Cine imparte, parte-si face. Cam acesta e principiul dupa care merg lucrurile in Romania. Iar asta incepand cu lucrurile marunte, cum ar fi o simpla masa de pranz. In cantinele institutiilor publice, recunoscute ca fiind cele mai ieftine locatii de servire a unei mese calde, meniul variaza atat ca pret, cat si ca gust si consistenta.
La cantina Ministerului Administratiilor si Internelor, spre exemplu, se mananca bine cu doar 50.000 de lei. Pretul ciorbitei, pentru “incalzire”, porneste de la 12.000 de lei si nu depaseste 25.000 de lei, felurile de baza (mancare consistenta) au un pret cuprins intre 15 si 25.000, iar o portie de cartofi prajiti se poate gasi cu doar 7.000 de lei. Cei ce vor sa se indulceasca, la final, cu o prajitura mai trebuie sa scoata din buzunar de la 8.000 si pana la 16.000 de lei. ”Noi nu practicam adaos comercial, cantina e doar cu circuit intern, adica numai angajatii ministerului au acces. Pot sa spun ca, in medie, pe zi, vin la masa intre 450 si 500 de persoane”, sustine Danut Velicu, seful serviciului Alimentatie Interna din cadrul Directiei Economico-Administrative. Iar angajatii nu au de ce sa se planga, ba dimpotriva. “E foarte buna mancarea, imi place chiar mai mult decat cea de acasa, pentru ca se stie ca cea mai buna mancare e cea facuta la cazan. Mi-am luat o ciorba de vacuta, sos de masline cu pui si orez, o salata de varza. Toate astea m-au costat 60.000 de lei. Cantina asta ne salveaza atat bani, cat si timp, pentru ca e langa locul de munca”, spune Florin Dumitru, inspector in cadrul MAI.
Snitelul la studenti costa 38.000 lei
Nu de acelasi noroc au parte insa studentii. La cantina Universitatii de Stiinte Agronomice din Bucuresti, pentru o masa sanatoasa tinerii platesc 100.000 de lei vechi. Cu toate acestea, la ora pranzului cantina zumzaia de tineri. “Daca mama nu e langa mine sa-mi gateasca… ce sa fac? Eu sunt din Braila si muncesc provizoriu la o benzinarie, de unde primesc 3,7 milioane de lei. Vin de doua ori pe saptamana, pentru o masa calda”, spune Catalin, student la Horticultura. Un snitel de pui costa 38.000 de lei, o tochitura 33.000 de lei, iar o pulpa de pui ajunge la 40.000 de lei. Ciorba, la cantina studenteasca, este intre 17.000 si 24.000 de lei, garniturile costa 18.000 de lei, iar pretul prajiturilor ajunge la 17.000 de lei. ”Masa de pranz pentru amandoi ne-a costat 190.000 de lei. Dar lucram in zona si nu am gasit nici un loc mai ieftin, unde sa putem manca”, sustin Ana si Catalin, ambii studenti.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro