cu avion privat...
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Playtech.ro
Prinsă în pădure cu amantul! O celebră prezentatoare de la noi și-a spulberat căsnicia
Cu cât se vând pe internet bancnotele de 20 de lei
Observatornews.ro
Cu cât se vând pe internet bancnotele de 20 de lei
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
HOROSCOP
Horoscop 18 ianuarie 2022. Fecioarele vor alege de bunăvoie să privească spre viitor, neîncrezătoare, dar pline de speranță
Șoc în lumea muzicii! O cântăreață celebră, care s-a infectat intenționat cu Covid-19, ca să nu se vaccineze, a murit. Fiul său face acuzații grave
Știrileprotv.ro
Șoc în lumea muzicii! O cântăreață celebră, care s-a infectat intenționat cu Covid-19, ca să nu se vaccineze, a murit. Fiul său face acuzații grave
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Telekomsport
ŞOC | Scene incredibile într-un club de noapte. Bătută şi violată de o vedetă aflată în stare de ebrietate
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi
PUBLICITATE
Cum te ajută un abonament medical să ai grijă de sănătatea ta și a celor dragi